Силно колебание в Склерантус

„За тези, които страдат, че не могат да направят избор между две неща, защото първо едното изглежда правилно, после  – другото.  Те обикновено са тихи хора. Не са склонни да обсъждат грижите си с останалите.“ Едуард Бах  
                                                                                                                                                                                             

Цветът на Склерантус има възможността да прекрати голямото колебание и да възстанови вътрешното равновесие. Щом изпадате в колебание какво да изберете между две различни възможности имате нужда от тази есенция. Силното колебание е отрицателния аспект на Склерантус и липсата на фокус допълва описанието.

Можем да включим един пример от природата, който ясно да ви даде представа за  състояние или даже характер. Всеки е виждал поне веднъж в живота си скакалец и се е опитвал да го хване. В желанието се да се измъкне скакалецът скача ту наляво, ту надясно, без определена цел, само и само да се измъкне опасността .

Състоянието Склерантус в неговият отрицателен аспект изпраща същите импулси, вие реагирате по един начин, а в следващия момент имате различна реакция. Отвън погледнато изглежда хаотично и вътре във вас навярно се чувствате подобно. Трудно решавате как да постъпите и това понякога ви изнервя.

Днес може харесвате някого, смятате се даже за близки приятели, след ден-два сте готови да се скарате със същия човек. После пак възвръщате доброто си отношение, забравили за проблемите си с този човек. Случва се няколко пъти да си смените мнението и това страшно изнервя отсрещната страна.

Вие, разбира се, не го правите нарочно, вътре във вас има една нестабилност и голямо колебание как да постъпите. Отрицателният аспект на Склерантус лесно може да се сравни с везна, тя се полюшва ту на ляво ,ту на дясно в зависимост от „тежестта“. А тя е различна, един път сте много екзалтиран, друг път унилост ви е завладяла, печалността вашето „облекло“.

Този тип поведение с непрекъсната му промяна трудно се харесва на околните, и те решават, че сте капризни, нестабилни и не може да се разчита на вас. Не стига това ами и не допускате приятелите или пък родителите да разберат за колебанията ви. Сам искате да постигнете решение и не е важно колко време ще ви отнеме.

Вътрешното  непостоянство на състоянието Склерантус се изразява най-често като нервно и безконтролно жестикулиране. Този човек извършва цял куп от излишни движения, когато е в това състояние. Децата в това състояние имат склонността постоянно да се движат, въртят изобщо не стоят спокойно.

Точно това състояние на вътрешно неравновесие се изразява огледално и външно в проблеми с вестибуларния апарат. Прилошава ви при пътуване, може да се оплаквате от болки във вътрешното ухо, проблеми с координацията. Честата смяна на настроенията се характеризира и с полярни състояния като запек или разстройство.

Като че ли личността в състояние Склерантус е фрагментирана на различните си съставни части и по тази причина трудно взема решения. Не се доверява на интуицията си и е изгубила връзката с Вътрешния си водач. Липсва вътрешната насоченост и точно това е и причината за нарушеното равновесие. Щом се възстанови, то пък от своя страна би дало вътрешна сила и стабилност.

За да избягате от отрицателните състояния на Склерантус е нужно да направите всичко възможно да откриете своят душевен вътрешен център. Когато това се случи, физическото равновесие също ще се възцари. За начало е добре да се стремите да избягвате крайните реакции независимо, положителни или отрицателни.

Златната среда е вашето най-балансирано състояние това може да се сравни с ходене по въже. Без вътрешен ритъм е трудно да ходите по тясното въже и да имате точно премерени стъпки. С времето ще откриете, че за да се случи това с лекота е необходима голяма вътрешна сила.

Положителният аспект на Склерантус я притежава и вие ще вземате бързи и точни решения, без да се колебаете.
С времето все повече ще усложнявате вашето „изпълнение“ и при това без да губите вътрешното си равновесие и контрол. Ще интегрирате все повече възможности, който постоянно се появяват.

И накрая, чрез вашата решителност и целенасоченост вие ще достигнете до състояние да въздействате и успокояващо и положително на нервните хора около вас. Ще добиете и гъвкавост или т.нар. „мека сила“ за да успявате във всички ваши начинания. Защото ще знаете какво искате и с вътрешната ви стабилност с лекота ще решавате. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *