Силно себеподценяване и Лиственица

„За тези, които не се считат за толкова добри и способни като другите. Те очакват и усещат, че никога няма да успеят. Затова не рискуват и не полагат достатъчно усилия.“  Едуард Бах

Когато имате липса на достатъчно самочувствие и увереността ви се е изпарила някъде, вие се поставяте по-ниско от другите. Постоянно се подценявате публично, защото не пропускате да отбележите, че „това“ нещо не го умеете. Вие не просто се съмнявате в своите възможности, смятате, че изобщо ви липсва умение.

Щом веднъж сте решили, че ви липсват качества и възможности, дори знаете, че „това“ не го правите, не се и опитвате. Сами си отнемате възможностите да научите нещо ново и да се развивате, да се променяте с нови преживявания. Изпадате в униние и подсъзнателно сте в състояние на тъга.

Причината да имате подобен начин на отношение към себе си се дължи на факта, че сте се фиксирали в отрицателния си опит. Дори не допускате възможността да разгърнете вътрешните си възможности. Нямате също така достатъчно вяра във себе си, за да предприемете нужните стъпки към развитие на целият си потенциал.

Всички хора имат свои собствени ограничения и понякога е проблем да ги разпознаят за да се освободят от тях. Отрицателното състояние на Лиственица приема тези ограничения за даденост и така спира всеки порив за излизане от тесните граници. Зад тази реакция стоят и „солидни и разумни“ доводи защо нещо няма да стане.

Типичната реакция е : „ С удоволствие ще опитам, само от сега да ти кажа – няма да стане, защото другият човек е по-способен/нямам достатъчно опит/не мисля, че е за мен.…….“ Самоподценяването е в основата на това поведение и играе ролята на ръчната спирачка в автомобила – ограничава движението.

Това е сериозен комплекс заложен още от детските години, когато родителите сравнявали вашето развитие с нечие друго. Например: „ Все пак брат ти е по-умен от теб“ и „Е, няма да се лъжем, сестра ти се справя по-добре “. По същия начин в училищните години се получавали същото подценяване и очаквания за провал.

Хората при които е необходима Лиственица са с фина душа и вътрешната им реакция е силна, когато се сравняват с друга личност. Използват сравнения, които обаче никога  не са в тяхна полза, защото измерват по неправилен начин себе си с другия. Вместо да използват собствените си мерки в това, те директно се сравняват с другия и виждат във себе си един нищожен потенциал.

Една илюстрация как човек сам се прецаква, е когато в работата си се представя много добре и му се отваря възможност за по-висока длъжност на същата работа. Да, обаче самият човек не смята, че достатъчно кадърен за да заеме мястото, въпреки, че колегите му са на мнение, че ще се справи с работата. Сами се спъват при много подходящи условия и възможности за развитие.

Ако все пак успее да пребори себе си (има и такива случаи) веднага става видно, че се справя блестящо. Много често от фалшива скромност човек в състояние Лиственица проваля развитието на своето бъдеще. В неумението си да представи себе си в добра светлина сам си създава пречки и буксува на едно място.

Положителната енергия на Лиственица има силата да ви помогне да свалите бариерите вътре в себе си и да спрете сами да се ограничавате. Ако съумеете да поемете инициативата в собствени ръце тогава ще активирате неизползваните си ресурси. В това ново състояние, изразът „Не мога“ ще изчезне от вашият език и ще се разгърнете в максимална степен.

Лиственица е лек за намаленото самочувствие и може да се използва в дълготраен и продължителен план. Показва много добър резултат и при деца с подтиснато самочувствие и пленен подтик за изява. Активира тяхната способност да повярват, че сами ще се справят с трудностите, защото притежават тези възможности.

В новия положителен етап от развитието си ще знаете, че сте способен да реализирате целите си. Започвате да развивате своите таланти и с времето разработвате собствени критерии за постигане и оценка за успеха. Използвате навреме шансовете си и заемате мястото, което заслужавате по право.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *