Вечно мърморещата Върба

„За тези които са страдали от нещастия или беди и им е трудно да ги приемат, без оплакване и негодувание. Защото те съдят за живота си по това колко успех им носи. Чувстват, че не са заслужили толкова несправедливост и се огорчават от това. “  Едуард Бах


Оплакваме ли се от Съдбата и виним ли я нашето състояние, можем ли изобщо живеем без това? Чувстваме, че несправедливостта единствено нас навестява и затова се сърдим на живота. След като навлезем в състояние Върба и всички останали са ни виновни. В никакъв случай не намираме вина в себе си за случващото се.

Човекът в това състояние през повечето време е отрицателно настроен и трудно може да му се повлияе. Много му е трудно на такъв човек да проумее как другите са весели и безгрижни. Състоянието Върба може да се стигне и по-далеч, като се изкуши да изпорти доброто настроение на останалите. Разбира се, възможно е да сме временно в това състояние  защото има и такива дни, в които светът ни е крив за всичко.

Неприятната новина е че ако това състояние стане хронично, човекът вече има проблем не само с околните, а и със самия себе си.  Хората около такъв човек като нищо могат да се заразят от това настроение и цялата обстановка около него да се „разболее“.

Животът в отрицателно състояние на Върба, хвърля човек в обвинения към Съдбата колко е жестока тя и безмилостна към него, сякаш нарочно иска да му навреди. „Аз не го заслужавам“ „Не е честно“, „Не е справедливо“ са типични изрази в това състояние и без да се отчита водещия принцип в живота на причина и следствие.

Мърморенето като характер е вече хронично състояние Върба и несъзнателно се изгражда негативна стена около такъв човек. С години е възможно гневът към определен човек или нещо да се е настанил трайно във всекидневието на такива хора. Отрицателното състояние Върба държи човек в положение на готовност всеки момент да избухне, това обаче никога не се случва.

Можем да илюстрираме ситуацията със следния пример: Представете си, вие сте възрастен и ваш роднина (например снаха) редовно се грижи за вас. Пазарува за вас и ви помага по някакъв начин в ежедневието. Вие обаче възприемате това отношение като подразбиращо се от само себе си.  Съответно изобщо не го отчитате и даже не изразявате благодарност. Този типаж Върба, отлично знае как да изисква, но не е готов да дава.

По този начин, съвсем естествено в такъв човек и отчуждението се задълбочава. Даже положително настроените към него хора естествено намаляват, оттук те имат и малко приятели. Този човек, с характер на Върба е идеалната жертва и има „перфектното“ оправдание да не поема отговорност за своята съдба. 

Винаги външния свят е виновен и отговорен за неговото настоящо състояние. И през ум не му минава, че е възможно да има връзка между събитията и неговите мисли и действия. Защото този който мисли и се чувства като жертва, рано или късно, той вече е жертва.

Отрицателното и положителното са двете страни на една и съща монета. За да напуснеш отрицателната си нагласа Върба, трябва съзнателно да решиш и да се фокусираш върху положителните страни на всяко събитие, такива наистина има. Време е на сцената да се появят в цялата си красота и блясък Цветята на Бах.

Плачещата върба се възприема като символ на мъката, другата ѝ страна, положителната се символизира безкрайното знание и мъдрост. Чували сте, „Голямата мъдрост носи със себе си и голяма печал“…………….Щом се обърнем към положителното състояние Върба и там веднага забелязваме, че за разлика от отрицателното състояние ние не се чувстваме жертва, а вече сме дизайнер на Съдбата си.

Виждаме много възможности за развитие и смело можем да прекроим своето настояще. Тогава се изпълваме с вяра и излъчваме спокойствие и увереност, вече знаем, че всичко зависи от нас самите. Отрицателния корен на Върба произхожда още от детството, именно като дете в процеса на изследване на света сме си заложили постановката за „лошия“ свят, тогава още не сме разбирали закона за причина и следствие.

Щом започнем да развиваме положителния потенциал на Върба е добре да вършим действия, с цел да изграждаме увереност в себе си. Да се събираме в група хора  чийто интереси са за развитие на вътрешния потенциал, свързани с постигането на определена цел. 

Реакции в блокаж:

  • Усещате своето безсилие и безпомощност
  • Озлоблени сте към живота
  • Не смятате себе си отговорни за положението в което сте, а другите и обстоятелствата
  • Кипите от тиха ярост без да избухвате

Положителен потенциал:

  • Вие активно се борите за живота си
  • Мислите конструктивно и можете да влияете върху събитията
  • Поемате отговорност за съдбата си
  • Знаете, че привличате положителното или отрицателното – законът е „каквото отвътре, такова и отвън“ и вие го разбирате и спазвате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *