Пролетния тандем на Черния дроб и Жлъчката

Пролетта е сезонът на дърветата и началото на новия активен жизнен цикъл, жвителните сокове на тръгват мощно нагоре по стволовете и клоните им. Следващото проявление тази енергия се манифестира с появата на многобройните зелени листа по клоните на дърветата. Засилват своята енергия пролетния тандем на Черния дроб и Жлъчката.

С настъпването на този зелен период от годината Черният дроб се активира в максимална степен. Енергията на елементът Дърво според закона за У-син (Петте елемента) е най-силна пролетно време и Черния дроб откликва с прилив. Максималната активност на меридиана на Черния дроб е 1 до 3ч през нощта.

Той е генералът на всички органи според китайската медицина и заедно със жлъчния мехур работят в много тясна връзка. Древния трактат казва „Черния дроб притежава характера на генерал, а генералът се изявява чрез храбростта и готовността за борба.“ Той дава на организма готовност за защита от външни опасности.

Защото е отговорен за пречистването на кръвта и снабдяването с хранителни съставки, има кръвотворно действие и служи като депо за кръвта. Съхранява големи количества захар по формата на гликоген и ги освобождава като глюкоза в кръвообращението всеки път щом организмът се нужда от енергия.

Под контрола на Черния дроб се намира периферната нервна система, която пък регулира активността и тонуса на мускулите. Когато е налице неспособност за отпускане, често проблемът е в дисфункцията на Черния дроб и дисбаланс на елементът Дърво. Връзките и сухожилията също попадат по контрола на чернодробната енергия и заедно с мускулите осъществяват координацията и двигателната активност на тялото.

Когато човек изпитва тежест и безпокойство в гърдите, трябва да помисли за проблеми с Черния дроб и Далака. Състоянието на Черния дроб най-добре се проектира върху очите и преди всичко дали са големи или малки. Хората с големи очи притежават голям и силен Черен дроб. Ако долната част на склерите и долната конюнктива на очите са особено изразени, говори за силен жлъчен мехур, ако отсъстват тези признаци жлъчния мехур е слаб. 

Гневът е емоцията, която може много ефикасно да повреди Черния дроб. В състояние на гняв и ярост, силен прилив на енергия и кръв нахлуват в главата.  Ако не бъдат взети мерки да се разтовари това напрежение и кръвта да се оттече, а енергията да напусне главата се образува застой в областта на Черния дроб тогава той се уврежда. При блокиране на енергията на Черния дроб се появяват психични разстройства с изразени депресии.   

Дисбалансът в емоционалната сфера е характерен с раздразнителност и гневност, нерешителност и потиснатост или с тревога и възбуда. При недостиг на Чи (жизнена енергия) в Черния дроб, човек е измъчван от страх, спастични състояния, сърбеж в областта на вътрешния ъгъл на палеца и по външната повърхност на третия пръст на стъпалото.  

Чрез енергийната връзка с елементът Дърво, Черния дроб управлява растежа и развитието, импулсите и желанията, амбициите и творческите способности. Блокиране на енергията на Черния дроб може да причини силни чувства на раздразнения, разочарования, ярост и гняв. По този начин се уврежда Черния дроб и чернодробната функция и възможно да се задейства и цикъл на самоунищожение.               

Според У-син, закона на 5-те елемента – Черния дроб се отнася към елемента Дърво, а елементът Метал (Есен – Бели дробове) е потискащ или разрушаващ фактор спрямо него. Затова Есента е сезон за укрепване енергията на Черния дроб за да може той да навлезе балансирано в пролетния сезон.

Меридианът започва своето движение от вътрешната страна на палците на краката и завършва точно под гърдите.

Наблюдавайте долу във видеото разположението и движението на енергията по меридиана в тялото.

 

Жлъчен мехур

Жлъчния мехур работи в тандем с Черния дроб и е част храносмилателната дейност на организма. Той отделя чистия и силен жлъчен сок нужен за смилане и метаболизиране на мазнините, енергията на Жлъчния мехур осигурява мускулна сила и издръжливост. Работата на лимфната система и Жлъчния мехур изчистват мускулите от метаболитните отпадъци. Максималната активност на Жлъчния мехур е от 23 до 1ч през нощта.

Нарушенията в енергията на Жлъчния мехур се показват в гръмко изразяване куп оплаквания, усещане за горчив вкус в устата си, неспокойствие, бърза  умора, страх и мания за преследване. Твърде характерен признак за патология на Жлъчен мехур е усещането за топка в гърлото, което предизвиква желание за кашляне.

При нарушено движение на енергията в меридиана също възникват психични разстройства под формата на депресивен синдром или безсъние. Те са обусловени от връзката му със Сърцето на принципа „полуден-полунощ“(Сърцето е с най-слаба активност от 23 до 1 часа през нощта)

Изрази като „всичко зависи от мен “ т.е. от моето решение или „този човек е с голям жлъчен мехур“ характеризират великодушния и решителен човек. Те свидетелство за дълбокото участие на Жлъчния мехур в психосоматичната дейност и неговата връзка със Сърцето.  

Меридианът на Жлъчния мехур има рязко изразена Ян тенденция. Оттук идват и склонността към спазми, дискинезиите на жлъчните пътища, пристъпите на холецистит. Системата на Жлъчния мехур е свързана с кожата, със сексуалната сфера, със ставите на краката – особено с тазобедрените стави както и като цяло с подвижността на долните крайници.

Когато човек изпитва слабост в краката, при ходене те се подгъват в глезенните стави, спъва се при изкачване и слизане по стълби и дори на равни места. По кожата се появява дразнене, сърбеж, парене – нарушена е половата функция. Предразположен е към простуди – тогава съществува основание да се предполага, че има нарушение в системата на Жлъчния мехур.

Китайската медицина определя така разпространеното стягащо главоболие като проблем причинен от запушването на меридиана на Жлъчния мехур. Това е така поради разположението и хода на меридиана от раменете, през задната част на врата, върха на главата и челото. Главоболието обикновено е придружено с напрежение във врата и раменете. 

Меридианът започва своето движение от слепоочията и завършва на върха на четвъртия пръст на крака.
Наблюдавайте долу във видеото разположението на меридиана в тялото.   

Накратко за Черния дроб:

Ин меридиан на Черния Дроб се управлява от елемент Дърво и е в двойка с Ян меридиана на  Жлъчния Мехур
* Цветът е Зелен; 
* Максималната активност на Черния Дроб 1–3ч (през нощта) ;    
* Посоката е Изток….. 
* Стихията която въздейства неблагоприято на Черния дроб е Вятъра. 
* Отрицателното чувство е Гняв, докато в балансирано състояние е появява Благородство и Щедрост.
* „Очите са прозорец към Черния Дроб“
* Телесни секрети са Сълзите;
* Влияе на психическата и емоционална активност 
* Темпераментът е Холерик  
* Притежава предприемчивост и склонност към активна работа и риск
* В своята дейност този психологически тип иска да създава. 
* Добродетелта е милосърдие, великодушие, благородство
* Психически страх от безпомощност 
* Емоционалната слабост на този орган е депресията
* Пролетта е сезонът на голяма активност на Черния Дроб.
* Това е времето за растеж и разширяване, жизнените сокове на дървото тръгват нагоре по ствола.
* Асоциира се с детската възраст. 
* Стимулиращия вкус е Кисело.  
* Складира кръвта и регулира нейния обем. 
* В покой кръвта се прибира в Черния Дроб, а при активност той я изтласква към тъканите и органите, регулира менструацията. 
* Координира своята дейност със стомаха и далак-панкреаса за нормално храносмилане и абсорбация на хранителните вещества.
* Контролира ставния апарат, мускулите и сухожилията.   
* Мании към търсене на отговори, алтернативи и цели
* Пречистване на Черния дроб през ранна Пролет.
* Укрепване на Черния Дроб през Есента е задължително.

Изложеното в тази статия има за цел да инфомира за виждането на традиционната китайска медицина за движението на жизнената енергия Чи в организма на човека. Тя не прави диагноза и не дава идеи за лекуване, информира за природната гледна точка на Изтока. Тази практика не заменя и не е алтернатива на професионалната медицинска грижа.  Ако имате здравен проблем, силно ви препоръчваме първо да се обърнете и консултирате с подходящ лекар. Бъдете здрави и в отлично настроение. 

Меридиан на Черен дроб

Меридиан на Жлъчен мехур

4 коментара за “Пролетния тандем на Черния дроб и Жлъчката

  1. Pingback: Здраве с витамин К2 и НАТТО – Студио Пет Пръста

  2. Pingback: Спасителната „женска“ точка Сан Ин Дзяо – Студио Пет Пръста

  3. Pingback: ИГРАТА НА ПЕТТЕ ЖИВОТНИ – Студио Пет Пръста

  4. Pingback: Зимна приказка с Бъбреците – Студио Пет Пръста

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *