ЦВЕТНИТЕ БАХОВИ ЕСЕНЦИИ

НАЙ-НЕЖНИЯТ ЛЕК ЗА ВАШИТЕ ЕМОЦИИ, ЧУВСТВА И НАСТРОЕНИЕ

Раждането ни на Земята е съпроводено от най-различни по характер и интензивност случки, които дълбоко изначално въздействат върху нас. Още с първата ни глътка въздух, ние реагираме емоционално и навярно това е нашето първо некомфортно изживяване на новото място, само от глътка въздух за нашите дробове. 

Следват нови и нови преживявания свързани с отношението на родителите ни към нас и техните опити да ни приучат към правилата на Земния живот. Много често това се свързва с неприятни спомени от възпитанието, от ограниченията, които ни се налагат или пък разнообразни случки с хората около нас. Тъй като със раждането си идваме на ново място, всичко е различно и пълно със стимулиращи нервната ни система импулси.

Казват, че нашите емоции и чувства ни отличават в много голяма степен от останалите същества на тази планета. С тези различни способности имаме „привилегията“ да се смятаме за върхът на това творение и именно благодарение на същите тези емоции и да „царстваме“ над природата. Дали самата природа е доволна от нашето отношение към нея, е, да се огледаме и няма да ни е трудно да прозрем. Ако искаме…

Колкото благословия, толкова и проклятие могат да се нарекат човешките чувства, емоции и настроения. И само от нас зависи как ще ги управляваме и дали ни е по силите изобщо това упражнение. Лесно ще се намерят други хора да ни манипулират, направляват и командват чрез емоциите ни, стига да им позволим. Това е една съществена причина да работим по овладяването на себе си за да имаме наистина право да се наречем венецът на творението. 

Често, в ежедневието ни бяга фокуса, изпадаме в „дупка“ и сме притиснати от различни страни –  страхове и несигурност за бъдещето. Натоварени сме с множество отговорности, задачи за отхвърляне и вечно бързаме да ги свършим. Всеки ден може да имаме проблеми с колеги, тиранични шефове правят живота ни ад. Трудности в собствен бизнес и съпътстващите финансови проблеми. Прибавяме и трудни отношения в семейството,  преходни етапи в живота, и още, и още….  

Всеки изживява и реагира по различен начин на тези трудности в живота – свръхтревожност, чувство на провал, ниско самочувствие, самота, безнадеждност, отчаяние, депресии, загуба на смисъл в живота, панически атаки, или желание за контрол над другите, гняв, завист, ревност, агресии, фанатизъм, егоцентризъм,…

И в крайна сметка, ако не се справим с емоциите си и с вътрешните си конфликти, те ни изваждат от равновесие. Нали знаете, че голяма част от неблагополучията ни се дължат на прекомерна изява на нашите емоции! И в крайна сметка, ако не се справим с емоциите си и с вътрешните си конфликти, те ни изваждат от равновесие. 

Тук идват да ни подкрепят цветните есенции на д-р Бах. Те трансформират нашите разтърсващи чувства в най-красивия им потенциал и възобновяват връзката със собствените ни душевни сили за самоизцеление. Внасят увереност в нас и най-вече премахват блокажи и бариери, които сами си изграждаме! Помагат ни да постигнем душевна хармония и да се справяме с трудностите в живота, като се свържем вътрешната си сила. 

Това е методът на природата открит от д-р Едуард Бах живял в Англия (1886-1936), лекар-бактериолог, хомеопат и най-вече изследовател на природата и човека до края на живота си. Той става става известен в началото на ХХ век с нозодите (ваксините) на Бах,  с които по време на Първата световна война е спасил много войници на фронта.  През 20-те години на ХХ век д-р Бах вече е един от най-добрите лекари в Англия с частен кабинет и лаборатория на прочутата Харли Стрийт в Лондон. 

Преди 30-те години на ХХ век д-р Бах е открил как да хармонизира чувствата и настроенията с цветята на природата, днес ги наричаме цветята на Бах. В желанието си да открие лесен, безвреден и ефективен лек, той напуска успешната си практика в Лондон и се връща да живее в природата. Д-р Едуард Бах намира отговора на своите търсения в английската провинция, в света на дивите цветя, растенията и дърветата. 

Според него в основата на неблагополучията ни трябва да се търси в дисхармонията между духовните и психически аспекти в живота на всеки от нас. Тогава, още преди 90 години д-р Бах открива, че тази дисхармония поражда различни противоречиви настроения и емоции. Чувства на страх, отпадналост, примирение, нещастие, раздразнение и гняв намаляват жизнеността на човешкото тяло, и така отваряме вратата за всичките си неблагополучия. 

Целта на цветните лекове е подобряване на настроението, балансиране на емоциите и темперамента и така на практика тръгваме по пътя към  увеличаване на своята жизненост. Крайната цел е да достигнем вътрешен мир, спокойствие и любов към живота, като стимулираме нашите собствени изцелителни сили. Мечтата на д-р Бах е била всяко семейство да притежава комплектът от 38-те цветни есенции за да лекува своите наранени чувства и психика със силата на природата.

Д-р Бах е имал три ключови прозрения:
Първо, той забелязва, че хората са от няколко различни типа според възгледите им за живота и самата личността (точно както в хомеопатията). Второ, д-р Бах е развил интуитивната си чувствителност до такава степен, че успява да изживее определено емоционално състояние и след това да намери подкрепата от природата (под формата на подходящото цвете), което да облекчи това състояние. Трето, разработва метод за прехвърляне на енергийният отпечатък от дърветата, растенията и цветята. После в чиста изворна водата извлича лековитите енергийни субстанции, след което ги запазва в  алкохолен разтвор, традицията в Англия повелява да е бренди. 

И така, кои конкретни есенции от цветята на Бах да използваме, за какво да ги използваме и как да ги изберем?
Ето как д-р Бах е разпределил своите лековити есенции в три основни групи, първата е на дванадесетте лечители, втората са седемте помощници и третата група са останалите деветнадесет цветя.


ДВАНАДЕСЕТТЕ ЛЕЧИТЕЛИ

Д-р Бах е разпознал, че това са нашите основни душевни типове, те ни говорят що за хора сме. Той приравнил това знание с уроците, които душата има да учи тук на Земята. При децата по-лесно можем да откроим тези специфични типове, докато при възрастните наблюдаваме вече натрупани слоеве с дисхармония. Когато сме под натиск, душевният ни тип може да ни предаде.

Ето и Дванадесетте лечители и към какво да се стремим и как да подобрим нашата вътрешна същност :

Агримония – за да постигнеш вътрешен мир
Червен кантарион – да имаш силата и способността да казваш „не“
Церато –  за да се доверяваш повече на себе си и да достигнеш до мъдрост
Цикория– разтопяваш самосъжалението и желанието да манипулираш другите
Повет – стабилизира мечтателите и ги поставя здраво стъпили на земята
Тинтява –  излизаш от обезкуражание и униние като прегръщаш вярата и оптимизма
Слабонога –  освобождаваш напрегнатия си ум и го потапяш в нежност
Мимулус – преминаваш от състояние на страх към храброст
Скална роза –  трансформираш ужаса и паниката в смелост
Склерантус  излизаш от колебливостта и постигаш ясен фокус и изчезва нерешителността
Върбинка – да превърнеш свръхентусиазма в тишина и толерантност
Водна теменуга – да промениш и уравновесиш вътрешната си гордост

!!! Малко по-надолу ще намерите и кратко описание на есенцииите

 

СЕДЕМ ПОМОЩНИЦИ

Те ви подкрепят в дългосрочен план и помагат на желанието ви да преобразувате себе си в по-добра своя версия.

Прищеп – за да преодолееш на усещането за безнадежност
Калуна – щом се нуждаеш постоянно от компания и да бъдеш център на вниманието
Скална вода – за да смегчиш твърдото си отношение към околния свят
Див овес – намираш липсващата ти посока в живота 
Маслина – превъзмогваш изтощението си от рутината на деня  
Дъб – ти си силния човек, който никога не се отказва, въпреки огромното натоварване  
Лоза – за да овладееш желанието да доминираш чрез насилствено отношение

!!! Малко по-надолу ще намерите и кратко описание на есенцииите

 

ДЕВЕТНАДЕСЕТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕСЕНЦИИ

Трепетлика имаш необоснования страх и го преодоляваш
Буксъумяваш да овладееш своята критичност  
Ябълка – педантичен си или имаш изострено чувство за чистота
Габър – приемаш монотонността в живота и получаваш тонус да усетиш живота 
Джанкаовладяваш свръхнапрежението и поемаш контрола над живота
Червен кестен  намалява страхът ти за другите
Бял кестенслизаш от мисловна си въртележка 
Сладък кестен – осъзнаваш и овладяваш твоите безнадежни състояния и разочарования
Кестенова пъпка – за да надрастнеш своето незряло поведение
Синап  за да излезеш от депресивното си състояние.
Орлов нокът – когато стоиш в миналото и имаш нужда да излезеш от него
Орех – за да преминеш плавно преходните етапи в живота ти 
Джел – балансираш любовта и омразата в живота ти
Лиственица – подпомага за твоята изява и самочувствието ти
Шипка – излизаш от пълното си примирение 
Бор – да намалиш и премахнеш самообвиненията 
Бряст – за да се справиш с чувството за отговорност
Витлеемска звезда– изпаднал си в шокова ситуация и трябва да излезеш от нея
Върба – намаляваш постоянното си мърморене и недоволство 

!!! Малко по-надолу ще намерите и кратко описание на есенции

Баховите капки са официално признати като метод за самопомощ от Световната Здравна Организация през 1980 година     

НАКРАТКО ЗА 38-ТЕ ЕСЕНЦИИ В 7 ГРУПИ

ЗА ОНЕЗИ, КОИТО ИЗПИТВАТ СТРАХ

Трепетлика (Aspen) – Цветето на психичните сили
Твоите неясни страхове те поставят в меко казано неконфортно състояние, остава и една тревожност. В това състояние се появяват нощните ти страхове, последвани от изпотяване, напрежение и неспокоен сън. Може да се появи и мания за преследване, страх от непозната външна сила. Често не можеш да поставиш граница къде свършва реалното и откъде продължава фантазията. Повече за есенцията….

сврънпрежение в джанка

Джанка (Cherry plum) – Цветето на хладнокръвието
Свръхнапрежението е жестоко и ти не успяваш да се овладееш, чувстваш се притиснат. Страхуваш се от нервен срив и да не извършиш нещо непоправимо, за да не полудееш. Не можеш да се отпуснеш вътрешно заради много мисли. Трудно е да оставиш живота да се движи, ей така. Искаш да го контролираш и се напрягаш прекалено, щом не се получава. Това може да те доведе и до схващания в раменете и гърба. Есенцията е спазмолитик и дава сила и хладнокръвие.  Повече за есенцията….

Мимулус

Мимулус (Mimulus) –Цветето на смелостта
Конкретните страхове много силно ти влияят щом си състояние Мимулус, тук се намират разпознаваемите ти страхове и фобии. Притесняват те определени болести и болки, да не ти се случи нещо на теб или близките и да ги загубиш. Тази есенция е много подходяща също, ако имаш страх от изява, предстои ти изпит, и изобщо за треска преди важно събитие. Това са капките за храброст и смелост за да разкъсаш оковите на страха.  Повече за есенцията….

Скална роза

Скална роза  ( Rock rose ) – Цветето на силните чувства
Намираш се в състояние на силен страх, паника и ужас, попаднал си екстремна ситуация. Възможно е и лично да не си преживял ужаса ( чул си или си го видял по телевизия) обаче той пак ти повлиява и го преживяваш драматично. Много често се страхът се локализира в коленете – не можеш да ходиш, получаваш едно сковаване. Скална роза ще те извади от състоянието на уплах, ще овладее паниката.  Повече за есенцията….

Червен кестен

Червен кестен (Red chestnut) – Цветето на самостоятелността
Прекомерна ти загриженост и страх за другите поставя теб постоянно на втори план. В същото време не се страхуваш за себе си, даже сам се пренебрегваш. Възприемаш живота на другите като свой собствен, все едно вие ти не съществуваш. Това твое отношение се отразява на качеството на съня ти. Положителния потенциал на есенция Червен кестен помага да намериш баланс между загрижеността за другите и уважение към тяхната самостоятелност и повече внимание от теб към самия теб. Повече за есенцията….

ЗА СТРАДАЩИТЕ ОТ НЕСИГУРНОСТ

състояние Церато

Церато (Зъбна трева) (Cerato) – Цветето на интуицията
В това състояние  нямаш достатъчно доверие в себе си, и в способността ти да вземаш решения. Съветите на околните са търсени от теб през цялото време и имаш надеждата, че другите ще вземат решение вместо теб. Тиинейдърите много се влияят от другите около тях и често даже копират от средата в която пребивават през този период от живота им. Есенцията ти помага да си изградиш собствен стил. Повече за есенцията…..

Тинтява

Тинтява (Gentian) Цветето на вярата
Когато си обезсърчен от това, че не се справяш, когато отказваш да полагаш усилия при трудности. Загубил си мотивация поради някакъв провал (например често можем да изгубим мотивация, когато получим „удар“ от съдбата или неблагополучие в работата). Скептичен си и за да не се разочароваш пак, ставаш песимист. Тинтявата отключва смелостта отново да продължиш, дава ти вяра в собствените сили, изпълва те с мотивация и хъс. Повече за есенцията….

Прищеп

Прищеп (Gorse) – Цветето на надеждата
Изпаднали си в безнадежност, чувстваш че „вече няма никакъв смисъл“. Застинал си състояние на покорство пред съдбата. Трудно ти е да си представиш как нещата могат да се наредят. Отказваш да се бориш и дълбоко във теб затихва желанието за да се изправиш срещу ударите на съдбата. Есенцията ще ти помогне да не позволяваш на надеждата да те напусне и виждаш в трудни ситуации възможностите за развитие. Повече за есенцията…..

Габър ( Hornbeam) – Цветето на жизнеността
Когато трудно ставаш сутрин и трудно започваш на деня, има в теб една летаргия. Това може да е твоето състояние преди изпити или когато отегчението те е налегнало. Изтощен си от едни и същи повтарящи се дейности, от монотонността на ежедневието. В състояние Габър се събуждаш уморен и изтощен. Много подходяща есенция за студенти в сесия или обучаващи се от всякаква възраст. Габърът е есенцията, която дава тонус и възвръща жизнеността и постепенно те освобождава от твоето отношение. Повече за есенцията…..

Склерантус

Склерантус ( Scleranthus ) – Цветето на равновесието
Ключовият момент е липсата ти на фокус и нарушаване на равновесието. Представи си една везна която се люшка постоянно от единият към другия край. Състоянието Склерантус е несигурност как да постъпиш, как искаш да стане, по този  или онзи начин. Нямаш ясен фокус, който да ти помогне да разрешиш твоето колебание. В комбинация с есенция Мимулус ще преодоляваш на страха да вземеш решение. Склерантус внася доза решителност, фокус върху проблема за да вземеш правилното решение. Повече за есенцията…..

Див овес

Див овес ( Wild oat ) – Цветето на призванието
Когато нямаш ясна цел, ти се разстройваш психически, а добото здраве е свързано с наличието поставена  цел. Тази есенция те разкрива като човек със способности, обаче ти липсва насока и поставена конкретна цел. Заедно с есенция Шипка си помагаш във вземането на решение или ако искаш нещо, а не правиш нищо за да го постигнеш. Отключва вземането на решение и подпомага да припознаеш призванието си и да го последваш. Повече за есенцията…..

ЗА НЕДОСТАТЪЧЕН ИНТЕРЕС КЪМ НАСТОЯЩЕТО

Повет

Повет ( Clematis) – Цветето на реалността 
За тези деца и възрастни хора, които изглеждат и са отнесени и отвеяни. Спомага да се концентрираш, когато лесно се отнасяш в мислите си, във фантазиите, в мечтите си,… Есенция Повет те заземява и балансира, връща те във ежедневието. Подпомага да се върне концентрацията ти, когато си невнимателен и често се отнасяш и изгубваш някъде далече, далече,… Ако си от хората, замечтани там някъде в бъдещето, есенция Повет те връща на Земята помага и стабилизира вътрешният ти Аз. Повече за есенцията……

Орлов нокът

Орлов нокът ( Honeysuckle) – Цветето на миналото
Живееш живот в миналото, стоиш в старите спомени от едно време и си представяш колко по-добре е било едно време. Трудно се примиряваш със загубата на близък човек, домашен любимец или имот. Не приемаш напълно настоящето и често потъваш в прекрасните стари спомени. Още съжаляваш, че навремето си пропуснал своите шансове и възможности за развитие. Есенцията е важна за да преминеш оттатък спомените и да забравиш отрицателни преживявания. Повече за есенцията……

Шипка

Шипка ( Wild rose) – Цветето на жаждата за живот 
Липсва ти мотивация и имаш безразлично отношение към учене и обучение и какво ще се случи занапред в живота ти. Ти си в състояние на примирение и апатия, имаш една инертност, просто се носиш по течението. Животът не ти носи радост, липсва ти вътрешна мотивация. Когато си изтощен и имаш нужда от вътрешен импулс и сила да продължиш напред, есенцията Шипка запалва вътрешната ти лампа. Проявяваш собствена инициатива и забелязваш живота около теб. Повече за есенцията……

Бял кестен

Бял кестен ( White chestnut ) – Цветето на мисълта
Есенция за лекота в главата, когато те налягат тежки мисли. Имаш една нервност и натрапливост на мислите, чувстваш, че ще полудееш. Заради умственото напрежение може да усещаш напрежение в челото и очите. В положителен аспект, Бял кестен ти помага „да слезеш от менталната въртележка“ и да достигнеш спокойствие на ума. Тази есенция е свързана с постигането на душевното спокойствие и вътрешна прозорливост. Повече за есенцията……

маслина

Маслина (Olive) – Цветето на възстановяването
Когато изчезне лекотата от живота ти и имаш нужда да свалиш товара на всекидневието. Защото градския живот те изчерпва и тази есенция ще помогне за енергийното ти възстановяване. Така ще имаш време и да осъзнаеш, че физическото тяло си има своят лимит и това трябва да се има предвид. Ако дълго време не си почивал и вече си изтощен, есенция Маслина ще те успокои и възстанови. Повече за есенцията…..

Синап

Синап (Mustard) Цветето на светлината
Чувството е, че те е връхлетял тъмен облак, имаш страх от отговорностите на живота, при спонтанно настъпваща депресия. Всъщност тя понякога може да трае само няколко часа. Синап ти помага да запазиш младежкия си дух и духовната свобода. Целта е твоят страх от изискванията на живота да се превърнат в радост от живота. Много подходяща есенция за зодия Скорпион. Комбинацията на Синап с есенция Джел създава на основата за вътрешна хармония. Повече за есенцията…..

кестенова пъпка

Кестенова пъпка (Chestnut bud ) – Цветето на научаването 
Непрекъснато се сблъскваш с едни и същи грешки и трудности. Попадаш в едни и същи неприятни ситуации и някак не си вадиш поука. Пъпката е символ на незрялост, затова се включва при деца или „пораснали деца“ – основно при неустойчивост на съзнанието – да им стане интересно. Кестеновата пъпка отваря съзнанието, за да възприемаш нова информация много по-лесно. Помага да извличаш най-важното и да не повтаряш едни и същи грешки като използваш възможността да се учиш от тях. Повече на есенцията…..

ЗА САМОТНОСТ

Калуна

Калуна ( Heather) – Цветето на индивидуалността
Калуна е есенцията на децата и изобщо, ако си от хората, които обичат да имат вниманието върху себе си, също така обичаш много да приказваш. За теб говоренето е равносилно на потвърждение, че съществуваш – толкова е важно за теб. Зает си със себе си през повечето време и задоволяваш само своите потребности. Склоннен си да преувеличаваш и трудно изслушваш хората. Напълно си погълнат от своите мисли и чувства и това според теб е най-важното нещо на света. Повече за есенцията……

Слабонога

Слабонога (Impatience) – Цветето на темпото
Когато си обхванат обща напрегнатост, нетърпение, сприхавост и раздразнителност. Ти си от хората които се дразнят от бавното темпо на другите, не понасяш мудността, не можеш да изслушваш другите. Тази есенция ти помага, когато си стресиран, да се успокоиш. Есенция Слабонога помага да си изработиш повече търпение и да даваш шанс на нещата да развият сами. Повече за есенцията…….

Водна теменуга

Водна теменуга ( Water violet ) – Цветето на общуването
Тази есенция е свързана с душевния ти потенциал за общуване, път към смирението и мъдростта. Като Водна теменуга си култивирал прекалено от своята „специалност и различност“. В отрицателно състояние на Водна теменуга, оставаш затворен в собствената си черупка. Забележи самото цвете в природата, формата му изразява една нежна енергия, но същевременно то е изправено и цветовете му са над водата. Щом обаче слезеш от своята надменност, можеш да влезеш в ролята да предаваш ценностите си на другите. Повече за есенцията……

ЗА СВРЪХЧУВСТВИТЕЛНОСТ

Скална роза

Агримония ( Agrimony ) – Цветето на честността
Ти си от най-деликатните, нежни и свръхчувствителни хора на света. Прикриваш емоциите си, за да не натоварваш другите. Така за пред обкръжението си създаваш впечатление, че нямаш проблеми, а всъщност подтискаш характера си и създаваш напрежение вътре в себе си. Ти ще направите всичко само и само мир да има около теб. Защото, ако има караница, теб те боли и ще се съгласиш със всичко, за да запазиш поне външния си свят като мирно място. Повече за есенцията…..

Червен кантарион

Червен кантарион ( Centaury ) – Цветето на служенето
Щом си в състояние Червен кантарион изпитваш огромно желание да служиш на всички около теб. Ти си мил, тих, добър, но с изключително слаба воля за да казваш „не“. Това ви изиграва лоша шега, защото не винаги осъзнавате, че може да е във ваш ущърб. Превръщате се в слуги на чуждите желания и интереси. Хората,  искащи услуги от Червен кантарион често държат да диктуват плановете, работата или понякога живота им. Повече за есенцията…..

Джел

Джел ( Holly) – Цветето на добротата
Джел ти помага при агресия, гняв, силна раздразнителност, ако имаш семейни кризи или непоносимост към субекта на гнева. Чувстваш се неразбран и засегнат, а чуждото мнение може да възприемеш и като плесник. Ревността е едно от състоянията за които ти нужен Джел, за да не те разяде отвътре това чувство. Есенция Джел ти е помощник и при усещане за липса на любов. Повече за есенцията…….

дърво Орех

Орех (Walnut ) – Цветето на новото начало
Имаш неувереност и си податлив на външни влияния, колебаеш се най-вече когато предстои нов етап в живота ти. Имаш страх от големите промени в живота, например сватба, раждане или смяна работа могат да те стресират. Взел си важно решение, но имаш недостиг на смелост за да го реализираш. Тази есенция е за всички преходни периоди в живота ти – от дете до възрастен. Есенцията Орехът се използва като средство и за енергийна защита. Повече за есенцията……

ЗА ПОТИСНАТОСТ ИЛИ ОТЧАЯНИЕ

Кестен

Сладък кестен ( Sweet chestnut ) – Цветето на освобождението
Попаднал си в екстремна ситуация, състоянието ти е драматично и усещаш че не можеш да се справиш. Блокирал си и не знаеш какво да направиш, защото не можеш да се справиш сам. Ти си пред капитулация и вътрешно си дълбоко отчаяно състояние. Това може да се дължи и на любовни разочарования, Есенция Сладък кестен ще облекчи състоянието ти и ще ти помогне да се  придвижиш извън отчаянието. За деца, когато изживяли провал, който може и да не е голям, но самото дете силно го изживява. Повече за есенцията……

Лиственица

Лиственица – (Larch) – Цветето на вярата в себе си
Чувстваш че си пренебрегнат и е възможно да се сравняваш с останалите, обаче никога в своя полза. Съществува известна нерешителност вътре в теб, която не ти позволява да се развиваш. Положителния потенциал на Лиственица е да съумееш да си дадеш шанс за развитие и да използваш индивидуалните си качества. Градивната сила на есенцията е да знаеш какво си способен, като отчиташ и слабите си места. Повече за есенцията……

Бор

Бор (Pine) – Цветето на самоуважението
Състоянието Бор е вътрешното ти усещане за вина към самия теб и в един момент разбираш колко уморително и изтощаващо може да е това. Вътрешно, ти може даже да се обвиняваш, че изобщо съществуваш, като е възможно да си загубил смисъла за живот. Отричаш самия себе си и сам се изключваш от любовта и потока на живота. Положителния потенциал на есенция Бор ти дава разбирането, че заслужаваш да бъдеш обичан както всички останали хора. Започваш напълно да приемаш себе си. Повече за есенцията……

дърво Орех

Бряст (Elm) – Цветето на отговорността
Поемаш големи отговорности, обаче непрекъснато се усещаш незрял за изпълнение на задачите си. Приемаш също така нещата твърде лично и твърде много се притесняваш за крайния изход на дадена ситуация. В стремежа си да отговориш напълно на изискванията стигаш дотам да искаш и невъзможното от себе си. Обикновено не успяваш почивате добре, не спортуваш и си добавяш излишни килограми. Повече за есенцията……

Витлеемска звезда

Витлеемска звезда (Star of Bethlehem ) – Цветето на утешението
Преживял си физически и психически шок след катастрофа, неблагоприятна случка, загуба на близък човек, дори и преди много години. Обаче отражението на тази случка върху вашето състояние може да  продължава и след години до ден днешен. Шокът има две фази – остра, в момента на събитието и хронична, която продължава с години. В хроничната фаза имаш безсъние, напрежение в стомаха, страхове, депресия, а това се отразява върху работата на целият организъм. Есенцията е за преодоляване на емоционалните последствия от този стресов момент в живота. Повече за есенцията…..

Плачеща върба

Върба ( Willow ) – Цветето на съдбата
В това състояние на Върба считаш, че не си заслужил такова отношение и в теб се настанява едно огорчение и обида. Това несправедливо стечение на живота ти, според теб, те тормози и изважда „извън релсите“. В състояние Върбата не разбираш как при останалите всичко е наред, имат прекрасен живот, докато ти си винаги под ударите на съдбата. Хроничното състояние Върба е вечно да мърмориш и да смяташ себе си за жертва. Есенцията работи да излезеш от това свое състояние на недоволство. Повече за есенцията……

Див овес

Дъб (Oak) – Цветето на издръжливостта
Ти си победеният и изтощен боец, който се държи въпреки всичко и не признава слабостта си. Вътрешно си на края на силите си, обаче външно изглеждаш силен. Неблагоприятното състояние идва за да те спре, иначе сам няма да го направиш. Отрицателното състояние на Дъба води към схващания в тялото от прекаленото натоварване. Положителните промени в състояние Дъб ти дават умението да прецениш и съобразиш докъде е разумно да се натоварваш. Повече за есенцията……

Ябълка

Ябълка (Crab apple) Цветето на пречистването
Чувстваш се вътрешно и външно замърсен или нечист и заразен, имаш прекален стремеж за ред и чистота. Разстройваш се, ако външната среда по някакъв начин не отговаря на твоите изисквания за чистота. Педантичен си и не осъзнаваш, че това може много да ви спъва и пречи. Есенцията изиграва пречистваща роля за твоят организъм и енергийното ти поле, така трансформираш отрицателните състояния в положителен знак. Ябълка влиза в ролята и на чистач ума от мисловна ограниченост. 
Повече за есенцията……

ЗА ПРЕКОМЕРНА ЗАГРИЖЕНОСТ КЪМ ДРУГИТЕ

Цикория

Цикория – (Chicory) – Цветето на безкористната любов
Може би си от майките, които са склонни да прекаляват с грижите си към децата и партньора. Когато не се получава така както го искаш, се чувстваш обидена и наранена, избухваш в сълзи заради неблагодарността на другите. В състояние Цикория се проявяват енергийни задръствания в долната половина на тялото, затормозваш сърцето си и получаваш емоционално отравяне. Цикорията помага любовта ти да се трансформира от изискваща в безусловна любов и да бъде трансформирано манипулирането на близките. Повече за есенцията……

Върбинка

Върбинка ( Vervain ) – Цветето на въодушевлението
В отрицателното състояние на Върбинка си много напрегнат и даже да искаш да се отпуснеш ти е физически трудно. В това състояние попадаш и щом си много ентусиазиран, желаеш активно да проповядваш идеите си. И когато нещата не се случват както ги искаш се изнервяш. В положителен аспект тази есенция ти помага да се отпуснеш и да дадеш възможност нещата да се получат без прекалено да ги притискаш. Положителният лайтмотив е на есенция Върбинка е „има светлина в тунела“. Повече за есенцията…..

Есенция Лоза

Лоза ( Vine ) – Цветето на властта
Разумът управлява чувствата в състояние Лоза, ти можеш да „убиваш“ с емоционалната си реакция. С огромно желание си в ролята на лидер и не се страхуваш да използваш огромните си възможности за своите амбиции. Не показваш, щом нещо не ти е наред, това се става само в краен случай. Също и не търпиш да ти противоречат. Това е есенцията за шефове, мениджъри и хора на ръководни длъжности. Състоянието Лоза звучи „Не мислете, просто правете каквото ви казвам“. Приемането на есенцията Лоза смегчава тези крайни прояви на характера. Повече за есенцията……

Бук

Бук (Beech ) – Цветето на търпението
В теб съществува критична нагласа към другите, особено страдат твоите близки от това твое отношение. Тази нагласа е породена от прекалената ти загриженост за тях. Чувстваш се наранен от това, че не всичко се случва по твоят определен ред. Може си от строгите родители, тези с очакванията и изискванията, непосилни на детето. Това състояние е характерно и за педантичните хора. Букът е есенция за толерантност и приемане на другите такива каквито са. Повече за есенцията…..

Бахова терапия - Върба

Скална вода ( Rock water) – Цветето на гъвкавостта
Искаш да вдъхновяваш другите, например с хранене, суровоядство, гладуване. Залиташ в крайни форми, които отиват и към самоизмъчване. Ти си твърде суров и така се отнасяш и към себе си. Правиш всичко възможно да си най-добрият от всички, при теб самодисциплината е на първо място. Нарушаването на  правилата е болезнено е за теб, защото имаш прекален стремеж към съвършенство. Есенцията Скална вода ще балансира тези твои крайни състояния и качества. Повече за есенцията……

СЛЕДВАЙ РИТЪМА НА ПРИРОДАТА