Бахова терапияЕмоцииЗдраве

Деликатната Агримония

Агримония

      „За деликатните, забавните и весели хора, с усет към хумора, които обичат спокойствието и са ужасени от всяка препирня или кавга и за да ги избегнат, са готови да жертват много“
                                                                                                                                                       Едуард Бах

Състоянието Агримония може да се срещне навсякъде в ежедневието ни. От продавача в магазина близо до работното ни място, до нашите близки.. Това емоционално състояние кара хората да си слагат щастливата маска и лесно не ще ги разпознаеш.
Тези хора са деликатни, нежни и свръхчувствителни. Те прикриват емоциите си, за да не натоварват другите. Така за пред обкръжението си  създават впечатление, че нямат проблеми, което всъщност подтиска характера им. Те биха направили всичко само мир да има.

Защото, ако има караница тях ги боли и ще се съгласят с всичко, за да запазят поне външния си свят мирно място. В своя вътрешен свят се стараят да постигнат поне имитацията на мир като увеличават значително адреналина си като употребяват прекалени количества цигари, алкохол и наркотици.

Стараят се да постигнат всичко това и с крайно екстремни дейности и да задоволят душата си ходейки на кино 8D, дискотека, барове и други такива занимания. Склонни са към зависимости само за да избягат от реалносстта. За хората Агримонии е важно да прикриват абсолютно всички по-различни чувства от радост. Затова те се явяват често като душата на купона или на групата в която се движат, а вицовете им могат да разсмеят абсолютно всеки човек. Но понякога може да се види кривото им настроение, което се изразява в недоволство за дреболии например.

Това състояние много често се вижда в тийнейджърите, които на тази възраст са много нестабилни относно своите емоции и решения. За тях е много важно да се харесат на околните и групата да ги приеме. Така те започват да подражават на общото поведение, което може да е в сблъсък с вътрешния им свят.

Признаците за състояние Агримония са обриви, скърцане със зъби, гризане на нокти или забиване на ноките си в ръката им докато спят, тикове, потропване с крака, правят разстройства и лошо усвояване на храните. Много типично за състоянието Агримония е, че те се влошават нощно време, когато маската пада и подсъзнанието взима връх. Те спят лошо, внезапно получават паник атаки, сърцебиене, безпокойство…Това се дължи на крайно много стрес натрупан в този човек и избива по различен начин.

Ако Агримонията е насаме със себе си, дори и тогава тя ще отрича, че има проблеми. Ще запази лъскавата обивка на щастлив човек, като си казва  ,,На другите не им влиза в работата как се чувствам наистина…,,Тук на сцената се появява Баховата терапия, способна да балансира състоянието Агримония.

Ключовите характеристики на Агримонията са, че се старае да прикрие вътрешната си болка като се опитва да я замести с щастие и безгрижие. Само истинските приятели на тези хора ще разберат наистина, ако Агримония има проблеми.

Техните реакции в блокирано състояние са:

 • Искат винаги да живеят в мирна среда
 • Искат да угодят на всички винаги, за да бъдат харесвани
 • Винаги са готови да излъжат за мир и грижите им винаги са под маската на щастието
 • Мотото им винаги е щастието
 • Винаги се затрупват от работа и винаги се движат за да забравят за проблемите си
 • Искат един идеален свят, макар да чувстват самота
 • Прибягват към цигарите, алкохола и наркотиците за да преминат труден период

Всичко това не звучи надеждно но положитекният им потенциал е по- добре настроен като:

 • Честността, откровенността и способността да се справят със конфронтации. Агримониите са много добри дипломати.
 • Израстват със събитията които се случват въпреки тях ако са лоши
 • Изпитват истинска вътрешна радост както и истинска хармония и вътрешен мир
 • И може би едно от най- важните неща че са оптимисти

А най- важното при тях, за да се почувстват по-добре е да чувстват мир, да са прями и да могат да се разкриват пред хората свободно.

Студио Пет Пръста работи с Бахови есенции произведени по оригиналната технология на д-р Бах от Healing Herbs Ltd. (UK)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *