Изтощен и без сили в Маслина

„За тези, които умствено или физически са страдали много и са толкова изтощени, че имат усещането, че нямат повече сили и за най-малкото усилие. За тях всекидневието е тежко и не им носи удоволствие. “  Едуард Бах

                                                                                                                                                                                                                                   Цветната есенция от Маслина излиза на дневен ред, когато сте изтощени и без сили. Имате нужда да се възстановите и да възвърнете своята жизнена енергия. Интересен поглед върху тази есенция е образът на гълъба с маслиновата клонка от Библията и как това възвестява краят на потопа. Неслучайно тази клонка е символ на мира и спокойствието след дълго изтощение.

Представете си, че сте в екстремално състояние, да речем силна буря, вие сте изтощен и омаломощен до краен предел. Същото състояние можете да си доведете и след продължително физическо или/и психическо натоварване. Например, сте прекалили с работата или сте преминали през продължително заболяване.

В това отрицателно състояние на Маслина сякаш нищо не ви е останало в резерв и никого не искате да виждате. Имате голяма нужда от сън и да сте сами, нищо да не правите, само да си седите. Всичко онова, което е трябвало да свършите ви е изцедило силата – дали собствена болест, или грижа за болен роднина, близък или друго.

Човек е интересно създание, често сам се докарва до състояние направо да рухне на място.  Да се разреве от изтощение, даже да си каже „От умора направо ми става лошо“, „ Нищо не искам да правя, даже и най-любимите си неща“. За да изпаднат в това отрицателно състояние на Маслина, хората пренебрегват и сериозно експлоатират собственото си тяло.

Ако често изпадате в това състояние значи не умеете правилно да работите със своите жизнени сили и имате нужда от баланс на работата и почивката. Има моменти в които се раздавате напълно, изразходвате се докрай на физическо ниво. Може да усетите в момент на по-голямо натоварване, че не бива да стигате границата на личните си възможности.

Възниква логичния въпрос, дали да можете да вършите задачи, които са отвъд собствените ви възможности, без да си навредите ? За бъде отговорът „възможно е,“ е нужно да успеете да разпознаете нуждите и изискванията на физическото ви тяло. Понякога е трудно да разпознаете сигналите му, защото са слаби и едва доловими.

Веднъж като се настроите да улавяте тези сигнали ще се имате готовност за справяне и с най-големите натоварвания и стрес, защото ще имате подготовка и положителна нагласа. В очите на другите хора сякаш ще имате безкрайни възможности и резерви. Ще черпите енергия от космическия резервоар и тогава ще се сдобиете с висока производителност.

Цветът на Маслина в Баховата терапия и по-точно в нейният отрицателен аспект обръща внимание и на физическото тяло. Когато жизнените сили в човек са намалели и енергийните потоци не текат правилно, това може да се дължи просто на малко кислород в тялото. Дишане е отговорът в някои случаи, защото недостатъчното му количество се отразява на всички органи.

Когато сте в отрицателно състояние Маслина добре е да си помогнете и на физическо ниво. Щом започнете да приемате Маслина често първата реакция е да се наспите добре и вие не бива да го пренебрегвате. Просто му се подчинете, защото тялото ни е достатъчно умно за да усеща какво му е нужно.

Пренебрегнете ли този повик на тялото си ще запечатате за дълго на емоционално ниво това чувство на претоварване и изтощение. Цветът на Маслина помага за изчистване на това усещане на емоционално и духовно ниво. След приемът на Маслина имате вече потенциал икономично да разходвате собствените си жизнени запаси.

Вече ще имате връзка с майката природа и при голяма нужда от допълнителни сили ще съумеете да черпите от нейните безкрайни запаси. Тогава и връзката ви с Вътрешния ви водач ще е достатъчно силна и с негова помощ ще преодолявате и най-големите натоварвания. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *