Липса на гъвкавост и Скална вода

„За тези, които са много стриктни към начина си на живот. Те си отказват много радости и удоволствия в живота, защото считат, че могат да им попречат на работата. Те са строги капитани на собствения си кораб. Искат да са добре, да са силни и активни и правят всичко което смятат, че ще ги поддържа. Надяват се, че са пример за станалите, които могат да последват идеите им и да станат по-добри.“    Едуард Бах

В състояние на липса на всякаква гъвкавост, есенция Скална вода е правилният лек за излизане от сериозната жизнена скованост. Имате определен идеал с който се съобразявате през цялото време и го смятате за най-правилен. За жалост тази ваша постановка в повечето случаи е теоретична и има малка връзка с реалността.

Животът на човек в отрицателното състояние на Скална вода протича в строги рамки определени от висшия идеал. Това налага и немалко лишения от много неща, които всъщност доставят радост и удоволствие от живота. Те биват избягвани понеже не съвпадат и не се вместват в неговата строга представа за начин на живот.

Хората в тази крайна форма на Скална вода имат за цел да изградят себе си в много добра физическа форма и вътрешна непоклатимост. Старателно и безстрастно спазват изградения от тях дневен режим на живот и не се отклоняват. За целта, с еднаква безкомпромисност те тичат сутрин, плуват в басейна и закусват с овесените ядки приготвени от самите тях.

Това е един класически изглед на състоянието Скална вода и в своето екстремно състояние има огромно желание да бъде за пример на другите. Неговата тайна надежда е идеалите, които следва да се приемат от повече хора. Така, според човекът Скална вода, останалите ще открият правилния път към съвършен и правилен живот.

Съвършенството е целта на живота в крайната черта на характера Скална вода и към него той се стреми чрез самодисциплина и самоотверженост. Често следва идеи от стари времена, които не съвпадат съвсем с настоящия дух на времето. Подобни схващания трудно се реализират и това е причината за още повече терзания в състояние на Скална вода.

Стига се дори до самообвинения, когато такъв човек не съумее да спази набелязаните си по план тренировки и медитации. Ежедневните задачи често объркват зададените точни часове за практикуването им с  което се допринася за още повече вътрешен смут и напрежение.

В разговор с други хора те не са добри партньори, защото не допускат за вярно друго мнение освен своето. Ако нещо не пасва на тяхната схема на мислене, те просто го игнорират и край. Състоянието Скална вода има допирни точки с Върбинка, обаче за разлика от него не се стреми да убеди и наложи на другите своето мислене.

За тях е важно, те самите да спазват високите изисквания, които са си поставили и в някаква степен се доближават и до Водна теменуга. Отрицателното състояние Скална вода ражда духовна гордост и със съжаление те започват да отбелязват грешките на другите. Вътрешно си казват „Ето, аз знам как трябва да бъде правилно и го правя“ .

Когато живеят в това състояние на строга самодисциплина от типа на Скална вода, хората задушават и потискат радостта си от живота. Тази дисциплина наложена от самите тях ги лишава от възможността да бъдат вътрешно гъвкави.  С времето, поради големите изисквания към себе си тази липса на гъвкавост се отключва и на физическо ниво с тялото им.

Личността изпада в силен догматизъм и това което смята за добро и правилно е вярното, докато другото е лошо и неправилно за следване. Твърде своенравно е да се смята, по този начин ще бъде постигне желаният успех и напредък. Щом насилственото налагане на промяна отвън е в противоречие с изискванията на душата тогава се получава едно вътрешно противоборство.

За да излезете на пътя на положителните качества в Скална вода, първо, признайте пред себе си, че „никой човек не е съвършен, следователно и аз не съм“. Не безпокойте, в новото състояние ще можете да трансформирате своите качества. Ще станете бдителен, а умът ви ще се отвори за съвременната реалност.

В новото положително състояние вие може да съумеете с лекота да осъществите и някои своите идеали. И тогава във вас ще липсва вътрешното напрежение и може наистина да станете пример за другите. Нещото, което ще ви помогне да постигнете мечтания идеал е провокиране на повече спонтанност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *