Оптимизъм и вяра с Тинтява

„За тези, които лесно се обезкуражават. Те могат да напреднат добре в ежедневието. Малки препятствия по пътя обаче ги карат да се съмняват и обезкуражават.“  Едуард Бах

                                                                                                                                                                                  

В отрицателното състояние липсва оптимизъм в Тинтява и душевният потенциал на вярата в положителното е блокиран. Тук под вяра се разграничаваме от религиозният смисъл на думата. По-скоро говорим, че доверието към положителното в живота и света като цяло е силно намаляло. Това е подобно на популярното виждане за чашата, дали е наполовина пълна или наполовина празна.  Това са гледните точки на оптимиста и песимиста.

В този смисъл, ако човек има нужда от Тинтява, то той има нужда да засили своята вяра и оптимизъм. Защото всеки ден се случват  в положителните неща, Този човек има нужда да си „допълни чашата“ с оптимизъм и да засили своята увереност и нагласа за нови възможности.

Всъщност вие се самоограничавате и търсите да си обясните всичко интелектуално и непрекъснато анализирате случката. В резултат получавате потискащи мисли, облечени в песимизъм и съмнение.
С тази нагласа вие получавате още от същото и вредата от това е осезаема и дълбока. Това е отражение и на вашите собствени вярвания.

Като крайности в това отрицателно състояние на Тинтява са задоволството, че всичко наоколо е зле.
Ако сте в по-втвърденото състояние, не се тревожите за нищо и не се чувстватее добре. Това са крайностите в Тинтява и могат доста дълго да ви мъчат. За щастие Цветята на Бах са подходящия и нужен инструмент в тази ситуация.

В процеса на преобразуване от отрицателното към положителното състояние Тинтява може да има моменти на обезсърчение и недоверчивост. Мислите си дали капките действат или си въобразявате, ето тези мисли ви нападат щом старите симптоми временно се появят пак.

Тинтява може да вдъхне вяра и оптимизъм при депресивно състояние причинено, например от загубата на близък, на работа или след развод. Тази есенция ще бъде свежият полъх, който ще отвее тежките ви вътрешни състояния. Ще изиграе ролята на „проветряване“ във вашата вътрешна стая, която обитавате и има нужда от почистване.

Когато скептицизмът поставя непрекъснато под съмнение всичко случващо се около вас, то слабата вяра вече ви е вкарала в коловоза на отрицанието. Дори да се случи нещо положително и да завърши с добър край, вие си мислите, че е можело и зле да завърши.

Тинтява помага да възстановите доверието си в света и за да разгърнете своят потенциал в тази посока. Разбира се, вие не ще следвате сляпо и само на безкрайна вяра, а ще станете един положителен скептик. Така вече ще възстановите връзката с висшия си Аз и ще погледнете на света по нов и различен начин.

Въздействието при децата е доказано, когато при неуспехи в училище стават страхливи и вече при най-малките изпитания се обезсърчават. Подпомага и ако сте преживели временни неуспехи в някакъв друг вид терапия, тук есенция Тинтява осигурява подкрепа за да продължите окуражени напред.

Когато преминете в положителните аспекти на Тинтява се намирате в нова ситуация. В тази ситуация вече не изказвате първо своите съмнения и успявате също така да отблъснете опасенията си. Вече кризите не са проблем за вас и не е необходимо да получавате постоянно утеха и насърчение.

Когато премахнете всички описани по-горе пречки връзката с вашия вътрешен водач е възстановена. На този нов етап приемате неуспеха като вид тест и тогава съпротивата за нов опит е много по-малка. Вече имате смелостта пак да пробвате, защото имате вътрешна вяра.

В един следващ етап можете да достигнете и до това ниво да насърчавате останалите в техните опити да преодоляват съмненията си и да добият вътрешна вяра. Тогава вашият девиз ще бъде „Ще успея“.    

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *