Любов и Омраза с Джел

„За тези, които от време на време изпитват омраза, ревност, завист, желание за отмъщение, подозрение и различни форми на раздразнение. Вътре в себе си могат да страдат много силно, но често липсва истинска причина за това е липсата на любов “    Едуард Бах

                                                                                                                                                                        

Джел е свързан с любовта и нейните отрицателни състояния. Всеки човек обича и иска да бъде обичан, но понякога от любов те биват наранявани. Тогава дълбоко в тях се появяват лоши чувства като: завист, ревност, желание за отмъщение и подобни. Нуждата от есенция Джел е повече от необходима в това състояние и тя ще бъде най-добрият им приятел.

Това се състояние се поражда понякога още от детството, когато родителите не дават достатъчно любов на децата си и това се запечатва в тяхната душа. В по късен етап това се проявява като ревност или завист, но вътрешно те искат любов.
В тези ситуации сърцето им закоравява и те са открити към всички и започват да се страхуват от настроенията на другите хора.

Те започват да се дразнят за малки неща и да завиждат на другите, щом им се случило нещо хубаво, като например: повишение, успешна връзка или сватба. Отрицателното състояние Джел им се случва именно  защото имат нужда да са обичани. Омразата означава любов с обратен, негативен знак и тя разрушава вместо да гради.

Друг случай е страхът от това да изгубиш някого, любим или близък човек. Тогава човек в състояние Джел се опитва с цената на всичко да задържи близкия до себе си заради страха да не го изгуби. Подобни случаи са пример за т. нар. задушаване и това не е любов, а вманиачаване и обсебване на другия. Идеята за използването на есенцията Джел е тези чувства да се сведат до минимум, защото в основата си това е цветето на любовта.

Темпераментът на Джел е по-скоро холеричен и това обуславя невъздържаните понякога реакции в това състояние. Виждате в другите хора врагове и омразата нараства, което е причина да стоите в отрицателното състояние на Джел.
Когато човек обича, изпълнен е с любов, той се чувства добре. Есенцията Джел помага омразата, завистта, ревността и отмъщението да изчезнат напълно от живота на човек и той отново започва да се чувства добре.

Когато се излекуват те са способни да се радват истински на постиженията на другите дори самите те да не се чувстват добре. Тогава те са надраснали своето негативно отношение. Цветята на Бах са лек на любовта и прекрасните чувства и Джел е най-изявеното в това отношение цвете.

Реакциите им в блокаж са:

 • Ядосват се лесно и реагират доста недружелюбно и грубо. Когато са в това състояние или пък в лошо настроение, но не винаги знаят защо.
 • Завиждат, обмислят идеи за отмъщение и доста злорадстват, ревнуват или са недоверчиви.
 • Сърцето им е закоравяло и са с отровени чувства, реакциите им са избухливи или гневни.
 • Считат околните за безсърдечни и се страхуват от настроенията им, притесняват се от измами и се чувстват неразбрани.

Положителния им потенциал е:

 • Мислят чрез сърцето си, подхождат към хората с добра воля, имат положителното чувство за сплотеност и дълбоко разбиране за човешките емоции
 • Радват на заслугите и постиженията на другите от сърце, живеят в хармония и излъчват доброжелателност и топлота
 • Доверяват се в по-голяма степен на хората

4 коментара за “Любов и Омраза с Джел

 1. Pingback: Детска Бахова терапия – Студио Пет Пръста

 2. Pingback: БАХОВИ КАПКИ ЗА УЧЕНИЦИ – Студио Пет Пръста

 3. Pingback: Цветя на Бах за деца – Студио Пет Пръста

 4. Pingback: Обвинения към себе си в Бор – Студио Пет Пръста

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *