Незрялост с Кестенова пъпка

„За тези, които не се възползват напълно от опита и наблюденията си, които са още незрели. На тях им трябва повече време да научат всекидневните уроци на живота. Ако едно преживяване е достатъчно за някои хора, за тези са необходими няколко преживявания, дори понякога повече, преди урокът да бъде научен. Затова, за тяхно съжаление, правят в различни ситуации една и съща грешка“.  Едуард Бах                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Състоянието Кестенова пъпка е свързано с повтаряне на една и съща грешка, отново и отново. Това е така защото хората в това състояние не използват своите наблюдения, за да променят ситуацията около себе си. В този случай те не се замислят над проблема си и не се задълбочават в него, за да извлекат полезна поука. 

Това може да ви доведе до хронични заболявания като мигрена например от повтаряща се караница с един и същи човек. Също така, когато в своята работа изживявате неколкократно един и същи стрес, това в крайната фаза може да доведе до язва на стомаха. Вие не се замисляте над проблема в състояние Кестенова пъпка, а си взимате хапчетата уж за да се лекувате. 

Тук, Цветята на Бах се намесват като регулират тази незрялост с Кестенова пъпка и за да преминете към следващото ниво. Ето примера и с онзи съсед, който всички виждат с различни жени, но все червенокоси и своенравни и той не осъзнава, къде бърка. „Да, и аз това се чудя – казва си той наивно. Така или иначе никога не се получава “.

Или когато конят на един ездач не може да прескочи някое препятствие, обаче ездачът продължава да се опитва и не се замисля какъв е проблема за да го оправи или да промени ситуацията. Това са само два примера за илюстрация, но има още много и по-сериозни случаи от които човек може да се разболее доста тежко. В състояние Кестенова пъпка хората не се поучават от грешките си, а ги повтарят без да си вземат поука от предишната случка.

Затова вие трябва да обърнете внимание на проблема си и да се опитате да го осмислите и оправите. Това става когато включите разсъждение над него и използвате досегашния си опит в живота. Състояние Кестеновата пъпка се среща често при децата, когато те направят нещо по един и същи начин. Често използвана есенция за ученическите години от живота и понякога също в университетския период. 

Именно заради своята незрялост, ако сте от този тип хора често грешите и не съзнавате грешката си. В най-добрия случай вие ще осъзнаете къде грешите и може до голяма степен да се подобрите и даже да се учите и от грешките на другите. Това е напълно възможно стига да използвате това което знаете и сте научили в ежедневието си.

Когато сте в блокаж често ви спохождат едни и същи трудности, карате се постоянно с едни и същи хора, правите грешки на едно и също място. В мислите си сте две крачки напред, в настоящата ситуация обаче реакцията ви е незаинтересованост или невнимание. Искате отново да се впуснете в нови задачи, вместо да осмислите събраният опит. Защото пак повтаряте същите грешки и това в един момент и ви обезкуражава.

При този вид незрял характер вие научавате много бавно новите неща в живота, било поради от липса на интерес, вътрешна припряност или недостатъчно наблюдение. Не преработвате преживяванията си достатъчни задълбочено за да установите къде бъркате в своите действия. Липсва ви достатъчно събрана мъдрост за излезете от омагьосания кръг на погрешноста във вашите действия. 

Положителния потенциал на това състояние е че притежавате умствени възможности и учите с удоволствие. Винаги се интересувате да научите нещо ново и спокойно си отделяте време за планиране на целта. Вече е овладяна онази припряност, при която се прехвърляте постоянно към все нови и нови идеи. Осъзнавате грешките и осмисляте задълбочено какво може да се подобри, за да постигнете успех. 

Вече всеки ден наблюдавате реакциите си и начина на поведение, а след това търсите начин да подобрите изпълнението на задачата. Успявате да избягвате повтарящите се конфликти и си спестявате излишен разход на психически сили. Ентусиазмът присъщ на младостта не ви е напуснал, даже се усилва с успешно завършените и желани задачи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *