Обвинения към себе си в Бор

„За тези, които се обвиняват. Дори когато имат успех, те мислят, че е можело да се справят по-добре и никога не са доволни от усилията и резултатите си. Работят здраво и страдат от грешките, които сами си приписват. Понякога може да е на някой друг, но те пак поемат отговорността. “

                                                                                                                                                                                   Едуард Бах

Напразните самообвинения в отрицателното състояние на Бор ни забиват ненужно още по-дълбоко. Диапазона на който те обхващат е много широк и точно за това трудно се отървавате от тях. Подобно на Джел е от най-отрицателните състояния и наистина са нужни сериозни усилия за преодоляването им.

С течение на годините сте си изградили много ограничаващи модели, например „ Бях невнимателен, няма да си го простя“, даже и за не толкова сериозни случки. Постоянно се извинявате се поведението на детето си, затова че не сте успели, според вас, добре да го възпитате.   

Изобщо в живота ви, вината се едно главните състояния и това нерядко ви изтощава и изтегля жизнената сила. Ако имате такъв характер,  думата радост трудна за откриване в речника ви, не я чувствате толкова често. „Написали“ сте я с такива мънички букви, чак ви е трудно да я прочетете.

Обезценявате своя труд и постижения през цялото време и вътрешно още веднъж се укорявате, че не сте се старали достатъчно. В допълнение вие изисквате повече самите себе си и не толкова от другите хора. През цялото време не спират и угризенията, че не сте толкова добър, за разлика от другите.

Чувствате се виновни, ако решите да направите забележка на друг човек въпреки, че по принцип сте прави в намерението си. Дете с отрицателните черти на характера Бор е дежурната жертва в класа и непрестанно страда. Това се случва без ваша съпротива и желание да се защитите.

На моменти отрицателното състояние на Бор ви отвежда и до крайности като тази да си се извинявате, че изобщо сте се родили. Може дълбоко във вас се е загнездила мисълта дали заслужавате да живеете. И отгоре на всичко това, може би несъзнателно, очаквате да бъдете наказан за прегрешенията си.

Самонаказанието и самообвинението са реакция от ваша страна на липсата това наказание. Понякога тази реакция довежда и да мазохизъм, да се наранявате умишлено с цел да изкупите вината, която чувствате. Склонни сте да отдавате любов без поискате в отговор същото отношение.

В тази нагласа има нещо трагично и за жалост това е някакво недоразумение склонно да има разрушаващо действие. Когато сам активно се изключвате от любовта в живота, тогава и жизнения поток сякаш ви подминава. Ситуацията е крайно изтощителна и губеща за самия вас, защото сам се изключвате от единността на Вселената.

Коренът на това поведение е в сгрешената концепция, която имате за своята личност и в ограниченото разбиране за добро и зло. Вие ставате сам съдия на себе си без имате право и отсъжданията не са във ваша полза. Добре е да разберете, че тук на Земята вие сте дошли да научите определени уроци и Висшият ви Аз е вашия водач.

Отрицателното състояние на Бор може да бъде трамплин за да осъзнаете същността на това да бъдете човек. След което няма да се съмнявате в необходимостта да имате право на съществувате. Ако нещо нарушавате то това е връзката с вашият висш Аз, вашата душа.

Понякога може да е много трудно да направите разлика между истинска и ненужна вина. Щом отворите себе си за положителния потенциал на Бор ще изградите и силно самоуважение. Точно тогава ще осъзнаете и личната си отговорност и няма излишно сам да си вменявате вина.

Започвате да приемате себе си, такъв какъвто сте, включително със всички свои човешки слабости. Съумявате да помагате и на други хора в подобно състояние като ги изслушате и посъветвате как да постъпят. Позволявате и приемате обичта на другите хора към вас с помощта на цветята на Бах.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *