Усещане за нечистота и Ябълка

„Това е лек за пречистване за тези, които чувстват че нещо ги е замърсило. Често това е нещо незначително, в други случаи може да е по-сериозна болест, която бива пренебрегната на фона на това, върху което се концентрират. И в двата случая са загрижени да се отърват от нещо определено, което заема първо място в съзнанието им. То е толкова основно за тях, че трябва да бъде лекувано. Ако лечението се провали, те се обезверяват. Този лек изчиства рани, ако човек вярва, че някаква отрова е проникнала в тялото му и трябва да бъде отстранена.“   Едуард Бах

Идеалният модел на живот в представите на душевният потенциал на тази есенция Ябълка е перфектен ред, чистота и съвършенство. Обаче ако погледнете от другата страна на монетата ще забележите и отрицателните елементи на Ябълка. Елементи, които водят до крайност в своите виждания за устройството на околната среда.

Представата на хората в отрицателното състояние на Ябълка е съвсем точно да определят моделът им за ред и чистота, който те виждат за най-правилен. Всичко останало, което е извън тяхната представа сериозно ги обърква и напряга вътрешно. Нещо дребно, което извън разбирането им за ред  може да ги изкара от равновесие.

Ако наблюдавате типичен представител с характер тип Ябълка няма начин да пропуснете как педантично се подготвя за работа. Неговото работно място е свръх подредено и блести от чистота. Въпреки това този човек не може да започне работа преди да си почисти бюрото сякаш е хирург пред операция.

По същия начин се отнасят и със здравето си, което винаги е подложено на грижливо наблюдение. При най-малкото отклонение от неговата си норма, даже и една пъпка на лицето  да е, посещават лекар – веднага. Дреболия за ремонт у дома ги вкарва в страхотна мисловна буря, докато не решат проблема.

Този тип на мислене е породен от недоразумение провокирано от грешната им гледна точка към случката. Човекът с педантично Ябълка отношение е грабнал една голяма лупа  и така влиза в огромни детайли в които и се загубва. Оттук следва стесненият му фокус и липсата по-широк поглед върху ситуацията.

Друг аспект или фасета на този характер представлява изостреното чувство да не замърсят или омърсят. Например от болест, ако околната среда е мръсна или пък докосване на мръсни предмети, наличието инфектирали материали. Можем да добавим и чувството за психическо или технологично замърсяване.

Честото миене на ръце или пък на цялото тяло отново и отново, попада също сферата на характера тип Ябълка. За тях хигиената е най-висша добродетел и добродействие, което ежечасно трябва да се спазва. Това може да доведе човек и до ненавист към себе си и тялото, ако счете че не е достатъчно чисто.

Съществува и манията за чистота като друг краен вариант на състояние Ябълка в който чистотата в дома е издигната в култ. Това довежда този тип хора да се страхуват и от всякакъв вид насекоми, бактерии. Този страх обаче не се дължи на страха, че ще им навредят, а по-скоро от възможността да бъдат замърсени, ако ги полазят.

Самата цветна есенция има разтваря чувството за замърсяване в следствие  на работа в замърсена среда със силни отрови или просто мръсна работа. Може да се включи веднага след продължителен престой в болница. Ако работата ви е свързана с много хора с болести и вечерта сте сякаш някак „лепкав“, капнете Ябълка в чаша вода.

В най-общ план, цветната есенция Ябълка изчиства тялото на психоемоционално ниво от всички наслоявания през деня. Можете да приемете Ябълка и като един своеобразен почистващ „вътрешен душ“ на организма и психиката. С времето ще намалите и засилените си усещания за нечистота вън и вътре във вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *