Чуйте песента на Сърцето

Сърцето е главния диригент на всички плътни и кухи органи и същевременно е домът на разума и на доброто. В древните книги се казва „Сърцето командва всички органи и вътрешности, подслонява духа и управлява емоциите.“ То осъществява циркулирането на кръвта из цялото тяло и ритмично захранва всяка клетка не само с кръв, но също така и с енергия. И тогава можем да „чуем“ радостната песен на сърцето.

Емоционалния център

Щом Сърцето е силно и непоколебимо то успява да владее емоциите, ако ли е слабо и колебливо емоциите и чувствата бушуват в него като буря.
Така Сърцето/Умът (на китайски сърце означава и ум) бива ограбено и властта над тялото е изгубена. Мислите и чувствата оказват сериозно влияние върху функциите на различните органи чрез пулса на Сърцето и кръвното налягане.

Да го опознаем повече 

Ако енергията в меридиана на Сърцето е отслабнала, човек изпитва тъга, безпокойство и мъка. Излишъкът на енергия се манифестира като постоянен смях без причина и склонност към неуместно веселие. Многословието, грижите и вълненията оказват вредно въздействие върху сърцето.  Вътрешното влияние на Сърцето се простира върху тимусната жлеза, разположена в същата кухина. Езикът е израз на външното влияние на Сърцето, по неговото състояние и цвят може да се съди и за състоянието на сърдечния мускул.

Емоцията може да разболява

Ако човек много често плаче, това говори за нарушавание на кръвообращението вследствие на прекомерен стрес. Популярното мнение говори, че „неизплаканите “сълзи водят до заболявания и увреждане на вътрешните органи. Плачът отблокира по естествен начин всички задържани емоции. Щом настъпи Зимата и елементът Вода е най-активен и в това време властва Студът, който влияе отрицателно на Огъня на Сърцето. 

Разпознаване на проблема

При разстройство на Сърцето се появяват болки в рамото и лакътя също така и от лакътя до малкия пръст от страната на дланта. Хиперемията (зачервяване) на лицето е сигурен знак за дисбаланс и показател за сърдечната функция. Виенето на свят, усилената пулсация на сънната артерия на шията са все признаци за проблеми на Сърцето.

 Храната е от значение

За сърдечно болния е характерен стремежът към храни с гореща, пикантна(люта) и кисела природа. Докато горчивият вкус може да го стабилизира и стимулира. 

Точките помагат…

Чрез точките по меридиана на Сърцето може да се премахне нервна тревога и възстановяване на гласа при нервна афония. Отстраняване се депресивното състояние при децата и свързаното с това нарушение на апетита.

Излишъкът е проблем на психическо ниво

При излишък на енергия в меридиана на Сърцето, най-разпространените патологии са неврозите – проявени като дисконфорт в сърдечната област. Следните болки и различни усещания (приспиващи, притискащи, съпроводени с тъга, пробождащи, режещи….. ) психосоматични като истерии, фобии, реактивни и маниакални състояния…

Недостигът е проблем за физическо ниво

При недостиг на енергия в меридиана на Сърцето открояваме непосредствените заболяване на Сърцето – исхемична болест, стенокардия, остра хронична сърдечна недостатъчност, исхемия на мозъчните съдове, инсулт и парализа. Пристъпите на стенокардия, инфаркт на миокарда и т.н. често са съпроводени с обилно потене.

Излишъкът или недостига на енергия в меридиана на Сърцето може да бъде определен и от субективните признаци определяни от болния като чувство за горещина или студ по хода на меридиана или същото усещане в самото сърце.

Важни взаимовръзки

Вътрешните връзки на меридиана на Сърцето обединяват Сърцето, Белите дробове и Бъбреци. Те могат да се проявят върху лицето при проблеми на Сърцето. 

Алармена точка

На предно средния меридиан се намира точка (Цзюй-цюе J14 VC) която се явява глашатай на Сърцето. Ако при натиск върху тази точка се усеща болка – това е първия признак за неблагополучия със Сърцето.

Наблюдение на меридиана

Измененията на съответния участък от меридиана могат да имат характер на цветови изменения или да се проявят като участъци с по-суха кожа, пъпки, лющене на кожа, усещанеза топлина или студ. Меридиана започва своето движение от горния крайна ръката (под мишницата) и завършва от вътрешната страна в края на двете кутрета на ръцете.
Наблюдавайте долу във видеото разположението на меридиана в тялото.

Меридианът на Тънкото черво

Тънкото черво получават частично смляна храната от Стомаха и задължително я разделят на „чиста“ за увояване и „нечиста“ изхвърляне. Енергията на елементът Огън свързва Тънкото черво със Сърцето и основните емоции се управляват от него. Често червото страда заедно Сърцето от прекалени емоционални натоварвания. Енергийния канал на Тънкото черво достига до главата и движението му оказва влияние върху хипофизата. Хормоните на „главната жлеза “(хипофизата) регулират растежа, метаболизма, имунитета, сексуалността и като цяло еднокринната система. 

Сигнал за проблеми в системата е болка или напрежение в точка (Гуан-юан VC4) от меридиана на Тънкото черво и точка (Сю-чан чао V27) от меридиана на Пикочния мехур. Болката при заболяване на тънкото черво се усеща в долната част на корема. Тя се разпростира върху Бъбреците и половите органи – появяват се чести позиви за уриниране, без да може да ги реализира. Има усещане за горещина в раменете. Важен признак е също така и горещина м/у 4 и 5 пръст на ръката. 

Помощ може да се осъществи чрез меридиана на Стомаха и изключително значение е връзката му с меридиана на Сърцето.  За това говори и връзката на меридиана на Тънкото черво с психосоматичните разстройства като неврастенията и състояние на обща възбуда. Енергията на Тънкото черво се предава на Пикочния мехур и след това продължава към Бъбреци. Нарушения в меридиана на Пикочния мехур и Бъбреците могат да предизвикат колики в Тънкото черво.

Излишъкът на енергия в меридиана на Тънкото черво предизвиква проблеми с дванадесетопръстника, възпаление на езика, почервеняване, чувство за парене на езика, спазъм, болка по хода на меридиана до лакътния нерв. Недостиг на енергия в този меридиан обуславя появата на възпаления в различни части на червото. 

Меридиана започва своето движение от външната част и края на кутрето на кутрето и завършва до входа на ухото.
Наблюдавайте в лявото видео разположението на меридиана на Сърцето и в дясното видео меридиана на Тънкото черво.

Накратко за меридиана на Сърцето:

* ИН Меридиан на Сърцето е в двойка с Ян меридиана на Тънкото черво.
* Елементът е Огън
* Цветът на Сърцето е Червен;
* Максимална активност на Сърцето от 11 до 13ч, (по обяд) и след което максимално се активира Тънкото черво от 13 до 15ч 
* Неговата посока е Юг.
* През Лятото Сърцето работи на най-високи обороти.
* Вкусът, който го стимулира е Горчиво.
* Отговаря за кръвоносните съдове и контролира кръвообращението;
* „Езикът е огледало на Сърцето“ – тази мисъл много точно показва ролята на езика в диагностиката.
* Стихията е Горещина
* Чувството е радост, но прекомерната радост разболява.
* Потта е телесния секрет показващ засилена работа на Сърцето.
* Уменията, които владее са комуникативност, размисъл и подбуждане. Има склонност към вълнение.
* Подхранва духа Шън, има се предвид психическата и мисловна дейност на човек.

Изложеното в тази статия има за цел да инфомира за виждането на традиционната китайска медицина за движението на жизнената енергия Чи в организма на човека. Тя не прави диагноза и не дава идеи за лекуване, информира за природната гледна точка на Изтока. Тази практика не заменя и не е алтернатива на професионалната медицинска грижа. Ако имате здравен проблем, силно ви препоръчваме първо да се обърнете и консултирате с подходящ лекар. Бъдете здрави и в отлично настроение. 

Меридиан на Сърцето

Меридиан на Тънкото черво

4 коментара за “Чуйте песента на Сърцето

  1. Pingback: Есенна соната за Бели дробове – Студио Пет Пръста

  2. Pingback: Зимна приказка с Бъбреците – Студио Пет Пръста

  3. Pingback: БАХОВИ КАПКИ ЗА УЧЕНИЦИ – Студио Пет Пръста

  4. Pingback: ИГРАТА НА ПЕТТЕ ЖИВОТНИ – Студио Пет Пръста

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *