Паниката на Скална роза

„Лек за спешни и безнадеждни случаи, внезапна болест или нещастен случай. Когато човек е изплашен, дори е в ужас, а състоянието му е достатъчно сериозно, дори това плаши околните. Ако човек е в безсъзнание, можем да намокрим устните му с този лек и да добавим и друг лек, ако състоянието му го изисква.“  Едуард Бах
                                                                                                                                                                                     

Душевните качества като смелост и непоколебимост са свързани с есенция Скална роза. Според д-р Бах Скална роза отразява най-силния страх, който човек може да изживее. Затова и есенцията е от най-важните в Спешната комбинация за първа помощ Rescue Remedy.

Ти си в екстремна ситуация и паниката в състояние Скална роза те завладява, може би се налага да бягаш, за да си спасиш живота. Чувстваш, че твоята личност е остро заплашена и това се отнася както на физическо така и на умствено или емоционално ниво.

Такива ситуации могат да бъдат извънредно положение в държавата, внезапна криза, смъртоносна болест, тежка катастрофа или природно бедствие. В ситуации като тези ти не си подготвен за природната стихия, която може за миг даже да те унищожи.

Скоростта с която се развива всичко е много бърза и в неочаквана посока, нямаш време за обмислена реакция. Застиваш в страх и съзнанието ти е разделено от вътрешният ти Аз, от душата ти. Нямаш сили да се довериш на вътрешното си усещане, на твоята душа.

Всъщност не всяко състояние Скална роза е с такава екстремна и драматична сила и при всички случаи вътрешното ти тревожно звънче, звъни на пожар. Отрицателното състояние Скална роза може да бъде провокирано и от нещо наглед дребно.

Прибираш се у дома и търсиш ключовете в чантата си за да си отвориш вратата у дома и не ги намираш. Тази наистина наглед дребна случка може да те извади извън релси и да те побърка за две минути. После сигурно ще ги намериш или сложени джоба или забравени в колата.

Тази внезапна случка и подобните на нея блокират твоето ясно мислене и те лишават от бърза и адекватна реакция.
В този тип състояние Скална роза се чувстваш като оставен на произвола на съдбата. Страхът е превзел всяка твоя клетка в цялото ти тялото .

Описанието на от някои хора на състоянието е същото все едно са те „ударили в корема“. Когато се случи така, централната нервна система няма достатъчно време да се справи със ситуацията и може последва кратък срив. Усещането е за празнина в слънчевия сплит или че някой ви е стоварил камък там.

Ако човек се измъкне на косъм от екстремна случка, катастрофа или друго подобно събитие, той е в отрицателното състояние на Скална роза. Усеща как страхът е напоил даже костите му и въпреки, че се е измъкнал паниката на Скална роза го обзема напълно.

Хората тип Скална роза са особено страхливи и нежна нервна система, душевно лабилни и бързо изчерпват вътрешните си резерви. Макар временно като състояние то може да се изяви и при стабилни хора, ако са отслабени по някаква причина. Затова навременната употреба на есенциите от Цветята на Бах е от ключово значение.

Положителният аспект и действие на Скална роза те освобождава от вцепенението и вдига воала на паниката и страха. Този страх се превръща в смелост и в определени моменти може да прерасне в героична постъпка и да помогне на другите, забравил за себе си.

Тази есенция може да мобилизира свръхсилите на човека в немислима екстремна ситуация. Тя ще ти помогне да запазваш равновесие и да дадеш възможност на нервната си система да преработи неприятната ситуация.

Положителният потенциал на Скална роза ти помага да посрещаш спокойно и с ясен ум неочакваните предизвикателства. Ти си в състояние да се погрижиш и за другите, да им покажеш, че страхът не е толкова страшен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *