Властната Лоза

„Много способни хора, уверени в собствените си способности и в успеха си, понякога тяхната властност им пречи. С тази си увереност те считат, че за останалите ще бъде полезно и правилно да бъдат направлявани. Дори и когато са болни, те дават указания на хората, които се грижат за тях.  Те са много полезни в кризисни ситуации.„    Едуард Бах                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Състоянието Лоза е свързано с желанието за власт и еднолично ръководство. Вашата помощ е много полезна в кризисни ситуации, но понякога идва в повече на останалите. Ако сте с характер тип Лоза, според Цветята на Бах,  понякога правите грешката да използвате властта си за собствени цели вместо да служите на по-високия идеал. Казвате си може би „каква полза да бъдеш полубог като не си цяло божество.

Доста злодеи и тирани в историята – Нерон, Екатерина Велика са имали в характера си отрицателното състояние на Лоза. Характерът на Лозата ви изявява като много амбициозен и притежател на ненадминато присъствие и сила на волята. Също така вие сте с много силно енергийно присъствие, с което показвате по-добри качества от обикновенния водач. Същевременно това поставя високи изисквания към развитието на личността ви.

В състояние на Лоза винаги намирате решение в кризисна ситуация. Често вярвате, че правите услуга на другите, като им казвате как да си вършат работата. Даже настоявате да става по вашия начин, което в един момент става досадно за хората около вас. Това състояние понякога се вижда в родител опитващ се да контролира всичко или в доминиращия партньор. 

Например един учителят по танци, треньорът, с думите „просто правете това което ви казвам и не мислете“ влизат тази категория. Щом един водач на група, прави така, че групата да се справя добре, много често това се дължи и на неговия авторитарен подход. Стига да съумее да балансира желанието си винаги и на всяка цена да бъде неговата дума.

Ако в работата си дочуете шефа си с нещо от рода на „ те не разбират, но го правя за тяхно добро“ виждате категорично състояние Лоза. Тази вманиаченост към властта при положетелен развой на характера може да се насочи и за неегоистични цели. Например за промяна в света, за всеобщо добро, макар и да е малка или локална, пак е промяна. Тази власт, която Лоза използва в критични моменти е много полезна и понякога животоспасяваща.

Човекът-Лоза има качества на водач и в положителното развитие на характера помага на хората около себе си да намерят своя път. Ще го видите да дава освен насоки и задачи в работата си, също така и на хора в нужда. Самата есенция е помага на хора, които са стигнали до тежки състояния да излязат от тях. Чрез Цветята на Бах помагаме на този потенциал да влезе в употреба за доброто на хората.

В положителен аспект гледате на задачите си като на роля в театъра и ги изпълнявате колкото се може по-човечно, напътствате другите да открият техния си път. Когато се трансформира състоянието на властна Лоза, вие като преставители знате и приемате, че и другите имат права. Обръщате внимание на нуждите им, правите разлика между здравословната и прекалената си амбиция.

И накрая, но не на последно място вие сте мъдри, разбиращи водачи с естествен авторитет, без да се налагате на всяка цена. Достигате до едно по-високо ниво на разбиране и приемане на хората с техните особености. Светът за вас вече е различно място и вие разбирате, че можете да продължите да водите хората, вече осъзнато и с добро човешко лице.

3 коментара за “Властната Лоза

  1. Pingback: БАХОВИ КАПКИ ЗА УЧЕНИЦИ – Студио Пет Пръста

  2. Pingback: Самодостатъчност и Водна теменуга – Студио Пет Пръста

  3. Pingback: Гордост, превъзходство и Водна теменуга – Студио Пет Пръста

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *