Здраве

Сърдечният витамин К2 и НАТТО

Натто

Витамини от естествен произход

Витамините винаги са били и продължават да бъдат в фокуса към един здравомислещ начин на живот. За да поддържаме в баланс своят организъм ние трябва да получаваме добра доза витамини от натурални храни или да приемаме и добавки в храненето си.

Трябва ли да ги приемаме редовно и какво налага да се фокусираме върху тях? Да, от особено важно значение за нормалното функциониране на нашият организъм и с някои малки изключения не могат да бъдат произведени или синтезирани вътре в нас.

За целта е необходимо да се храним разнообразно и редовно с натурални храни и в някаква степен можем да приемаме допълнително концентрирани храни във вид на биологично активни добавки. 

За какво са ни витамините ? Ето защо и какво вършат:

Нужни са ни за правилния растеж, жизнеността и доброто
функциониране на всички органи и системи в тялото ни. От това зависи и доброто ни физическо и психическо състояние. Без наличието на всички витамини е изключително трудно и даже невъзможно да се поддържа живота.

Настоящия витамин К 2  е един от рядко споменаваните доскоро, но това
не намалява неговото значение. Щом има К2 значи има и К1, нека да видим с какво се различават един от друг. Самият витамин К е мастноразтворим и се разделя на две основни части – К1 и К2.

К1 е по-отдавна известен и неговия ефект се простира върху кръвосъсирването, но днешната тема е К2 – неговият по-малък и значим брат. В днешно време К2 предизвиква все повече интерес и затова и проучванията за него все още продължават.

Какво обаче знаем за К2 до момента?

При разнообразно и балансирано хранене витамин К2 се съхранява в черния дроб и мастната тъкан. Тъй като често този витамин е в малки количества в организма, нуждата от допълнително добавяне е винаги добре дошла.

Известно е, че той участва в костната обмяна и оттук има доказана роля в предпазването от остеопороза и същевременно ограничава натрупването на калций в меките тъкани. Ролята му да ограничава образуването на съдови калцификати е изключително актуална с днешна дата.

Затлъстяване, захарен диабет, сърдечносъдови заболявания, метаболитен синдром, болестта на Алцхаймер, деменция, някои форми на рак и др. са списъкът в който основна роля за превенция играе К2. Известно е също, че нашият организъм произвежда малко количество от този витамин, но не достатъчно за поддържаме добро здраве и да стоим далеч от болести.

Витамин К2 откриваме в малки количества в ограничен брой храни и затова се счита, че хранителните добавки са един добър начин да се поддържа оптималното му ниво в организма.

Изследвания доказват, че приемът на К2 ограничава възникването и развитието на метаболитен синдром. Неговото добро въздействие върху контрола на теглото и затлъстяването е още един плюс в негова сметка. И не на последно място ще отбележим и противовъзпалителните ефекти и влиянието на К2 върху хроничните възпаления.

Системният дефицит на К2 в организма може да доведе до остеопороза и фрактури, образуването на кариеси, коронарна болест, калцификации в меките тъкани, преддиабет, диабет и автоимунни заболявания, болест на Алцхаймер, също и рак.

Дефицитът на К2 лесно се достига при честа употреба на антибиотици, статини и варфарин (антикоагулант). Установени препоръки за приемна К2 няма, тук ще отбележим препоръките на UK National Dietary and Nutrition Survey. 

Това са съответно за жените 36мг и за мъжете 56мг – витамин К2. В редица проучвания са установили, че ефективните дози чрез добавяне на витамин К2 са между 75-100 мг/дневно.

В кои храни и по колко се съдържа К2?

Започваме с шампиона по съдържание на витамин К2 и това е НАТТО (1034 мкрг./100г.) Най-богатият източник на витамина се приготвя чрез ферментация на соеви бобчета и се получава bacillus subtilis natto. Натто е специфична традиционна японска храна, която заради силния си вкус и аромат не е добила известност в света.

НАТТО съдържа и голямо количество протеини, витамини А, от група В, и С, и особено на ензима натокиназа, които разлага фибрина в кръвта. Ензимът живее 12 часа в човешкият организъм. Съдържа също и минералите калций, магнезий, желязо, фосфор и мед.
Наричат Натто японската храна за здраве и дълголетие.

Други източници на витамин К2 представляват и сирената например:
* твърдите сирена съдържат (76.3 мкрг./100г.) 
* меки сирена като бри (56.3 мкр./100г)  
* гауда, чедър (10.2 мкрг./100г.) 
* извара (24мкрг./100г.), 
* краве масло (15 мкрг./100г).

Типично българските домашно приготвени кисело зеле и туршии съдържат около (4.8 мкрг./100г.) Добрите батерии, които живеят в нашите черва също имат възможността да произвеждат К2, щом имаме разнообразно и балансирано хранене.

Като цяло се налага изводът, че основно хранителните продукти подложени ферментационни процеси съдържат витамин К2. Отново Изтокът е причина да открием нещо уникално в лицето на НАТТО.

                                              СЛЕДВАЙ РИТЪМА НА ПРИРОДАТА

2 thoughts on “Сърдечният витамин К2 и НАТТО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *