Липса на гъвкавост и Скална вода

„За тези, които са много стриктни към начина си на живот. Те си отказват много радости и удоволствия в живота, защото считат, че могат да им попречат на работата. Те са строги капитани на собствения си кораб. Искат да са добре, да са силни и активни и правят всичко което смятат, че ще ги поддържа. Надяват се, че са пример за станалите, които могат да последват идеите им и да станат по-добри.“                                                                              Едуард Бах

                                                                                                                                                   В състоянието на липса на гъвкавост, есенция Скална вода е правилният лек за излизане от сериозна жизнена скованост. Имате определен идеал с който се съобразявате през цялото време и го смятате за най-правилен. За жалост тази ваша постановка в повечето случаи е теоретична и има малка връзка с реалността.

Животът на човек в отрицателното състояние на Скална вода протича в строги рамки определени от висшия идеал. Това налага и немалко лишения от много неща, които всъщност доставят радост и удоволствие от живота. Те биват избягвани понеже не съвпадат и не се вместват в неговата строга представа за начин на живот.

Хората в тази крайна форма на Скална вода имат за цел да изградят себе си в много добра физическа форма и вътрешна непоклатимост. Старателно и безстрастно спазват изградения от тях дневен режим на живот и не се отклоняват. За целта, с еднаква безкомпромисност те тичат сутрин, плуват в басейна и закусват с овесените ядки приготвени от тях.

Това е един класически изглед на състоянието Скална вода и в своята екстремна форма има огромно желание да бъде за пример на другите. Неговата тайна надежда е идеалите, които следва да се приемат от повече хора. Така, според човекът Скална вода, останалите ще открият правилния път към съвършен живот.

Съвършенството е целта на живота в крайната черта на характера Скална вода и към него се стреми чрез самодисциплина и самоотверженост. Често следват идеи от стари времена, които не съвпадат съвсем с настоящия дух на времето. Трудно се реализират подобни схващания и това още повече терзае човекът в състояние на Скална вода.

Стига се дори до самообвинения когато такъв човек не съумее да спази набелязаните си по план тренировки и медитации. Ежедневните задачи често объркват зададените точни часове за практикуването им и с това се внася още повече вътрешен смут и напрежение.

В разговор с други хора те не са добри партньори, защото не допускат за вярно друго мнение освен своето. Ако нещо не пасват на тяхната схема на мислене, просто го игнорират и край. Състоянието Скална вода има допирни точки с Върбинка, обаче за разлика от него не се стреми да убеди и наложи на другите своето мислене.

За тях е важно, те самите да спазват високите изисквания, които са си поставили и някаква степен се доближават и до Водна теменуга. Отрицателното състояние ражда в Скална вода духовна гордост и със съжаление отбелязват грешките на другите. Вътрешно си казват „Ето, аз знам как трябва да бъде правилно“ .

Когато живеят в това състояние на строга самодисциплина от типа на Скална вода, хората задушават и потискат радостта от живота. Тази дисциплина наложена от самите тях ги лишава от възможността да бъдат вътрешно гъвкави.  С времето поради големите изисквания към себе си това се случва и на физическо ниво с тялото им.

Личността изпада в силен догматизъм и това което смята за добро и правилно е вярното, докато другото е лошо. Твърде своенравно е да се смята, по този начин ще се постигне желаният успех и  напредък. Щом насилственото налагане на промяна отвън е в противоречие с изискванията на душата се получава едно противоборство.

За да излезете на пътя на положителните качества в Скална вода, първо, признайте пред себе си, че „никой човек не е съвършен, следователно и аз не съм“. Не безпокойте, в новото състояние ще можете да трансформирате своите качества. Ще станете бдителен и умът ви отворен за съвременната реалност.

В новото положително състояние вие може да съумеете с лекота да осъществите и някои своите идеали. И тогава ще липсва вътрешното напрежение във вас и може наистина да станете пример за другите. Нещото, което ще ви помогне да постигнете мечтания идеал е спонтанността. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *