Изискваща и обсебваща Цикория

„За тези, които са много загрижени за нуждите на останалите и са склонни за прекаляват с грижите си за деца, роднини и приятели. Винаги намират нещо, което може да бъде направено по-добре. Непрекъснато поправят това, което смятат за неправилно и това им доставя удоволствие. Желаят, хората за които са загрижени, да са близо до тях.“ Едуард Бах

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

 

Характерът на Цикория има огромния потенциал за безусловната любов и майчинската грижа и това са нейните отличителни черти. Тъй като в тези качества е заложен положителния потенциал състоянието Цикория, по-често тези способности са изкривени. Още в детството можем да открием как са били заложени тези обсебващи черти на Цикория.

Вие сте на гости при приятели и тяхната дъщеря е много сладко и очарователно дете, веднага се забелязва от всички. Самото дете много добре разбира това и се наслаждава на тяхното внимание в пълна степен. Обаче идва моментът в който възрастните започнат свои разговори и детето вече е извън центъра на внимание. Точно тогава е времето да се разкрие и поведението Цикория в пълният му блясък. 

Тъй като желае да възвърне вниманието към себе си, малката чаровница прави всичко възможно да привлече това внимание. Върти се около възрастните, опитва да се вмъкне в техните разговори. Щом стане време това дете да си ляга поради късния час, майка му среща опити то да се измъкне.

Щом не успее да манипулира майка си с тази тактика, детето включва най-силното си оръжие, започва да плаче. Така вече привлича вниманието на всички и това е типично за дете с поведение Цикория. С други думи когато човек е в това състояние се въвличат всички околни, без значение дали го желаят.

Това отрицателно състояние на Цикория може да се случи във всички възрасти и при жени и мъже. Отличителната черта на Цикория е желанието им да се манипулират околните, за да се упражнява влияние върху тях и да се осъществят претенциите им. Всеки се намира в това Цикория състояние от време на време и тогава забелязваме наличието на силни очаквания.

Веднага можете да разберете кога Цикория има повишени очаквания, просто им личи и го усещате щом ги видите. Тук се проявява и свръх обгрижващата майка, която сякаш „засмуква “ децата си по невидим начин. Тя постъпва така не само с децата, а също така и с цялото семейство. Дори ще забележите това влияние и върху познатите ви.  

Всъщност тази прекалена загриженост в състояние Цикория е продиктувано от желанието да се помогне. Често това може изобщо да не е желано от другия, за съжаление това никак не се отразява на желанието на Цикория да ви помогне.
В нейният ум нейната намеса не е натрапване, а желание да помогне.

Обикновено, това поведение е по-типично за жените, но пък и при мъжете се появява, макар и рядко. Ако характерът им е подчертано Цикория те притежават едно собственическо отношение към емоциите и живота на близките си хора. При мъжът Цикория характерът се проявява чрез много голяма услужливост и натрапване на добрите си дела за семейството. Ако те не са благодарни за това, не искате да сте на тяхно място.

Въпреки, че сякаш всичко е наред и има всичко, човекът в отрицателното състояние на Цикория, всъщност е обратното. В това състояние се крие дълбока непълноценност и празнота, смятат, че никой не ги обича истински. Навярно това има връзка назад в детството и далеч в миналото.

Твърде е възможно да са имали прекалено големи отговорности за тяхната възраст. Например, грижата за по-малки братя и сестри, дейности привични за възрастни. За да си постигат целите са действали често по заобиколен начин.
В крайна сметка това не е било оценявано подобаващо и оттам е дошла и липсата усещане за любов.

С цветът на Цикория ще постигнете качеството да давате без да очаквате насреща да ви отговорят също с услуга. Освен, че ще разпознавате нуждите си, а ще успявате да ги задоволите и сами. Ще се грижите за близките си хора с любов и всеотдайност без да очаквате нещо насреща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *