Стабилността на Далака и Стомаха

Енергията на Земята е водеща за жителите на нашата планета, тъй като нейният режим и честотен диапазон позволява да се използват за осъществяване на всички обменни процеси. През пролетта настъпва разцвета на елемента Дърво и тогава той може да потисне елемента Земя или Далака. От тук следва изводът, че през пролетта е наложително да извършваме профилактика на Далака. 

Елементът Земя се състои Ин – това е Далака и Панкреаса и Ян – това е Стомахът.  Далакът е отговорен за имунната система, обуславяща здравето, устойчивостта и дълголетието. В китайската медицина се счита, че поразяването на органи от системата на Земята крият най-сериозна опасност от онкологични заболявания. 

В ръководствата по китайска медицина се посочва, че всяко заболяване трябва да е лекува като се започне от храносмилателните органи и укрепване на елемента Земя. Меридиана на Далака концентрира енергиите на трите долни Ин меридиана и осъществява връзката между вътрешните и външните им ходове.

В задачите на Далака влиза транспортиране на храната и енергията забележителна жизнена сила . Той осъществява и връзката м/у ефирното и физическото тяло. Функциите на Далака извършват храненето на органите и мускулите, поддържа телесната температура и осигурява защитата на организма(имунитета). Далакът сгрява 5-те вътрешни органа с топлината си, осъществява и процесите по регенериране и производство на имунокомпетентни клетки.

По този меридиан могат да се повлияят проблеми на дебелото черво и стомаха, както и на Белите дробове, на Сърцето, болки в областта на устата (зъби, сливици, език) и области на лицето (уши, нос).

Меридианът на Далака контролира придвижването и смилането на храната в червата и Стомаха, така също и всмукването на хранителните вещества.
Ако тези функции са нарушени възниква това води до подуване на Стомаха, което пък понижава на общия тонус и атрофия на скелетната мускулатура.

Въздействието върху точките по меридиана на Далака регулира и управлява състава и очистването на кръвта. Активно участва в образуването на кръвта, оказва влияние на системата на кръвообращение, регулира водния обмен в организма. Нарушаването на функцията на Далака може да доведе до появата на отоци.

Въздействието по меридиана на Далака заедно с това на Черния дроб  подобрява състоянието на мускулите.

Всички жизнени функции се дължат на Далака и Панкреаса и разстройването на тяхната работа внасят постоянно безпокойство. Човек изпитва дисконфорт и тежест в цялото тяло, обща отпадналост и безсъние. Далакът е „майката“ на всички органи и като такава тя винаги се притеснява за тях. Заедно с Бъбреците се координират в балансирането на течностите в целия организъм. 

Неговото движение започва от вътрешната страна и началото на палеца на крака и завършва под мишниците на ръцете.
Наблюдавайте долу във видеото разположението на меридиана в тялото.

Меридиана на стомаха

Основната му функция е приемът и обработката на храната, а Стомахът и Далакът са тясно свързани. Меридианът на Стомаха оказва влияние на вътрешните органи като цяло и особено на стомаха като контролира неговата секреция. Стомахът като орган се явява център на енергийната система на човека, който получава енергия от храната и я разпределя по целия организъм.

От неговото състояние зависи жизненият тонус и здравето на останалите органи. В меридиана на стомаха се образува защитната енергия, която предпазва организма на човека от външни въздействия. Лечебният ефект при въздействие по точките на меридиана зависи от мястото, където са разположени. Точките, които се намират на главата, нормализират кръвообращението на органите на чувствата и устната кухина, лекуват невралгия и спазми на мускулите на лицето. 

Точките по меридиана на стомаха, разположени на врата въздействат на гърлото и горните дихателни пътища. Докато тези в областта на гръдния кош въздействат на белите дробове и бронхите. Съвсем естествено е разположените в областта на гърдите и стомаха имат отношение към гастрит и ентерит. А точките разположени по краката помагат не само при нарушения в кръвообращението на краката, но и в областта на шията и главата (главоболие и заболявания на очите). 

Неговото движение започва от зоната под долния клепач (точно в средата) на двете очи и завършва на върха на втория пръст на двата крака. 
Наблюдавайте долу във видеото разположението на меридиана в тялото.

Накратко за Далак, Панкреас и Стомах:
ИН Меридиан на Далак-панкреас е от елемент Земя и е в двойка с Ян меридиана на Стомаха
Максималната му активност на Далака е от 9 до 11ч през деня
ЯН Меридианът на Стомаха  е с максимална активност от 7 до 9 ч сутринта.
Цветът е елемента Земя е Жълт
Неговата посока е точно в Център
Стихия която отговаря за този елемент е Влага
Сезонът на най-голяма активност на Далак – Панкреаса и Стомаха е в края на лятото.  Стимулиращия вкус е Сладко
Телесният секрет Слюнка
Външния израз на Далак – Панкреаса представляват Устните и Устата
Осигурява приемането и транспортирането на храната по храносмилателния път, смилане и абсорбация на главните съставки
Кореспондира със Сърцето и Белите Дробове за подсигуряване и доставка на хранителни вещества из цялото тяло
Контролира кръвообращението и депонира част от кръвта в себе си
Регулира изграждането и разграждането на кръвни клетки 
Управлява мускулната активност, нормалното храносмилане и тъканно хранене
Отговаря за Лимфната дейност
Главната дейност на елемента Земя е да Стабилизира

Изложеното в тази статия има за цел да инфомира за виждането на традиционната китайска медицина за движението на жизнената енергия Чи в организма на човека. Тя не прави диагноза и не дава идеи за лекуване, информира за природната гледна точка на Изтока. Тази практика не заменя и не е алтернатива на професионалната медицинска грижа. Ако имате здравен проблем, силно ви препоръчваме първо да се обърнете и консултирате с подходящ лекар. Бъдете здрави и в отлично настроение. 

Меридиан на Далака

Меридиан на Стомаха

7 коментара за “Стабилността на Далака и Стомаха

 1. Pingback: Спасителната „женска“ точка Сан Ин Дзяо – Студио Пет Пръста

 2. Pingback: Точката на дълголетието - Дзу сан ли – Студио Пет Пръста

 3. Диана Георгиева Отговор

  Въпрос:
  Кой от целия меридиан са видове те комбинации от (силно) енергини точки при палпация за тонизирване и подобряване на тези два органа (във горната ,долна час от тялото или комбинирано)?
  Благодаря.
  Диана

  • Nikiko АвторОтговор

   Здравейте, Диана
   Изпращам ви линкове към две статии именно за точки от тези два меридиана.
   Първата статия е за Дзу сан Ли или ;точката на дълголетието“ – една от най–важните точки в тялото на човека. Тя е точка 36 от меридиана на стомаха.
   https://www.studiofivefingers.com/tochkata-na-dalgoletieto-dzu-san-li/
   Относно меридиана на далака имаме една много ценна точка изключително за женското здраве, налича се Сан Ин Дзяо. Тя е под номер 6 и двете точки (плюс Дзу Сан Ли) се намира в подбедрицата или иначе казано под коляното.
   https://www.studiofivefingers.com/spasitelnata-tochka-san-in-dziao/

   Очаквайте още на вашия имейл
   Поздрави !

 4. Pingback: ИГРАТА НА ПЕТТЕ ЖИВОТНИ – Студио Пет Пръста

 5. Pingback: Чуйте песента на Сърцето – Студио Пет Пръста

 6. Pingback: Зимна приказка с Бъбреците – Студио Пет Пръста

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *