Познатият страх с Мимулус

„За тези които изпитват страх от нещо, което може да бъде описано – болест, болка, нещастни случаи, бедност, тъмнина, самотност, лош късмет, т.е. страховете от ежедневието. Тези хора тихо и потайно носят товара си и не говорят доброволно с останалите за него.“ Едуард Бах
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Цветето Мимулус е проводникът такива качества като смелост и доверие в себе си, по този начин преодолявате силните си страхове. В това състояние конкретните страхове са изключително ярко различими и много конкретни. Можете точно да назовете от какво се страхувате, с име и конкретно описание. С това Мимулус се отличава от цветето Трепетлика, където имаме необясними и мъгляви страхове.

Като започнем например от страх от кучета, от змии, насекоми и продължим със страх от болести, катаклизми и още подобни. Това са все страхове които познавате лично и определяте съвсем точно. Конкретно това са страх  от зъболекар, страх да спорите с някого за определено нещо, да извършите определено действие. Още същото са и страховете да се качите на самолет или да влезете в асансьора.

Често тези страхове ви съпровождат още от раждането на Земята, просто защото излизате от защитената среда на мама. След това веднага попадате в нова за  вас, сурова и понякога враждебна среда. Плачът на бебето говори именно и за това състояние на страх от непознатото място.

В най-силно осезаемата степен на Мимулус усещате живота си на Земята като непоносим товар, който носите на раменете си. Случва се, именно поради тази тежест в живота, да не желаете да пораснете  и оставате вътрешно деца през цялото време. Търсите защитената и закриляща среда на детството.

Можете да разпознаете тези хора в крайна Мимулус форма и по външния им вид и осанка. Те са нежни и деликатни, изглеждат като уплашени мишлета и имат крехка външна структура. Тялото им изглежда чупливо на външен вид, чак вас може да ви уплаши как изглеждат външно.

Мимулус са майстори и в умението си да прикрият състоянието си и правят впечатление на силни и екстровертни хора. Едва по-късно ще ви стане ясно, че всъщност са сдържани и се боят от света. Искат ако е възможно някъде да отидат и никой с нищо да не ги занимава. Спасението за тях е в Цветята на Бах , защото те ще им вдъхнат храброст.

Силно изразени хора с тези Мимулус отрицателни качества можете да откриете при хората на изкуството като музиканти, художници, актьори. Изключително силно им влияят и силните шумове, по-гръмогласните и наперени хора.  Това е състояние на прекалена чувствителност и на такава почва лесно избуяват посочените страхове.

Съответно хората в състояние Мимулус се разболяват по-често щом напрежението им дойде повече отколкото възможностите им могат да поемат. После и възстановяването на такъв тип хора изисква повече време, заради прекалената им предпазливост. Така, те сами забавят процеса на оздравяване. 

Тази чувствителност на  хората Мимулус ги определя като мирни души, които рядко се ядосват. По-скоро се стремят да си намерят спокоен пристан, ако може даже и никой да не ги заговаря ще е най-добре за тях. Те също и лесно се изчервяват, когато се налага да говорят с някого.

Две са нещата, с които ако свикнат хората нуждаещи се от Мимулус, ще постигнат равновесие вътре в себе си. Първото е чувствителността им към външния свят, която сама по себе си е ценна и ако се научат да живеят с нея ще е чудесно. Да успяват да се усамотяват от време на време за да се презареждат с енергия.

Втората цел е да се примирят, че страхът съществува и може да се материализира, ако прекалят в потапянето си в подобни мисли. Една мисъл в страховита окраска води след себе си друга, а тя пък довежда следваща и така човек попада в омагьосана въртележка.

Положителната страна на Мимулус се разкрива щом като хора в това състояние започнете да преодолявате всички изпитания и се поздравите за проявената смелост. Цветето Мимулус още е известно и като есенция за храброст и ако  редовно го приемате страховете ви ще бъдат овладяни и преобразувани в „гориво“ за смелост.

В един момент ще разкриете и финото си чувство за хумор и да помагате на другите в преодоляване на техните страхове. Ако тези конкретни страхове намалеят и изчезнат, съвсем очаквано е и останалите страхове да си отидат. В този нов момент от техният живот ще започне глава първа от нормалният живот без толкова много страхове. 

1 коментар за “Познатият страх с Мимулус

  1. Pingback: Безпокойството на Червения Кестен – Студио Пет Пръста

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *