Щом Букът критикува…

„Имат нужда да усещат повече добротата и красотата в заобикалящия ги свят. Въпреки че много неща не изглеждат правилни, могат да видят доброто в тях. Могат да бъдат по-толерантни и по-милостиви. Разбират, че различният подход към всеки човек и към всяко нещо може да доведе нещата до съвършенство“   Едуард Бах

                                                                                                                                                                                      

Състоянието Бук е свързано от една страна с умението за толерантност и от друга, склонността критиките. Вие имате критична нагласа към другите, особено към близките. Тази нагласа е породена от прекалена загриженост за тях. Отрицателната нагласа в Бук ви подтиква да критикувате другите понякога дори когато не сте на ясно с всички обстоятелства.

В тази есенция се намират и строгите родители, родителите с очаквания и изисквания, които се виждат непосилни на детето. Чувствате се наранен от това, че не всичко е по вашия ред. Букът е есенция за толерантност и приемане.  

 „Вижда треската в окото на съседа, но не вижда гредата в своето“ често така могат да се определят вашите критики. Вие държите вашето мнение да бъде изразено, независимо дали е необходимо или на място.

В другия случай сте изключително толерантни с всичко и всички, защото се стремите към съвършенство. Оттам тръгват критиките и опитите да променяте хората или „да ги оправите“.

Вие проявявате прекалено разбиране и в това, че се опитвате да оправяте грешките на другия. Толерантността и разбирането са прекалени само защото не искате да направите дори и съвсем лека и уместна критика.

Започнете ли да критикувате обаче, така да се каже, не си поплювате и „камък върху камък“ не оставяте. Често  критиките ви са неоснователни и могат да обидят човека насреща. А в случая когато сте толерантни се стараете всичко да е „като по ноти“ за да може да се усъвършенстват поне малко нещата и да видите света от добрата му страна.

Вие не можете да възприемете когато някой да ви критикува, защото си мислите, че знаете всичко и се стараете да научите и другите чрез критиките. Не използвате това което знаете, а само критикувате другите защото не приемате за нормални грешките на хората. И в случаите когато не сте прави пак отстоявате своето независимо какво се случва.

В случая с децата Бук, те започват да си гризат ноктите, ако дори и несъзнателно не са съгласни с поведението на тези, които ги възпитават или се грижат за тях. Те могат да реагират, но знаят същевременно колко е рисковано и затова предпочитат да си замълчат и само си гризат ноктите.

Хората в състояние Бук имат заряда да успяват и да открият хубавата страна в лошата ситуация и така да я подредят, че всичко да се нареди. И тук Цветята на Бах имат своята решаваща роля.

Реакциите в блокаж са:

  • За да не изглеждате нетолерантни вие понякога избягвате дори и уместната конструктивна критика и реакцията ви е с преувеличено разбиране
  • Каквото и да става, за вас всичко е наред
  • Грешките на хората не остават незабелязани от вас и винаги виждате и казвате кое не е наред
  • Не проявявате разбиране и снизходителност към човешките недостатъци, държите се с околните сякаш са в съдебна зала и ги съдите за всяка грешка
  • Прекалено сте критични и към себе си, глупостта на околните не ви оставя на мира.

Положителен потенциал:

  • Имате изострена умствена чувствителност и способност за разграничаване и съждение.
  • Критиката ви е конструктивна и можете и  да приемате критики.
  • Умеете да толерирате различните личности с техните силни и слаби страни.  
  • Разпознавате положителните възможности за растеж в отрицателните ситуации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *