Без категория

Вечно мърморещата Върба

Плачеща върба

Оплакваме ли се от Съдбата и виним ли я нашето състояние, можем ли изобщо живеем без това? Чувстваме, че несправедливостта единствено нас навестява и ни огорчава и това ни кара да се сърдим на живота. Вече сме навлезли или живеем в състояние Върба и всички останали са ни виновни, но в никакъв случай не намираме вина в себе си.

Върбата е вкарва човек през повечето време да е отрицателно настроен и му е трудно да разбере как другите са весели и безгрижни. Може да се стигне и по-далеч, тогава Върбата се изкушава да изпорти доброто настроение на останалите. Разбира се, това може да е временно състояние на Върба, защото хората просто имат и такива дни – в които светът да им е крив.

Неприятната новина е че ако това състояние стане хронично, човекът вече има проблем не само с околните, а със самия себе си.  Хората около такъв човек като нищо могат да се заразят от това настроение и цялата обстановка около него да се „разболее“.

Това отрицателно състояние на Върба, хвърля човек в обвинения към Съдбата колко тя е жестока и безмилостна към него и наистина иска да му навреди. „Аз не то заслужавам“ „Не е честно“, „Не е справедливо“ са типични изрази в това състояние и без да се отчита водещия принцип в живота на причина и следствие.

Мърморенето като характер е вече хронично състояние Върба и несъзнателно се изгражда негативна стена около такъв човек. С години е възможно гневът към определен човек или нещо да обитава такива хора. Отрицателното състояние Върба държи човек в положение на готовност всеки момент да избухне, това обаче никога не се случва.

Можем да илюстрираме ситуацията със следния пример:
Представете си, вие възрастен и ваш роднина (например снаха) редовно се грижи за вас. Пазарува за вас и ви помага по някакъв начин в ежедневието, вие обаче възприемате тези неща които се подразбират от само себе си. И съответно изобщо не ги споменавате и даже не изразявате благодарност. Този типаж Върба, отлично знае как да изисква, но не е готов да дава.

По този начин, съвсем естествено от такъв човек се отчуждават и положително настроените към него хора, така естествено си намаляват приятелите.
Този човек е идеалната жертва и има „перфектното“ оправдание да не поема отговорност за своята съдба.

Винаги външния свят е виновен и отговорен за настоящото му състояние и през ум не му минава, че възможно да има връзка между събитията и неговите мисли и действия. Защото този който мисли и се чувства като жертва, рано или късно, той вече е жертва.

Негативното и позитивното са двете страни на една монета. За да напуснеш отрицателната си нагласа Върба, трябва съзнателно да решиш и да се фокусираш върху положителните страни на всяко събитие, такива наистина има.

Плачещата върба се възприема като символ на мъката, другата ѝ страна символизира безкрайното знание и мъдрост. Чували сте, „Голямата мъдрост носи със себе си и голяма печал“……Щом се обърнем към положителното състояние Върба и там веднага забелязваме, че за разлика от отрицателното състояние ние не се чувстваме жертва, а вече сме дизайнер на Съдбата си.

Виждаме много възможности за развитие и смело можем да прекроим своето настояще. Тогава се изпълваме с вяра и излъчваме спокойствие и увереност, вече знаем, че всичко зависи от нас самите. Отрицателния корен на Върба произхожда още от детството, именно като дете в процеса на изследване на света сме си заложили постановката за „лошия“ свят, тогава още не сме разбирали закона за причина и следствие.

Щом започнем да развиваме положителния потенциал на Върба е добре да вършим действия, с цел да изграждаме увереност в себе си или да се събираме в група  чийто интереси са в развитие на вътрешния потенциал, планински екскурзии или са свързани с постигането на определена цел. 

Реакции в блокаж:

  • Усещате своето безсилие и безпомощност
  • Озлобление към живота
  • Не смятате себе си за отговорни за положението в което сте, а другите и обстоятелствата
  • Кипите от тиха ярост без да избухвате

Положителен потенциал:

  • Вие активно се борите за живота си
  • Мислите конструктивно и можете да влияете върху събитията
  • Поемате отговорност за съдбата си
  • Знаете, че привличате положителното или отрицателното – законът е „каквото отвътре, такова и отвън“ и вие го разбирате и спазвате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *