Услужливият Червен кантарион

„За добрите и нежни хора, които прекомерно много са загриженида услужат на другите. Те насилват силите си в тези старания“  Едуард Бах

                                                                                                                                                                                      

Хората в състояние Червен кантарион изпитват огромно желание да услужат на всички около тях. Те са мили, тихи, добри, но с изключително слаба воля и способност да казват „не“. Това им изиграва лоша шега, защото  не винаги осъзнават, че това може да е в техен ущърб. 

Често не могат да отстояват позицията си и се превръщат в слуги на чуждите желания и интереси. Хората, които искат услуги от Червен кантарион се държат като родител, настойник или друго влиятелно лице. Това лице диктува плановете, работата или понякога целия живот на Червения кантарион.

Услужливостта на Червения кантарион представлява трудност да отказваш, което може да те вкара в доста неприятности. Най- малко ще попадне в някоя секта. Червен кантарион ще видим в хората останали вечно да се грижат за родителите, те са тези които постоянно угаждат на половинката си.

Или понякога, когато човек иска да работи определена професия, но някой го разубеждава по някаква причина, той се съгласява и оставя мечтата си настрана. Раздавайки волята си докрай, хората Червен кантарион нямат сила да се противопоставят на човека отсреща. Желанието им да помогнат се усилва още повече и повече.

Хората в това състояние доста често се оплакват, че са изморени или са се преработили. В характера на деца с подчертан Червен кантарион  виждаме услужливост, любезност и послушание. Те, с желание и готовност ще помогнат на другите, ако им поискат помощ.  Ако ги похвалим ще даде положителен ефект върху тях и нещо вътре в тях ще ги накара да усетят своята значимост.

Често като извинение Червеният кантарион използва ,,Нямаше как да кажа не..,, или ,,Просто искам да помогна..,, което си втълпяват като оправдание.  Така не успяват да си отстоят позицията си и винаги са в състояние на една услужливост. При тях ключови характеристики са слабата воля, силна нужда да помагат, невъзможност когато се налага да кажат ,,не“. 

Когато са в блокирано състояние реагират с прекалена мекост, не могат да защитят позицията си и интересите си, не казват какво точно искат. С пасивно държание и постоянната отзивчивост те не усещат, че желанията на другите по-силни от своите собствени. Имат развито усещане да улавят очакванията на другите това ги притиска да им помагат винаги. Докато при преговори губят лесно позиция и отново не могат спечелят нещо за себе си.

Енергията на тази есенция от Цветята на Бах помага на хората да се свържат с вътрешната си сила и да стабилизират своята воля. Тогава те ще усетят силата на своя характер и решимостта им да отстояват себе си ще се засили. Защото така ще започнат да вземат решения самостоятелно и ще спрат да се влияят толкова силно от желанията на другите.

Два съвета за хората които искат да развият положителния на Червен кантарион. Винаги когато някой ви помоли за услуга се питайте „Искам ли в действитвлност да помогна“ и „Какви са в дейсвителност са мотивите на този човек“. Това ще ви помогне да познавате своите желания и да ги поставяте пред желанията на останалите. Ще успеете да различавате кога е добре да помогнете на човека отсреща и кога да се оттеглите.

С положителните качества на Червен кантарион ще съумеете да влизате спокойно в група и да запазите идентичността и индивидуалността си. Щом се случи да помагате ще го правите разумно, ненатрапчиво и ще отстоявате своята вътрешна цел. Ще изработите своя собствена и уникална способност на употребявате мека твърдост.

2 коментара за “Услужливият Червен кантарион

  1. Pingback: Детска Бахова терапия – Студио Пет Пръста

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *