Драмата в Сладък кестен

„За хора, чието страдание е толкова силно, че изглежда непоносимо – когато умът или тялото сякаш са достигнали границите на поносимостта и е останала само разрухата.“    Едуард Бах

                                                                                                                                                                              

За да стигнеш до краен предел и състояние на драма в Сладък кестен своето всекидневие трябва доста да си се измъчвал. Изгубил си надежда за помощ и си убеден, че няма кой да ти помогне и оставаш сам и изтерзан. Притиснат си до стената в отрицателното състояние на Сладък кестен. В безнадеждната безизходица ти усещаш, че е заплашена самата ти вътрешна същност.

Интензивността с която страдаш в Сладък кестен е душевното състояние с най-голям отрицателен знак. Достигаш връхната точка на кризата си и оттук нататък пътят е само нагоре. Проявата на това състояние, често се изявява скрито и на вътрешно ниво и на моменти дори не го осъзнаваш.

Човек в отрицателното състояние на Сладък кестен се усеща между небето и земята, останал в безтегловност и незащитен и безпомощен в житейските бури. Миналото е далеч от теб, а бъдещето го няма никакво, останало е само едно отчаяно настояще.

Хората в отрицателното състояние на Сладък кестен имат за цел (както в Агримония )  да прикрият вътрешното си страдание. Те, доста добре се справят с тази задача и дори в дълбока депресия няма да посегнат на себе се. Това обаче не важи за отрицателното състояние на цветът на Джанка.

Понякога е трудно и не можем да разпознаем лесно драмата в състояние Сладък кестен. Изрази като „В дълбока дупка съм “ или „ Как ще върви занапред, хич не знам “ ще дадат знак какво се случва в момента в живота на човека. Това са точни ориентири къде е „заседнала“ душата на човека.

Това състояние е часът на истината, когато е време за финалното противопоставяне на твоята личност с вътрешната си същност. Искаш да направиш, но и да устоиш на така необходимата вътрешна промяна. Защото новият ден ще настъпи, щом премине нощта и за да те трансформира към нов живот.

Мислиш си, че страданието което преживяваш е толкова наситено, сякаш е отвъд предела на възможностите ти. Щом достигнеш този предел трябва да счупиш и захвърлиш старите си вътрешни модели.  Тази стъпка ще ти позволи да продължиш към ново ниво на живот и съзнание.

Сладък кестен дава тласък за решителни стъпки към ново начало, например да приключиш самоунищожителна връзка. Или да смениш неподходящото поприще в което се повизаваш в момента. Можеш да пребориш стари вътрешни терзания, които те разкъсват.

След това отрицателно състояние може да последва истинско духовно развитие.  Предстои да разбереш, че като разчиташ на единствено на себе си ще си разчистиш пътя към следващото ниво на осъзнаване. За да получиш новото е необходимо да оставиш старото и ръцете ти да бъдат свободни за приемане.

В положителното състояние на Сладък кестен се увеличава способността ти да се доверяваш, въпреки драматичните обстоятелства около теб. Дава ти се възможност да преживееш промените колкото и болезнени да са те, като не се загубиш или пречупиш от тях. Тук проличава и силата на Цветята на Бах.

Екстремните ситуации вече преминаваш без страх, че могат да навредят  на вътрешната ти същност. Виждаш как кризата ти отваря нова възможност, която да използваш за промяна и вътрешно стабилизиране. Щом излезеш на повърхността с пълни сили продължаваш напред.

Знаеш, че съществува един точен момент да действаш, както и такъв да оставиш нещата да се осъществят по възможно най-добрия начин. Докато ти оставаш само наблюдател и даваш път на волята на Създателя, за да откриеш неговата сила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *