Неуверено състояние в Церато

  “Недосттъчно уверени в себе си са, за да взимат самостоятелно решения. Непрекъснато търсят съвет от останалите, но често биват насочвани в грешна посока“  Едуард Бах

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Състоянието Церато се определя като едно от доста нерешителните състояния и изпадат в дилема кое е правилното решение. Те пренебрегват своята интуиция, която им подсказва какво да направят в дадена ситуация. Вместо това я зариват с излишни аргументи защо не е добро и често питат другите, за да вземат решение. Неувереността им пречи да приемат по-висшето си Аз на сериозно, и се владеят главно от несигурността си като търсят отговори на въпросите извън собственото си съзнание.

Хората Церато искат да се опрат на някого за помощ, но понякога това може много лошо и да ги подхлъзне. Винаги търсят второ мнение, но понякога стигат и до трето, четвърто и така докато сами не се убедят. Някои внушения могат много лесно да ги съборят душевно. Затова им е нужна есенцията Церато за да си вдъхнат доверие и Цветята на Бах ще разрешат този проблем.

Това състояние често се предизвиква в детството, когато родителите са силни личности. Те се подиграват или присмиват на идеите на детето и това му остава като травма и се развива като състояние Церато. За тези хора е важно слушат себе си, защото искайки помощ от другите те изглеждат несамостоятелни и в някаква степен глупави. Тази позиция може да обрече на дълбока зависимост хора в това Церато състояние.

В тийнейджърския свят това е доста често явление на дилема от сорта на ,,Какво да облека,“ или ,,Кои обувки да сложа днес,“. При тях обяснението е близко до нормалната логика за тази възраст. Те искат да бъдат харесвани и ако са подложени на всякакви критики те стават колебливи и тогава само  Церато може да им бъде в помощ. При хората Церато най-често се случва да задават въпроси и за най-малкия си проблем, което понякога е много дразнещо и досадно. Така тези хора, ако не изпаднат в зависимост от други, ще бъдат отхвърлени заради своята постоянна несигурност и колебания.

Когато са в блокаж те:

  • Не се доверяват на себе си и винаги питат другите за да вземат решение вместо тях
  • Не действат спонтанно, много често дразнят хората с тъпи въпроси и придават голямо значение на мнението на другите
  • Трупат знания без да ги използват, имат повишена нужда от информация и искат да се подсигурят толкова добре, че да не сбъркат никога, но всяко зло за добро все пак
  • Действат против убежденията си, смятат че техните решения са грешни
  • Липсват им инстинкта и здравия разум

Положителните качества са:

  • Интуитивни са, любознателни, заинтерсовани и бързо си създават мнение
  • Водят се от вътрешния си глас и си отстояват решенията винаги
  • Винаги са в час със ситуациите случващи се около тях и знаят какво да направят

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *