Цветя на Бах за деца

Имаме огромен късмет, че децата ни в голяма степен са все още чисти и бързо могат да се повлияят когато приемат  Бахови есенции. Някои от често използваните есенции илюстрират в какви емоционални състояния са ефикасни капките на д-р Бах. Често децата са притеснени от големият обем информация в училище, която се налага да наизустяват. Отключват се страховете им от провал щом дойде време да ги изпитват или даже когато си учат уроците. Учителката е много взискателна и тогава детето се чуди къде да се „скрие “от страх да не го изпитат. Чували сме как при други деца фантазията им ги отнася далече, далече от местоположението им……

Трепетлика

Трепетликата (Aspen) се използва от чувствителни деца, които имат страхове с необясним произход. Случва се да са будни и интелигентни деца, а това им помага да усещат подсъзнателно неща, непонятни и за възрастни. Резултатът от тази повишена чувствителност е страх и тревога, въпреки, че липсва реално основание. Тяхното въображение може да им „помогне“ и да ги извади от равновесие. Есенцията е полезна при лоши сънища, кошмари, страхове с неизвестен източник. Облекчава чувството за несигурност и тревожност.

Червен кантарион

Червен кантарион (Centuary) е чудесна есенция за услужливи деца, те се стараят толкова много да угодят на хората, това може да ги постави под влиянието на по-силни личности. Есенцията им помага да отстояват себе си, вместо постоянно да се съобразяват с другите и да им позволяват да ги тормозят или командват. Укрепва тяхната личност и им дава възможност да бъдат себе си и да казват „не“ когато е необходимо.

цвят цикория

 

Цикория (Chicory) са специалисти по привличане на внимание и разбира се родителите се предават пред тези сладки малки същества. Оттам насетне с този тип с поведение се налагат над другите и големите отстъпват, само мир да има у дома. Още преди да се усетим си имаме  един малък тиранин в къщи! Есенцията помага на себелюбивите деца, те обичат да се налагат, досаждат и имат постоянни претенции. Подкрепящата енергия на Цикория 

Повет

Повет (Clematis) щом детето е отнесено и си живее в свой собствен свят, мечтателят и развинтената фантазия се повлияват от тази есенция. Още е подходяща за лоша памет, разсеяност и незаинтересованост. Детето е объркано и това също го кара да се крие в свой собствен свят. Повет помага да се върнат в реалността, да живеят с настоящето и да се справят по-добре с проблемни за тях ситуации, които не харесват. Без да се налага да бягат в свой илюзорен свят.

Джел за любов и омраза

Джел (Hollyе укротителят на силните емоции като гняв и раздразнение, на агресивните изблици.  Вместо да реагира с ревност към новороденото бебе, Джел насърчава да се отнася добре с околните. Подходяща още за невъздържаност, бунтарство или с нищо непровокирания гняв. Носи хармония, удовлетвореност и съгласие със себе си. Всички обидени, неудовлетворени, пренебрегнати или си ако въобразяват, че някой иска да ги засегне трябва да ползват  тази есенция.

Слабонога

  Слабонога (Impatience) са нетърпеливите деца, трудно им е да чакат или да приемат, че нещата не винаги стават както те ги искат. Есенцията успокоява очакванията им, че всичко ще се случи мигновенно. Помага да разберат без гняв и раздразнение, че понякога събитията следват свой собствен ход. Регулира хиперактивните деца, бурните реакции, кавгаджийството и гневните изблици. За прибързани деца, склонни към злополуки, с времето започват да приемат и вършат нещата спокойно.

Мимулус

Мимулус (Mimulus) това е есенцията за притеснителните, срамежливите и затворени в себе си деца. Тя помага и за справяне с конкретни страхове, като например: от тъмното, от животни, силни шумове или от поведението на друго дете. Есенцията вдъхва увереност, дава сила и кураж да се справят с тези страхове. Ще им помогне още да престанат да се изчервяват и заекват, ако това са симптоми на техните притеснения. Помага при определени ситуации като например: новото училище, неприятно им е да прекарат нощта извън къщи или се притесняват за приятелите си.

Върбинка

Върбинка (Vervain) са вечно напрегнати и са на първа линия. Това поведение може да е доста изтощително за родителите. Върбинка помага на детето, което е прекалено амбициозно и ентусиазирано или се старае прекалено много. Успокоява твърде възбудимите и хиперактивни деца и ги учи на самодисциплина, сдържаност и ги обуздава щом се развилнеят. Учи ги да не си прахосват енергията напразно.mattis, pulvinar dapibus leo.

дърво Орех

Орех (Walnut) есенцията на промяната от всякакъв характер, прави я приемлива особено за децата преминаващи през твърде много етапи на трансформация за кратко време. Помага при появата на ново дете в семейството, когато на бебето му растат зъбки, при отбиване на кърмаче. Новото училище, пубертета, и изобщо когато предстоят промени в живота, влизане в ново жилище. Раздялата или разводът на родителите е тежко събитие за детето – Орехът помага за преминаване през този етап в живота му.

Водна теменуга

Водна Теменуга (Water Violet) лесно не се вписва в обстановката, трудно се смесва с другите. Тази есенция спомага детето да се почувства по-добре, като му вдъхва спокойствие и увереност. Смегчава всяка склонност към самота и резервираност и тогава другите деца ще усетят топлотата му и ще го приемат с готовност. Подходяща е за резервирани деца, които не проявяват особено съпричастие към другите и затова ги смятат за надути. За деца, които не са скланни да молят за помощ, а предпочитат да проявяват твърдост и не се оплакват.

1 коментар за “Цветя на Бах за деца

  1. Pingback: Пет начина за овладяване на енергията Чи – Студио Пет Пръста

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *