Есенна соната за Бели дробове

Меридианът на Белите дробове е цялостна функционална система в, която заедно с Белите дробове влизат още кожата  и косата. В източното виждане за живота се счита се, че от този меридиан започва живота, с първата глътка въздух. С идването си на този свят ние първо вдишваме и така се запознаваме с околната среда. След това „изразяваме отношение“ с първия си плач, това е първото ни отношение към външния свят около нас.

Нарушенията в движението на енергията по меридиана на Белите дробове се активират чести простуди, световъртежи, напрежение на мускулите в основата на шията, тежест в гърдите, сухост в устата, кашлица с храчки. При усложнения се оказва влияние и върху работата на сърцето, не достига въздух, болки в ръцете от рамото до китката, изтръпване, парене в дланите. Кожата започва да се изменя, губи своята еластичност, става суха и се лющи.

Белите дробове играят съществена роля за комуникативността и контактността на личността. Тяхното влошаване затруднява реализацията на набелязаните цели. Плановете започват да се провалят, дори добре подготвените се сгромолясват и идва началото на неуспехите. Външно, човекът в това състояние изглежда унил, предпочита да консумира печено месо, риба и лютива храна.

Влошаването на здравословното състояние започва с настъпването на есента. Усеща се болезненост в точките Чжун-фу, началната точка от от енергийния канал на Белите Дробове и  Фей-шу  от енергийния канал на Пикочния Мехур. Ако не се отстрани болката своевременно болезнеността може да премине във втвърдяване, напрежение и накрая в празнота. Настъпва изтощение и вратата за всичко неблагоприятно широко се отваря, както казват китайците, „армията на неприятеля приближава столицата.“

Първите признаци на нарушена енергия в Белите дробове се усещат в горните дихателни пътища, след което ако процесът се влоши се спуска и по-надолу. Има много тясна връзка между Белите дробове и Сърцето затова и тук намират място сърдечните неразположения свързани със застойни процеси в малкия кръг на кръвообращението.

Точките от меридиана на Белите дробове успешно могат да помогнат при патология на ръцете, раменния пояс с тяхното местоположение.  Редица кожни заболявания имат отношение към проблемите на Белите дробове. Едно преохлаждането на организма уврежда енергията на Белите дробове и често това се провокира от употребата на студена храна и напитки.  

Щом се наруши енергията на меридиана на Белите дробове настъпва  тъга, печал, може да се стигне и до депресия. Носът му е запушен, а дишането затруднено, в този случай жизнената енергия Чи е в недостиг. Тук на помощ може да се притече практиката чрез затопляне с мокса на жизненоважни точки за Белите дробове .

Излишъкът на енергия пък измъчва със жажда и задух. Огънят (Сърцето) разтапя Метала (Белите дробове) – затова и през лятото също трябва да се избягват простудни ситуации. Нека бъдем внимателни със студените напитки и тяхната температура. Помощ в случая ще окаже елементът Вода като спомогне за угасяване на прекомерния Огън. Отново течностите е нужно да бъдат по-скоро топли или с телесна температура, но не и студени.

Белите дробове осъществяват връзката между петте плътни органа и ги захранват с жизнената енергия Чи. Меридианът на Белите дробове започва своето движение в ямката под ключиците на ръцете и завършва на двата палеца на ръцете.
Наблюдавайте по-долу във видеото разположението на меридиана в тялото.

ЯН Меридиан на Дебело Черво  е също елемент Метал и работи в двойка с Ин меридиана на Белите Дробове. Максимална му активност е сутрин от 5 до 7ч, веднага след своя партньор – Белите дробове. 

Основната работа, която извършва е да приеме от Тънкото черво остатъка от хранителните вещества, да го придвижи към ануса. Преди това обаче абсорбира обратно в организма част от течностите и полезните вещества. Съществува здрава енергийна връзка между Белите дробове и Дебелото черво и това е причината да имат взаимно влияние.

Застоят в Дебелото черво често се свързва с чувство на стягане в гърдите и дискомфорт. Освен това тези двата органа – Белите дробове и Дебелото черво пряко са свързани и се влияят от външната околна среда. Замърсената градска среда има пагубно макар и понякога по-бавно и разрушително въздействие върху Белите дробове. 

Меридианът на Дебелото черво започва своето движение от показалците на ръцете и завършва отстрани на ноздрите.
Наблюдавайте долу във видеото разположението на меридиана на Дебелото черво.

НАКРАТКО ЗА БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ И ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО:

ИН Меридиан на Белите Дробове 
* Водещият елемент е Метал 
* Работи в двойка и се повлиява от Ян меридиана на Дебело черво.
* Белият е цветът на който отговарят и от който се повлияват Белите дробове.
* Максимална активност или най-усилената работа на канала на Белите Дробове е рано сутрин от 3 до 5ч.
* Посоката от която се повлияват е Запад.
* Есента е сезона на най-голяма активност на Белите Дробове. 
* Вкусът, който ги стимулира е Лютиво.  
* Телесната течност с свързана с тях е Слуз, и разбира се прекаленото ослузяване на организма е разболяващо.
* Те ръководят дишането и въздушната „Чи“, така снабдяват всички тъкани в тялото със свежа жизнена енергия. 
* Контролират кожата и окосмяването, Белите дробове улесняват отделянето на Na2CL(сол) от тялото и както други екскременти.
* Грижи се кожата да бъде еластична, гладка и красива.
* Стихията на Белите дробове е Сухота, затова проблемите на кожата се свързват именно с тази им същност.
* Чувствата влияещи силно на Белите  дробове е тъга, печал, униние.  
* За да се почувства по-добре и да повиши своята вибрация е нужен сериозна доза оптимизъм. 

Изложеното в тази статия има за цел да инфомира за виждането на традиционната китайска медицина за движението на жизнената енергия Чи в организма на човека. Тя не прави диагноза и не дава идеи за лекуване, информира за природната гледна точка на Изтока. Тази практика не заменя и не е алтернатива на професионалната медицинска грижа.  Ако имате здравен проблем, силно ви препоръчваме първо да се обърнете и консултирате с подходящ лекар. Бъдете здрави и в отлично настроение.

Меридиан на Бели дробове

Меридиан на Дебело черво

2 коментара за “Есенна соната за Бели дробове

  1. Pingback: Чуйте песента на Сърцето – Студио Пет Пръста

  2. Pingback: ИГРАТА НА ПЕТТЕ ЖИВОТНИ – Студио Пет Пръста

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *