Зимна приказка с Бъбреците

Бъбреците съхраняват родителската и наследствена енергия от която зависи нашия живот.  Те са резервоарът за есенциалната енергия в тялото.  Китайците наричат Бъбреците „коренът на живота“ с което ни посочват откъде да започнем, ако искаме да постигнем дълголетие. 

Надбъбречните жлези играят важна роля за имунитета, потентността и плодовитостта, отделят хормони, които регулират метаболизма в тялото. Бъбречната система включва както ги наричат китайците т.нар. „външни бъбреци“ или тестисите при мъжете и яйчниците при жените.

Самите Бъбреци имат задача да пречистват кръвта от отпадните продукти на метаболизма и отвеждането им към пикочния мехур за отделяне. Бъбреците и Дебелото черво играят ролята на балансьор на течностите в организма. Освен това регулират алкално-киселинния баланс чрез елиминиране или задържане на определени минерали. 

Бъбреците и надбъбречните жлези са особено уязвими на превишен стрес и сексуални злоупотреби. Това се явява причина за имунен дефицит, импотентност и слаба жизненост. Бъбреците също контролират растежа и развитието на костната система, подхранват костния мозък, източник на бели и червени кръвни телца.  

За състоянието на Бъбреците може да се съди по слуха, ако човек чува добре и изпитва радост, когато слуша музика, чува шумовете и звуците, Бъбреците му са добро състояние. Обратно, когато не понася шумове, странични шумове и филми на ужасите – това е свидетелство за излишък на Студ в меридиана на Бъбреците.

Малкото по размер ухо показва слабост на жизнените сили и дава знак да бъдем икономични в разхода на жизнена енергия. Свидетелство за това е тъканта на обичката на ухото, която като, че има прозрачен вид. Неизразителната обичка на ухото говори за ограничена наследственост. Добрият резерв на вътрешни сили е изразен в плътна и хармонично закръглена обичка на ухото.

Нарушаване на функционалната дейност на меридиана на Бъбреците се изразява в притъмняване пред очите при промяна положението на тялото. Сухота и горещина в устата, също и чувство на задух, говорят за Ян дисбаланс в организма. Може да има немотивирано чувство за страх или конкретно страх от тъмнината, рязко отслабване, диария и понижен апетит. Всяко нещо от което ни е страх може да ни причини или е причина за слабост в този меридиан.

Характерни особености за поразен енергиен канал на Бъбреците са:   
 + Зиморничавост
 + Изпитвате тръпки 
 + Студени и куцащи крака
 + Болки в областта на таза
 + Горещина и болки от вътрешната страна на бедрата
 + Стъпалата отдолу са бели и болезнени

Енергията на Бъбреците се свързва с ушите и слуха в горната част, а в долната част контролира уретера и ануса. Наследствената енергия влияе на образуването на урина и изпражнения. Недостигът на Бъбречна енергия може да предизвика запек и анурея (задържане отделянето на урина).

Към проблемите на този меридиан спадат и пъстра палитра от сърдечно-съдовите (хипертония и хипотония) и такива на дихателната система – астматични с бъбречен произход. Характерни са и храносмилателни нарушения с най-разнообразните си прояви.

Нормалната им функция ни дарява със силна воля, решителност, изобретателност и оригиналност. Честите полови сношения, вдигане на непосилни тежести, рязкото охлаждане след силно изпотяване нараняват и изтощават Бъбреците. 

Недостигът на наследствена енергия в Бъбреците при мъжете предизвиква нарушения в образуването на сперма и импотентност. При жените нарушенията се изявяват в месечния цикъл и безплодие. Надбъбречните жлези отговарят за готовност и реализация на антистресова защита. Източните виждания разделят ги разделят двата бъбрека на Бъбрек Ян и Бъбрек Ин.

Нарушенията в меридиана на Бъбреците се отнасят и към неговото енергоснабдяване. Те оказват влияние и върху цялата гама от психоемоционални разстройства като споделят тази роля със Сърцето. Като причина за слабостта на сърцето може да се изтъкне и наличието на страхове.

Бъбреците са т.нар. резервоар на плътните органи. При слаба енергия на Бъбреците възниква усещане за студ в цялото тяло, докато при излишък на енергия се нарушава балансът между петте плътни органа. При енергийна слабост на Бъбреците се появява страх, сърцето бие силно и тревожно, възниква и мания за преследване. 

При нарушения на Бъбреците, които са връзка между Далака и Черния дроб се появяват и нарушения в долната част на Тройният нагревател, което пък води до сериозни последствия. За отстраняване на тези нарушения следва да се възстанови движението на енергията по меридиана на Бъбреците. Меридианът започва своето движение от средата на предната част на стъпалото отдолу и завършва в зоната под шията отпред.
Наблюдавайте долу във видеото разположението на меридиана в тялото.

ПИКОЧЕН МЕХУР

Дълбока връзка с главния мозък и неговите структури, така започва пътя на меридиана на Пикочния мехур в областта слепоочието. Освен, че работи в честотния режим на енергията на студа, също така осъществява мащабна охладителна функция на целият организъм.

Нарушеното движение на енергията на меридиана на Пикочния мехур се характеризира с главоболие, кръвоизливи от носа, сълзене, нарушено кръвообращение в главния мозък, кожни отоци. Често се срещат и шум в ушите, спазми в мускулите на прасците, хемороиди.

Наблюдава се бързо настъпване на умора със значително снижаване на жизнените сили, изразена предразположеност към простудни заболявания. Обезпокояване от страхове и пристрастие към солени храни. Чувства се като пребит и като прекършен в областта на кръста и ограничен в областта на тазобедрените стави. Често се наблюдават жълти склери.

При поразяване Пикочния мехур се понижават яснотата и звучността при произнасяне на звуците. Цялата група кожни проблеми като екземи, дерматити, псориазис и др. свързани с нарушаване на обмяната на веществата в клетките са в следствие нарушение на движението на енергията на Пикочния мехур. Неговото движение започва от вътрешния ръб на орбитите на очите и завършват от външната страна в края на кутретата на краката.
Наблюдавайте долу във видеото разположението на меридиана в тялото.

НАКРАТКО ЗА БЪБРЕЦИТЕ И ПИКОЧНИЯ МЕХУР
* Ян меридианът на Пикочен Мехур е в двойка с Ин Меридиана на Бъбреците.
* Най-голямата активност на Бъбреците  през денонощието е надвечер от 17 – 19 часа 
* Максимална активност на меридиана на Пикочния мехур е от 15–17часа точно преди Бъбреците.
* Владее ги елементът Вода
* Обичат Соленият вкус
* Стихията със силно влияние е Студ
* Чувството, което ги разболява е Страх;
* Телесните им секрети са урина и полова течност
* Притежават Въобръжение;
* Имат склонност към Уединение и Изолиране
* Добродетелта им е Мъдрост 
* Психически страх от Умиране.
* Дейността им е да Съхраняват;

Изложеното в тази статия има за цел да инфомира за виждането на традиционната китайска медицина за движението на жизнената енергия Чи в организма на човека. Тя не прави диагноза и не дава идеи за лекуване, информира за природната гледна точка на Изтока. Тази практика не заменя и не е алтернатива на професионалната медицинска грижа.  Ако имате здравен проблем, силно се препоръчва първо да се обърнете и консултирате с подходящ лекар. Бъдете здрави и в отлично настроение. 

Меридиан на Бъбреците

Меридиан на Пикочния мехур

4 коментара за “Зимна приказка с Бъбреците

  1. Pingback: Есенна соната за Бели дробове – Студио Пет Пръста

  2. Pingback: Чуйте песента на Сърцето – Студио Пет Пръста

  3. Pingback: Спасителната „женска“ точка Сан Ин Дзяо – Студио Пет Пръста

  4. Pingback: Играта на петте животни – Студио Пет Пръста

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *