Гордост, превъзходство и Водна теменуга

За тези, които обичат да са сами, независимо в здраве или болест. Много тихи хора, движат се безшумно, говорят малко и невисоко. Те са много независими и способни, разчитат на себе си. Почти не се влияят от мнението на околните. Резервирани са, оставят останалите на спокойствие и вървят по собствен път. Често, те са умни и талантливи. Спокойствието им е благословия за околните.“       Едуард Бах


Те са хората, които имат нужда от спокойствие в тихо и уединено място, защото са самодостатъчни за себе си. Предпочитанията им са за тихи занимания без да имат необходимост от шумно присъствие на много хора. Не са толкова общителни, затова и собственото им присъствие за тях е напълно достатъчно, най-много малцина подбрани приятели.

Лесно ще ги забележите по тяхното спокойно, самоуверено и изпълнено с деликатност движение. Липсва непохватност и недодяланост в действията им и е трудно да пропуснете излъчваното  от тях достойнство. Ненатрапчивото превъзходство и безупречност, което струи от тях ги поставя в недостижима позиция.

Хората с характер на Водна теменуга сами решават по кой път да поемат без да се влияят външни мнения. Склонни са да дадат съвет, ако им поискат без те самите да влияят или да се месят в решенията на другите. Щом ги наблюдава,  човек ги харесва и си пожелава да бъде и той такъв като тях.

Проблемът на Водна теменуга е, че им е трудно или не могат да скъсяват дистанцията между себе си и другите. Ако са поставени в социалната си роля на пиедестал, те не могат лесно да водят в такава ситуация непринуден разговор. Техният стил е далеч от излиянията на които са способни останалите в общ разговор.

Понеже не могат да преценят докъде да стигнат си остават резервирани и на дистанция. И въпреки, че не допускат лесно да се наруши личното им пространство, нерядко околните се нуждаят от техния съвет. Често хората си позволяват да превръщат Водна теменуга в кошче за душевни отпадъци.

В такива случаи Водна теменуга се оттегля в своето си лично пространство и не позволява външен достъп. Даже когато имат собствени проблеми, отказват помощ и предпочитат сами да се справят с тях. Държат се на положение, обаче за сметка блокиране енергията, която ще им помогне да избегнат напрежение и схващания в горната част на тялото.

Когато имате хора на ръководна длъжност с характер Водна теменуга трябва много добре да ги цените. Те ще бъдат добросъвестни и стабилни и спокойни като твърда скала в емоционалното море на работното място. Тяхната сила е в тактичната работа на заден план и почти винаги успяват да бъдат над нещата.

Нещото, което им е трудно е да вземат твърди решения, поради факта, че са много наясно с всеки един от хората в конкретната ситуация. Докато при характер Лоза, не е така, тя няма да се поколебае нито за миг да принуди някого да свърши нещо. При Водна теменуга нещата стоят така: никога не действат с принуда, но ако някой не си върши работата, оттеглят доверието си от него.

Големият проблем на отрицателното състояние на Водна теменуга е тяхно оттегляне и изолиране от другите. С това си действие да стоят в собствената си черупка те спират обмена на енергия с останалите хора. Резервираността и необщителността им прави лоша услуга, като бавно ги лишава от известна гъвкавост в отношенията.

Водна теменуга стават от време на време снизходителни към другите от висотата на своето вътрешно състояние. И останалите хора започват да ги смятат за надменни, високомерни или даже арогантни. Причината за това е, че те може би несъзнателно затрудняват контактите си с хората.

Затова приемът на цветна есенция Водна теменуга ще се погрижи да се обърне посоката на взаимодействие. Тя е и за хората които избягват да посещават места с много хора заради опасенията си, че им бъде трудно да водят непринуден разговор. Ако по някаква причина често изпитвате нужда сами да се оттеглите в усамотение, Водна теменуга е вашето цвете.    

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *