ЖИВОТЪТ Е БАЛАНС НА ИН/ЯН

Всички познаваме и много харесваме боровите гори, обичаме да се разхождаме из тях, защото там чувстваме лекота и сме отпочинали. След такава разходка тялото ни е разтоварено от напрежението на големия град и усещаме прилив на енергия. Известно е, че боровите гори са най-добрият източник на отрицателна йонизация, докато в града се препълваме с вредната положителна йонизация. 

В търсене на начини да поддържаме в добро състояние, профилактиката е първата и най-важна стъпка към осигуряване на стабилност. За да достигнем това ниво на ежедневен баланс е добре да се погрижим и в трите аспекта на нашето съществуване. Сигурно ще се съгласите, че отвреме навреме забравяме задължението да се грижим към себе си. 

Разчитаме в голяма степен на медицината да ни реши проблемите, като слабо се интересуваме какво лично ние би трябвало да направим. Знаете ли, че преди столетия китайският семеен лекар е получавал хонорар само, докато семейството е здраво! И щом пациентите му се разболеели не са заплащали за лечението. В тези времена профилактиката наистина е била приоритет и грижа на лекаря и по чисто прагматични причини.

Защо споменахме за боровите гори малко по-горе и дали има още нещо което не знаем, което да ни бъде полезно? Може би се сещаме за боровия мед, който са приготвяли и са ни давали нашите родители щом се разболеем. Сега ще се изненадате да разберете, че боровете имат с какво още да ни помогнат и да ни изненадат. 

Тези големи и величествени борове израстват и създават горите които познаваме благодарение на опрашването от вятъра. Благодарение на боровия прашец, през април боровите гори се превръщат в позлатени и така се случва кръговрата на природата при тях. Може би не знаете и сега ще се изненадате, обаче боровият прашец е годен за употреба като храна от хората.

Това е било известно още в древен Китай, записано е в древните им трактати за здравето, че боровият прашец служи за подобряване на качеството на живот. Най-ценното качество на прашецът от бор, е дивата му природа, и това, че не се култивира или създава в лаборатория от хора. Напролет се събира от дърветата и след това се приготвя за консумация от човека. 

„Боровият прашец, с неговия сладък, мек аромат и нетоксични свойства, овлажнява белите дробове и омекотява дишането, а също така помага при схващане на мускулите.
Той може да се използва и за правене на вино.”

Сводна фармакология (Materia Medica),
съставена от
Ли Шижен (Li Shizhen)
Династия Мин (1368- 1644гг. н.е.)

Боров прашец Guozhen От древни времена боровият прашец е известен със свойствата си да подмладява и подхранва живота! Днес вече се знае защо! След задълбочени изследвания в него са установени повече от 200 биологично активни вещества, точно колкото са нужни на човека! За сравнение най-богатата известна досега храна е пчелния прашец, която съдържа между 90 – 150 съставки, в зависимост от конкретния пчелен прашец.

Изследванията откриват, че тези свойства притежава китайския бор от видовете Pinus Massoniana и Pinus Tabulaeformis виреещи предимно в Китай. Областта в която е разпространен е наречена „езеро на Хилядата острова“ (провинция Zhejiang), където го наричат „бор патриот“. Боровете са израствали като диворастящи, те са ендемити, което ще рече че живеят в определена географска ширина. 

Нека да навлезем по-навътре в „кухнята“ на този наистина уникален ресурс на здраве от природата. Прашецът има способността да си възвърнете тонуса, с което усещате прилив на сила и подобряване на концентрацията, които все повече липсват на днешния градски човек. Съдържанието на антиоксиданти в боровия прашец забавят стареенето и имат противовъзпалитен ефект.

Какво съдържа боровия прашец: 
* 18 от 20-те аминокиселини, включително и 8-те незаменими аминокиселини. 
*  Витамин А
*  Бета каротин (провитамин А)
*  Витамин D3
*  Витамин Е
*  Витамин В1 
*  Витамин В2
*  Витамин В3 (РР- ниацин)
*  Витамин В6
*  Витамин В9 (фолиева киселина)
*  Витамин С
*  Калций
*  Магнезий
*  Фосфор
*  Натрий
*  Калий
*  Желязо
*  Силиций
*  Цинк
*  Мед

Екстракт от бамбукови листа Guozhen  Бамбукът има дълга традиция в използването му за храна на на Изток. Може би ще се сетите от китайската кухня, че е много разпространено готвенето на стъбла от бамбук. Специално за изготвявнето на този екстракт се използват листа на бамбук вида Lophatherum gracile, растящ на територията на градския окръг Анжи, в провинция Чжецзян (Anji, Zhejiang Province). 

В китайската традиционна медицина се използат при кашлица, отхрачване, силен антибактериален ефект. Те внасят допълнителна свежа доза кислород като цяло в организма и конкретно в кръвоносните съдове. Бамбуковите листа се отличават с голямо съдържание на силиций, аминокиселини, микроелементи, флавоноиди, които противодействат на свободните радикали. 

Боровият прашец и екстрактът от бамбукови листа са чудесен пример за действието на Ин и Ян с тяхната роля на зареждане с енергия и охлаждане на организма. 

Изложеното в тази статия има за цел да инфомира за виждането на традиционната китайска медицина за подпомагане работата на вътрешните органи в организма на човека. Тя не дава идеи за лекуване и помага този, който желае да види източната гледна точка. Ако имате здравен проблем, силно ви препоръчваме да се обърнете към лекар с природосъобразна насоченост в неговата практика.
Бъдете здрави и в отлично настроение.

СЛЕДВАЙ РИТЪМА НА ПРИРОДАТА