ЕмоцииСеберазвитиеЦветя на Бах

Оптимизъм и вяра с тинтява

Тинтява

„За тези, които лесно се обезкуражават. Те могат да напреднат добре в ежедневието. Малки препятствия по пътя обаче ги карат да се съмняват и обезкуражават.“

                                                                                                                                      Едуард Бах

В отрицателното състояние липсва оптимизъм в Тинтява и душевният потенциал на вярата в положителното е блокиран. Тук под вяра се разграничаваме от религиозният смисъл на думата. По-скоро говорим, че доверието към положителното в живота и света като цяло е силно намаляло. Това е подобно на популярното виждане за чашата, дали е наполовина пълна или наполовина празна.  Това са гледните точки на оптимиста и песимиста.

В този смисъл, ако човек има нужда от Тинтява, то той има нужда да засили своята вяра и оптимизъм. Защото всеки ден се случват  в положителните неща, Този човек има нужда да си „допълни чашата“ с оптимизъм и да засили своята увереност и нагласа за нови възможности.

Всъщност ние се самоограничаваме и търсим да си обясним всичко интелектуално и непрекъснато анализираме. В резултат получаваме потискащи мисли, облечени в песимизъм и съмнение. И с тази нагласа ние получаваме още от същото и вредата от това е осезаема и дълбока. Това е отражение и на нашите собствени вярвания.

Като крайности в това отрицателно състояние на Тинтява са задоволството, че всичко наоколо е зле. В по-втвърденото състояние, ако не се тревожим за нещо не се чувстваме добре. Това са крайностите в Тинтява и могат доста дълго да ни мъчат. За щастие Цветята на Бах са подходящия инструмент в тази ситуация.

В процеса на преобразуване от отрицателното към положителното състояние Тинтява може да има моменти на обезсърчение и недоверчивост. Мислим си дали капките действат или си въобразяваме и тези мисли ни нападат щом старите симптоми временно се появят пак.

Тинтява може да вдъхне вяра и оптимизъм при депресивно състояние причинено, например от загубата на близък, на работа или след развод. Тази есенция ще бъде свежият полъх, който ще отвее тежките вътрешни състояния. Ще изиграе ролята на „проветряване“ във вашата вътрешна стая, която обитавате.

Когато скептицизма поставя непрекъснато под съмнение всичко случващо се около вас, то слабата вяра вече ви е вкарала в коловоза на отрицанието. Дори да се случи нещо положително и да завърши с добър край, си мислите, че е можело и зле да завърши.

Тинтява помага да възстановите доверието си в света и за да разгърнете своят потенциал в тази посока. Разбира се вие не ще следвате сляпо и само на безкрайна вяра, а ще станете един положителен скептик. Така вече ще възстановите връзката с висшия си Аз.

Въздействието при децата е доказано, когато при неуспехи в училище стават страхливи и вече при най-малките изпитания се обезсърчават. Подпомага и ако сте преживели временни неуспехи в някакъв друг вид терапия, тук есенция осигурява подкрепа за да продължите.

Когато преминете в положителните аспекти на Тинтява се намирате в нова ситуация. В тази ситуация вече не изказвате първо своите съмнения и успявате също така да отблъснете опасенията си. Вече кризите не са проблем за вас и не е необходимо да получавате постоянно утеха и насърчение.

Когато премахнете всички описани по-горе пречки връзката с вашия вътрешен водач е възстановена. На този нов етап приемате неуспеха като вид тест и тогава съпротивата за нов опит е много по-малка. Вече имате смелостта пак да пробвате, защото имате вътрешна вяра.

В един следващ етап можете да достигнете и до това ниво да насърчавате останалите в техните опити да преодоляват съмненията си и да добият вътрешна вяра. Тогава вашият девиз ще бъде „Ще успея“.    

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *