9 специални ползи от боров прашец и бамбук

Posted on
                                                       9 СПЕЦИАЛНИ ПОЛЗИ ОТ БОРОВИЯ ПРАШЕЦ

 

Удължава животадоказано и прилагано от хилядолетия. Поддържа здрави вътрешните органи. Засилва имунната система. Регулира хормоните. Балансира женските и мъжките хормони. Има силно антитуморно действие.

Подмладява и предпазва от старчески петна и от бръчки. Придава младежки вид със здрава, свежа и гладка кожа. Води до отслабване при редовна употреба, особено в областта на талията.

 Дава чувствителен приток на енергия и тонус, и преборва умората, която застига все повече градските хора. Усилва работоспособността. Увеличава постиженията на спортистите.

 Дава концентрация и фокус на ума, лекота в главата, разширяване на съзнанието и способност за справяне с голям обем умствена дейност, което не може да се постигне с кафе или цигари. Идеален за всички хора на умствения труд и с много ежедневни задачи. Идеален за ученици, студенти и хора, които трудно се концентрират.   

Грижи се за черния дроб – чисти от омазняване, предпазва от вредното действие на алкохола, на лекарствата и на замърсената храна. За хората, които употребяват алкохол – вземете 5 таблетки боров прашец половин час преди употребата на алкохол! 

 Предпазва простатата от хиперплазия (увеличаване) – най-добрата природна грижа за простатата.

 Особено ефикасен за лечение на диабет.

 Улеснява зачеването. Благодарение на боровия прашец много двойки днес са щастливи родители!

Създава здрава флора в стомаха и червата с множеството си пробиотици, премахва неразположенията (киселини, болки, подуване, запек, диария…).

Начин на употреба: Профилактична доза, както е указано на опаковката. Лечебната доза за определени видове заболявания е според програмата „Доктор на себе си“. Боровия прашец се усвоява най-добре на гладно, може да се смуче или да се приема с топла вода.

      

Боровият прашец като вид концентрирана и фантастична храна, предоставена ни от природата, е истинска панацея. Дори имайки предвид, че той не може да излекува всички болести, е способен да облекчи най-опасните състояния при всички етапи на заболяването. Аз не се страхувам от възражения на казаното, тъй като говоря без никакво преувеличение. Никакви натурални продукти, още повече медикаменти, не могат да се сравнят с него.“

                                                           А. Кайа (A.Kaya) – френски изследовател  на боровия прашец

 

                                           9 СПЕЦИАЛНИ ПОЛЗИ ОТ ЛИСТАТА НА БАМБУКА

 

Чисти и детоксикира черния дроб,  бори се със затлъстяването. Почиства и детоксикира всяка клетка на човешкото тяло, вътрешните органи и кръвоносните съдове. Предпазва от радиация. Силата на детоксикацията е сравнима с тази при гладуване!

 Много успешно регулира нивата на липидите в кръвта (холестерол и триглицериди). Почиства кръвоносните съдове от плаки и им дава еластичност. Ускорява циркулацията на кръвта в тялото. Чудесно природно средство против високо кръвно и  атеросклероза, поради много високото съдържание на флавони в бамбука.

 Облекчава работата и дава сила на сърцето и го предпазва от инфаркт, исхемична болест и други сърдечни болестиПредпазва от инсулт и подобрява работата на мозъчните съдове. Силен антикоагулант (противосъсирващо средство) и предотвратява образуването на тромби (кръвни съсиреци), които често са причината за инфаркти и инсулти. При употребата му да се избягва употребата на други медикаменти за разреждане на кръвта, например широкоразпространения  аспирин

 Предпазва от старческа деменция и притежава доказано по-добро действие от гинко билоба, без страничните ефекти на гинко. Подобрява когнитивните способности на мозъка, усилва паметта.

 Предпазва и подпомага работата на белия дроб. Перфектно природно средство в помощ на пушачи!

 Предпазва от тумори, особено в черен дроб, бъбреци, пикочен мехур и стомашно-чревния тракт.

 Поддържа силен имунитет! Притежава  ярко изразено антибактериално и противовъзпалително действие. При първи признаци на настинка или грип веднага да се вземат 5 таблетки бамбук.

 Предпазва пикочната система от 7 вида бактерии.

 Силно ефективно природно средство за лечение при  заболявания на простата.                                      

Начин на употреба:  Профилактична доза, както е указано на опаковката.                                       Лечебната доза за определени видове заболявания е според програмата „Доктор на себе си“. Екстрактът от бамбукови листа се приема по време на хранене или веднага след хранене.                                                   

    „Консумирайте това, което ви дава Природата. Винаги, когато човек се е опитвал да подобри природата, е грешал!“ – Wallace D. Wattles

 

 

Елементът на стабилността

Posted on

Периодът на Земята според традиционната китайска медицина (ТКМ) е сезон за стабилизация. Разположен е във времето преди Пролетното равноденствие или съвсем точно – 18 дена преди самата дата. По това време властва сладкия вкус, като това означава той да преобладава и умерено да се използва. Прекалената употреба на  сладко ще увреди двойката Далак-Стомах.

Енергията Ян осезаемо нараства с приближаването на Пролетта, да предпазим Далака и Стомаха от твърде много Ян енергия идваща от Черния дроб. Стремим се да не засилим прекалено Ян и затова нека мазните храни бъдат ограничени. Тук много добре се съвпада идеята за традиционното постене с ТКМ в настоящия Земен период.  Така няма да допуснем Черния дроб да потисне и доминира нас системата на Далака и Стомаха. Киселият вкус може да възбуди също Черния дроб и ключът е в умереното му използване. Нека да използваме топла храна в този период в помощ на елемента Земя (Далак-Стомах). Тъй като Далака управлява мускулите и умереното им натоварване ще бъде от полза.

В емоционален план прекаленото отдаване на мисли, една постоянна умисленост е пагубна за двойката Далак-Стомах. Един полезен съвет в насока отклоняване от постоянен размисъл е да се ядосаме за нещо, макар и дребно. Това парадоксално действие ще доминира над  Далака и по този начин ще го извади мисловната рутина, тъй като Черния дроб ще въздейства с тази емоция. Влагата е стихията на елемента Земя и респективно на Далака и Стомаха. Заболяванията могат да се дължат както на външното проявление на Влага, така и на вътрешна проява на повишена влага.

Ето някои храни които можем използваме в този период: зеленчуци като спанак, картофи, целина, грах, тиквички. Плодове могат да са банани, фурми, ябълки, круши. Фасул – бял боб, леща, елда, манатарки. Липовия мед е благоприятен в този отрязък от време. Джинджифилът идва на помощ със своят топъл характер и сладък, но остър вкус и спомага за извеждане на излишната вътрешна влага в организма.  Препоръчително е храните в периода на елемента Земя да имат топъл характер и сладък вкус.

Програма „Доктор на себе си“

Posted on

Чувствителни сте на темите „Тотално замърсяване“ и „Клетъчен глад“ в днешния все по-замърсен свят, с все по-бедна, и понякога вредна храна?

 

В търсене на начини да се поддържаме в добро здраве, програмата „Доктор на себе си“ дава голяма част от отговорите. Знаете ли, че преди столетия китайския семеен лекар си е получавал хонорара само, докато семейството е здраво!

Преди двайсетина години китайското правителство решава да се обърне отново към  философията на традиционната китайска медицина и открива в древните трактати двете храни, които осигуряват здравето и баланса – това са Боровият прашец и Екстракта от бамбукови листа. Боровият прашец храни клетката с всички необходими вещества, а бамбука чисти клетката от всички вредни вещества.  И това е всичко – ИН и ЯН в перфектна симбиоза. При това в най-доброто съотношение, създадено от гения на дивата природа!

Малко факти:

БОРОВ ПРАШЕЦ – От древни времена боровият прашец е известен със свойствата си да подмладява и да удължава живота! Днес вече се знае защо! Институтът по хранене към Мюнхенския технологичен университет е открил в боровия прашец цели 268 вещества, а на клетката са и необходими 200! За сравнение най-богатата известна досега храна е пчелния прашец, която съдържа 90 съставки. Тези свойства имат само два вида бор, виреещи само в Китай, където ги наричат „борове патриоти“. Те са диворастящи, не се култивират, опрашват се от вятъра, а не от насекоми. Ако искате да си осигурите от аптеката всичко това, ще се наложи да излезете с куп шишенца за куп пари и в произволни, създадени от човека комбинации.

Боровият прашец дава тонус, енергия и концентрация без аналог, които все повече липсват на градския човек. На какво се дължат върховите постижения на китайските спортисти, които са в тройката през последните пет олимпиади? Тайната вече се знае – приемат боров прашец!

ЕКСТРАКТ ОТ БАМБУКОВИ ЛИСТА – Не случайно бамбукът е символът на черния дроб в китайската традиционна медицина. А именно той е органът, който пречиства тялото от вредните вещества. Бамбукът също така има ефекта на гинко билоба, без страничните му ефекти, и е перфектен за предпазване от всички т.нар. старчески и дегенеративни болести – деменция, склероза, инфаркти, инсулти и т.н.

Боровият прашец и бамбукът са със статут на национално богатство за Китай, както е газта за Русия и петролът за арабските страни.  Произвеждат се с най-висок приоритет от държавна китайска корпорация, на пряко подчинение на правителството.  Продуктите са одобрени като храна за китайските космонавти. Мисля, че това е абсолютна гаранция за тяхното качество и ползи!

Днес програмата може да бъде част и от вашия живот

от Студио Пет Пръста

Пролетно Зелено и Черен дроб

Posted on

Сезонът в  който природата се събужда за нов активен живот е Пролет и той вече не е далеч. Сега настъпва и подходящото време за прочистването на Черния дроб. Традиционната китайска медицина(ТКМ) от хиляди година свързва този сезон с повишената активност на Черен дроб и Жлъчен мехур и свързания с тях първоелемент  Дърво.  Тя, „дървената“ енергия своята си природа е експанзивна, освежаваща и избухлива.  Съзидателна и градивна, пробужда импулсът на сексуалността. Има си директна връзка с младостта, жизнеността и растежа, ако се вгледаме в тялото тази енергия се свързва с мускулите и тъканите. Цветът е Зелен и „дървената“ енергия има огромна нужда от непринудено изразяване и пространство за свободно разширение. Блокажът на тази енергия създава чувство на неудовлетвореност, гняв и ревност и оттам се получава и застой   в организма.

В ТКМ, Черният дроб е орган с Ин природа и е наричан „Генерала“ има отговорността да пречиства и детоксикира кръвта, осигурява снабдяването с хранителни вещества. Той е големият склад на количества захар под формата на гликоген, който се освобождава в кръвообращението във вид на глюкоза  при нужда от допълнителна енергия от метаболизма. Черния дроб получава всички необходими аминокиселини, които тънкото черво извлича от храната. Преработва ги и синтезира различните видове протеини за растежа и възстановяването на телесните тъкани.                  

Черния дроб контролира периферната нервна система, която пък регулира активността и тонуса на мускулите. Черния дроб или дисбаланс на елемента Дърво.  Неговата енергия контролира също връзките и сухожилията, които заедно с мускулите осъществяват двигателната активност и координацията на тялото. Функцията на Черния дроб външно се отразява в състоянието на ноктите на ръцете и краката, очите и зрението. Замъгленото зрение често е резултат от нарушена функция на Черния дроб,  а не проблем с очите. Връзката на Черния дроб с енергията на Дървото управлява растежа и развитието, импулсите и желанията, амбициите и творческите способности.

Съответно блокирането на енергията на Черния дроб може да причини силни чувства на разочарования, ярост и гняв, а тези емоции от своя страна допълнително увреждат енергията на този орган. Невъзможността за отпускане често може да е причина за дисфункция на Черния дроб.

  Жлъчния мехур отделя чистия и силен жлъчен сок необходим за смилането и метаболизирането на мазнините, а неговата енергия осигурява мускулна маса и издръжливост. Съвместно с лимфната система той изчиства мускулите от токсичните вторични продукти на метаболизма и така премахва мускулната умора и болка. Често срещаното стягащо главоболие е причинено от запушване на меридиана на Жлъчния мехур. Това главоболие е придружено с напрежение във врата и раменете.  Жлъчния мехур управлява смелостта и решителността, на китайски „смел“ означава голяма жлъчка.

Ето един любопитен факт английското наименование за жлъчен мехур пък потвърждава психофизиологичната връзка с израза „нагъл“ (gall bladder) човек.

Старата китайска поговорка гласи„ Жлъчния мехур е безстрашен, а сърцето е предпазливо.“

Терапията на Д-р Бах – Лека, Лесна и Любима

Posted on

Живеем в изключително напрегнато време, притиска ни времето, задълженията ни сякаш нямат край, докато времето за отпускане, почивка или просто нищонеправене е малко. Крещящо малко на фона на работния процес, от който сякаш не излизаме изобщо, поне така изглежда. Друг факт за отбелязване е влиянието на медиите върху нас, как буквално те променят нашата същност. Ако им позволим да нахлуят в нас…..

Децата са другият фактор, който добавя стойност към нашето всекидневно напрежение. Те имат толкова много предизвикателства, нощни страхове, тръгването на детска градина се оказва силен стрес, раздяла с мама или тате, много отговорности или трудна концентрация вече в училище, проблеми с отношенията в пубертета, реализацията в живота после……..и още и още.
Емоциите влияят на нашата биохимия, която влияе пък върху структурата на организма. Структурата е органичното ни тяло, ако проблемът е стигнал вече дотам имаме задълбочаване на кризата. Здравето представлява един триъгълник в който имаме три страни – Биохимия, Емоции и Структура. Връзката между трите елемента е двупосочна, ето го примера – проблем със структурата дава отражение на биохимичните процеси в тялото и съответно влияе на емоционалното състояние.
Към проблема винаги е нужно да се подхожда комплексно, цялостно – добре е да ползваме Бахови есенции, обаче нека да добавим и упражнения за тялото. Колкото е възможно да ползваме естествени материи и разбира се да се яде качествена и чиста храна. Най-важното е да се поддържа един баланс в живота и с нищо да не се прекалява. И стигаме до отношението на съвременната медицина към човешкото тяло – тя работи предимно с неговата структура и отчасти с биохимията.
С Баховите капки ние търсим да разрешим актуален емоционален проблем. Терапията на д-р Бах не търси какви са болестите на човека и какъв характер, въпреки, че и това е от значение, най-вече е важен какъв е проблема сега. Защото актуалните въпроси днес са от един порядък, докато след седмица се сменят. Важен е настоящия проблем, той е от значение. От изключителна важност е Баховата терапия да влезе в ежедневието ни, да не чакаме голям проблем да ни дойде на главата и тогава да се сетим за нея.
В днешно време страдаме от обремененост от информация – все едно сме на кръстопът на много реки и те се „вливат“ в нас.
Д-р Бах е изнамерил 38 есенции и ги е разпределил по роли като в един спектакъл. Първо идват 12-те лечителя, следват ги 7-те помощника и след тях се допълва с още 19 допълнителни помощника.
В ежедневието някак ни бяга фокуса, изпадаме в „дупка“ и напрежението идва от различни посоки – страхове и несигурност в бъдещето, множество отговорности и задачи за отхвърляне и вечно бързане, проблеми с колеги и тиранични шефове, трудности с бизнеса, финансови проблеми, трудни отношения в семейството, преходи в живота, и още много други.
Тук на помощ идват цветните есенции на д-р Бах! Те трансформират нашите разболяващи чувства в най-красивия им потенциал и възобновяват връзката със собствените ни душевни сили за самоизцеление! Внасят увереност в нас и най-вече премахват блокажите и бариерите, които сами си изграждаме! Помагат ни да постигнем душевна хармония и да се справим с трудностите в живота, да бъдем себе си!

Елате в Студио Пет Пръста за разговор и изготвяне на специално създадена за Вас комбинация от Бахови есенции! Радвайте се на живота!
Николай Колев тел.0888979539

10 прости урока от Бамбука

Posted on

Горите, които обграждат нашето село тук в Нара, Япония, са изпълнени с красив бамбук. Практическото, естетическото и духовното значение на бамбука е дълбоко вградено в японската култура. Конкретната част на Нара, където живеем, е известна с безброй продукти от бамбук, като чаени мивки, чаени съдове, игли за плетене и т.н. Символиката на бамбуковото растение върви дълбоко и предлага практически уроци за живот и работа. По-долу аз изброявам десет начина, по които бамбукът ни предлага практически уроци. Природата винаги ни говори и дава уроци. Трябва само да подобрим способността си да чуваме с очите си и да виждаме с ушите си за да оценяваме уроците й.

(1) Помнете – това, което изглежда слабо, е силно

Тялото дори на най-големия вид бамбук не е голямо в сравнение с другите много по-големи дървета в гората. Но растенията издържат студени зими и изключително горещо лято и понякога са единствените „дървета“, останали в следствие на буря. Помнете думите на великия Джедай учител: „Размерът няма значение. Погледни ме. Съдиш за мен според размер ми, нали? „Трябва да внимаваме да не подценяваме другите или себе си само на базата на старите понятия за това, което е слабо и силно. Не е нужно да бъдете големи и внушителни, за да сте силни. Може да не сте от най-голямата компания или да сте продукт на най-известното училище, но като бамбук, стойте високи, вярвайте в собствените си сили и знайте, че сте толкова силни, колкото е нужно да сте. Не забравяйте също, че има сила в светлината, в откритостта и прозрачността. Има сила в доброта, състрадание и сътрудничество.

(2) Огънете се , но не се чупете.

Едно от най-впечатляващите неща за бамбука е как се слива с бриза. Това нежно колебаещо движение е символ на смирението. Основата на бамбука е солидна, но се движи и хармонично се слива с вятъра, никога не се бори срещу него. С времето, дори и най-силният вятър се уморява, но бамбукът остава висок и неподвижен. Отношението „огъваш се, но не се счупваш“ или „ да следаш естествения ход“ са едни от тайните за успех, независимо дали говорим за бамбукови дървета, отговаряме на трудни въпроси в секция за Въпроси и Отговори или просто се занимаваме с ежедневните капризи на живота.

(3) Бъдете силно вкоренени, но гъвкави

Бамбукът е забележителен поради своята невероятна гъвкавост. Тази гъвкавост е възможна отчасти благодарение на сложната структура на  бамбуковия корен, за която се твърди, че земята около бамбукова гора е много стабилна. Корените са важни, но все пак в увеличаващия се мобилен свят много хора и семейства не отделят време или усилия да установят корени в собствените си общности. Предизвикателството, следователно, за много от нас е да останем мобилните, гъвкави, международни пътешественици и заетите професионалисти, каквито сме, и в същото време полагаме усилия и отделяме време, за да се включим и дълбоко да се вкореним в местната общност и нашите съседи.

(4) Намалете заетия си ум

Имаме много повече информация от всякога и повечето от нас живеят много бързо. Дори ако повечето от нашия трудов живот е онлайн, самият живот може да изглежда доста забързан и понякога хаотичен. Често е трудно да видите сигнала през целия шум. В този вид околна среда, изглежда още по-важно да отделите време за забавяне, за да успокоите натовареното си съзнание, за да може да видите нещата по-ясно.

(5) Бъдете винаги готови

Както казва великият майстор на айкидо Кеншо Фуруя в „Кодо: Древни пътища“: „Воинът, като бамбука, е винаги готов за действие“. Чрез изучаване и практика можем поне да направим всичко възможно най-доброто да бъдем готови за всяка ситуация.

(6) Намерете мъдрост в пустотата

Казано е, че за да се научим, първата стъпка е да се отървем от нашите предубеждения. Не може да се напълни чаша, която вече е пълна. Кухата вътрешност на бамбука ни напомня, че често сме твърде пълни със себе си и със собствените си заключения; нямаме място за нищо друго. За да получим знание и мъдрост както от природата, така и от хората, трябва да сме отворени към това, което е ново и различно. Когато изпразвате ума си от предразсъдъците, гордостта и страха, вие се отваряте към възможностите.

(7) Усмихнете се, се смейте и играйте

Канджи (китайски йероглиф) за усмивка или за смях е 笑 う. На върха на този знак са два малки символа за бамбук (竹). Смята се, че бамбукът има силна връзка със смеха, може би поради звука, който бамбукът оставя ветровит ветровит ден. Ако използвате въображението си, предполагам, би звучало малко като смях в гората; и това е успокояващ звук. Самият бамбук има връзка с игривостта, тъй като е използван за поколения за направата на традиционното японско хвърчило, както и в изкуствата и занаятите, като традиционното производство на кукли. Интуитивно знаем от поколения за значението на усмихването, смеенето, свиренето, сега съвременната наука показва доказателства, че тези елементи идват от по-високо ниво.

(8) Ангажирайте се с растежа и обновяването

Бамбукът е сред най-бързо растящите растения в света. Няма значение кой сте – или къде се намирате – днес имате невероятен потенциал за растеж. Обикновено говорим за Kaizen или за непрекъснато подобрение, което е по-стабилно и постепенно, където не са необходими големи скокове и граници. Но дори и с ангажимент за непрекъснато учене и усъвършенстване, нашият растеж – подобно на растежа на бамбука – може да бъде доста забележителен, когато погледнем назад какво или къде сме били. Възможно е понякога да се обезкуражавате и да чувствате, че изобщо не се подобрявате. Не се обезсърчавайте от това, което възприемате като липса на растеж или подобряване. Ако не сте се отказали, тогава вие растете, просто може да не го видите веднага. Колко бързо или колко бавно не е основната ни грижа, а само че се движим напред.

 (9) Изрази на полезност чрез простота

Айкидо майсторът Кеншо Фуруя казва, че „Бамбукът в своята простота изразява своята полезност. Човек трябва да направи същото. „Ние наистина прекарваме много от времето си, опитвайки се да покажем колко сме умни, може би да убедим другите – и себе си – че сме достойни за вниманието и възхвалата им. Често усложняваме простичките впечатления и не успяваме да опростим комплексът от страхове, че другите могат да разберат какво ние знаем. Животът и работата са достатъчно сложни, за да вмъкваме излишни неща. Ако можехме да загубим страха си, може би бихме могли да сме по-креативни и да намерим по-прости решения на дори сложни проблеми, които в крайна сметка осигуряват най-голяма полезност за нашите аудитории, клиенти, пациенти или студенти.

(10) Освободи своята сила напролет

Бамбукът е символ на късмета и един от символите на празненствата за Нова година в Япония. Важното изображение на покритият със сняг бамбук представлява способността да се върнете обратно, след като сте изпитвали несгоди. През зимата тежкият сняг обръща бамбук назад и обратно, докато един ден снегът стане прекалено тежък, започва да пада и бамбукът отново се връща нагоре, като отметне целия сняг. Бамбукът издържа тежкото бреме на снега, но в крайна сметка той има силата да се възстанови напролет, сякаш иска да каже „Няма да бъда победен“.

Големият хранителен срив

Posted on

Дали храната ни има нужните стойности?

Иракли Лоладзе по образование е математик, при едно свое посещение в биологична лаборатория, срещнал пъзела, който щял да промени живота му. Годината е 1998 г., Лоладзе тогава учил за докторантурата си в държавния университет на Аризона. На фона на стъклените контейнери, блестящи с яркозелени водорасли, един биолог казал на Лоладзе и на половин дузина други студенти, че учените са открили нещо тайнствено за зоопланктона.

Зооплактона това са микроскопични животинки, които плават в световните океани и езера, а за храна разчитат на алгиите, които са по същество малки растения(водорасли). Учените открили, че могат да накарат водораслите да растат по-бързо, като ги осветяват повече – увеличавайки по този начин доставките на храна за зоопланктона, който по този начин се изхранва и процъфтява. Но това не проработило както се очаква. Когато изследователите осветявали в по-голяма степен водораслите, те нараствали по-бързо, и малките животинки разполагали с много, много храна – обаче в един момент те започнали да се борят да оцеляване. Получил се парадокс. Повечето храна като количество би трябвало да доведе до по-голям растеж. Как е възможно повече количество водорасли да са проблем?

Лоладзе тогава работил в математическия отдел, но пък обичал биологията и не можел да спре да мисли за това. Биолозите са имали представа какво се случва в частност с водораслите: Повишената светлина ускорява растежа на водораслите, но в крайна сметка те (водораслите) съдържат по-малко от хранителните вещества, необходими на зоопланктона да процъфтява. Ускорявайки техния растеж, изследователите по същество превърнали водораслите в нездравословна храна. Зоопланктонът е имал много за ядене, но храната била по-малко питателна и така започнал да гладува.

Лоладзе използвал обучението си по математика, за да измери и обясни динамиката на водораслите и зоопланктона. Той и колегите му разработили модел, който да улови връзката между източника на храна и консуматора, зависим от тази храна. Така публикували първия си документ през 2000 година. Но Лоладзе също така бил запленен от един много по-голям въпрос, повдигнат от експеримента:  До каква степен този проблем може да се разпрострира?

Това, което ме шокира, е, че приложението му е много по-широко„, спомня си Лоладзе в интервю. Може ли един и същ проблем да засегне тревата и кравите? Ами оризът и хората? „За мен това бе мигът, когато започнах да мисля за човешкото хранене“, каза той.

Всъщност проблемът не е, че растенията внезапно получават повече светлина, но от години ,  получават допълнително повече въглероден диоксид. Растенията разчитат както на светлината, така и на въглероден диоксид за да израстнат. Ако светлината води до по-бързо разрастващи се, но по-малко питателни водорасли, чието съотношение на захар към останалите хранителни вещества е повишено в полза на захарите, тогава изглежда логично да се приеме, че увеличаването на въглеродния диоксид може да направи същото. И може да играе същата роля за растенията по цялата планета. Какво може да означава това за растенията, които хората ядат?

Това, което Лоладзе открил учените просто все още не са знаели. Вече било добре документирано, че равнищата на въглероден диоксид се повишават в атмосферата, но той бил учуден колко малко изследвания са били направени  как това влияе върху качеството на растенията, които ядем. През следващите 17 години, докато се занимавал с математическата си кариера, Лоладзе изучил научната литература за всички проучвания и данни, които можел да открие по въпроса. Резултатите, които събирал, сякаш сочели в една и съща посока.

Ефектът „боклучава храна“, за който бе научил в тази лаборатория в Аризона, също се появил по полетата и горите из целия свят. „Всеки лист и всяка трева на Земята произвежда все повече захари, тъй като нивата на СО2 продължават да нарастват“, каза Лоладзе. „Ние сме свидетели  на най-голямото инжектиране на въглехидрати в биосферата в човешката история – инжекция, която разрежда други хранителни вещества в нашето хранене“.

Той публикувал тези констатации само преди няколко години, като добавил към това и тревогите на една малка, но все по-тревожна група от изследователи, която повдигнала доста неприятни въпроси за бъдещето на храните. Възможно ли е въглеродният диоксид да има ефект върху човешкото здраве, който все още не сме отчели? Отговорът изглежда да е „да“ – и по пътя той насочил Лоладзе и други учени директно към някои от най-парливите въпроси в тази област, включително колко е трудно да се направи проучване в област, която все още не съществува.

В СЕЛСКОСТОПАНСКИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ от известно време е вече ясно, че много от нашите най-важни храни стават по-малко питателни. Измерванията на плодовете и зеленчуците показват, че съдържанието на минерали, витамини и протеини е намаляло значително през последните 50 до 70 години. Изследователите по принцип са предполагали, че причината е сравнително ясна: ние размножаваме и избираме култури за по-високи добиви, а не за хранене, а културите с по-високи добиви – броколи, домати или пшеница – са с по-малко хранителни вещества.

През 2004 г. изследването на плодовете и зеленчуците показва, че всичко от протеини до калций, желязо и витамин С е намаляло значително в повечето градински култури от 1950 година насам. Учените заключават, че това може да се обясни най-вече със сортовете, които са избирали да засаждаме.

Лоладзе и шепа други учени подозирали, че това не е цялата история и че самата атмосфера може да променя храната, която ядем. Растенията се нуждаят от въглероден диоксид, за да живеят, както хората се нуждаят от кислород. И във все по-поляризирания дебат за науката за климата, едно нещо, което не е предмет на дебат, е, че нивото на CO2 в атмосферата се увеличава. Преди индустриалната революция в земната атмосфера е имало около 280 части на милион въглероден диоксид. Миналата година планетата прекоси прага от 400 части на милион; учените прогнозират, че най-вероятно ще достигнем 550 части на милион през следващия половин век – по същество това е два пъти по-голямо число, от това което е било във въздуха, когато американците са започнали да обработват с трактори.

Ако сте човек, който мисли за добива на растенията, това изглежда като нещо добро. Също така това са „полезни боеприпаси“за политиците, които търсят причини хората да се тревожат по-малко за последиците от изменението на климата. Републиканецът Ламар Смит, който председателства Комисията по наука, наскоро заявил, че хората не трябва да се тревожат толкова от повишаването на нивата на CO2, защото това е добре за растенията, а това, което е добро за растенията, е добро за нас.

„По-високата концентрация на въглероден диоксид в нашата атмосфера би спомогнала за фотосинтезата, което на свой ред допринася за увеличаване на растежа на растенията“, пише тексаският републиканец. „Това съответства на по-голям обем производство на храни и по-качествена храна.“

Но, както показва експериментът със зоопланктона, по-големият обем и по-доброто качество не могат да вървят ръка за ръка. Всъщност те могат да бъдат точно обратно свързани. Най-добре разбира се могат да кажат учените, какво се случва: Нарастването на въглеродния диоксид увеличава фотосинтезата, процесът, който помага на растенията да превърнат слънчевата светлина в храна. Това кара растенията да растат, но също така ги кара да опаковат повече въглехидрати като глюкоза за сметка на други хранителни вещества, от които зависим, като протеин, желязо и цинк.

През 2002 г., когато е постдокторант в университета в Принстън, Лоладзе публикувал научно изследване в „Тенденции в екологията и еволюцията“ – водещо списание, като твърдял, че повишаването на въглеродния диоксид и човешкото хранене са неразривно свързани чрез глобална промяна в качеството на растенията. В статията си Лоладзе се оплаквал от недостига на данни: Сред хиляди публикации, които е прегледал за растенията и повишаването на въглеродния диоксид, той открива само един, който се е съсредоточил върху това как се отразява балансът на хранителните вещества в ориза – храна на милиарди. 

Документът на Лоладзе свързва въздействието на CO2 върху качеството на растенията за човешко хранене. Той обаче повдигна още въпроси, отколкото отговори, като твърди, че в изследването има фундаментални дупки. Ако тези хранителни промени се случват нагоре и надолу по веригата на хранене, явлението трябва да бъде измерено и разбрано.

Част от проблема, открил Лоладзе, е в самия изследователски свят. Отговорът на въпроса изисква разбиране на физиологията на растенията, селското стопанство и храненето – също както да разбереш една част от математиката. Лоладзе би могъл да направи кариера в математиката, но бе млад академик, опитващ се да се изгради, а отделите по математика не се интересуваха особено от решаването на проблеми свързани със селското стопанство и човешкото здраве. Той се бори да получи финансиране за генериране на нови данни и продължи да събира маниакално публикувани данни от изследователи по целия свят. След това се отправи към сърцето, за да заеме позицията на асистент-професор в университета на Небраска – Линкълн. Това бе основно селскостопанско училище, което сякаш бе добър знак, но Лоладзе все пак бе професор по математика. За да продължи изследователските си интереси му бе казано, че може да продължи стига да донесе финансиране и той продължи да се бори. Организаторите на биологични субсидии заявиха, че предложенията му са прекалено математически; математиците, пък заявиха, че предложенията му съдържат твърде много биология.

„Това беше година след година, отхвърляне след отхвърляне“, каза той.

Беше толкова разочароващо. Не мисля, че хората схващат мащабите на това. „

Не само в областта на математиката и биологията, този въпрос бе изпаднал през пукнатините. Да се каже, че е малко известно, че ключовите култури стават все по-малко питателни поради нарастването на въглеродния диоксид е просто омаловажаване. То просто не се обсъжда в селското стопанство, общественото здраве или общностите за хранене. ИЗОБЩО.

Когато POLITICO се свърза с най-добрите специалисти по храненето за нарастващия набор от изследвания по темата, те бяха почти тотално объркани и помолиха да видят изследванията. Един водещ учен по хранене в Университета Джон Хопкинс каза, че е интересно, но призна, че не знае нищо по темата. Той препоръча друг експерт. Тя също каза, че не знае нищо по тази тема. Академията по хранене и диетология, асоциация, представляваща армия експерти по хранене в цялата страна, ме свързва с Робин Форутън, специалист по храненето в интегративната медицина, която също се оказа че не е запозната с изследванията.

Това е наистина интересно и вие сте прав, не е в радара на много хора“, пише Форутан, в имейл, след като бяха изпратени някои статии по темата. Форутан заяви, че би искала да види много повече данни, особено за това как една финна промяна към повече въглехидрати в растенията може да повлияе на общественото здраве.

„Ние не знаем как малка промяна в съотношението на въглехидратите в диетата в крайна сметка ще се отрази на нас“, каза тя, отбелязвайки, че общата тенденция към по-голямо потребление на нишесте и въглехидрати е свързана с повишаване на заболяванията, затлъстяване и диабет „. До каква степен би допринесла промяна в хранителната система?  Не можем да кажем.

Запитана за коментар за тази история, Марион Нестъл, професор по хранителната политика в университета в Ню Йорк, която е един от най-известните специалисти по хранене в страната, първоначално изрази скептицизма си относно цялата концепция, но предложи да си запази информацията в папка, в която събира неща свързани промените в климата.

След като прегледа доказателствата, тя промени настройката си. „Убеден съм“, каза тя в електронно писмо, като същевременно настояваше за предпазливост: Не било ясно дали изчерпването на хранителните вещества, причинено от СО2, би имало значително въздействие върху общественото здраве. Трябва да знаем много повече по темата, каза тя.

Кристи Еби, изследовател във Вашингтонския университет, която изследва пресечната точка на климатичните промени и глобалното здраве в продължение на две десетилетия, е от шепата учени в САЩ, които са включени в изследването на потенциално дълбоките последици от динамиката на храненето с СО2 и тя го споделя във всеки разговор.

Това е скрит проблем – каза Еби. – Факт е, че моят хляб няма микроелементите, които е имал преди 20 години – откъде бихме могли да знаем?

Както го вижда Еби, връзката „хранене – въглероден диоксид“ се забавя, тъй като е отнело много време на академичната общност, за да започне сериозно да разглежда пресечната точка на климата и човешкото здраве като цяло. – Това е преди промяната – каза тя. – Така изглежда преди промяната.

Ранната статия на Лоладзе повдигна някои големи въпроси, които са трудни, но не невъзможни, за отговор. Как нарастващият атмосферен CO2 променя начина на растеж на растенията? Колко от дългосрочното спадане на хранителните вещества се дължи на атмосферата и колко от други фактори, като например развъждането?

Също така е трудно, но не и невъзможно, да се провеждат фермерски експерименти за това как CO2 засяга растенията. Изследователите използват техника, която по същество превръща цялото поле в лаборатория. Настоящият златен стандарт за този вид изследване се нарича експеримента FACE („обогатяване с въглероден диоксид на атмосферата“), в който изследователите издухват CO2 върху растенията в дадена област. Малки сензори следят нивата на CO2. Когато прекалено много въглероден диоксид се изплъзне от периметъра, уредът изплува във въздуха, за да поддържа нивата стабилни. След това учените могат да сравняват тези растения директно с други, които растат наблизо в нормален въздух.

Тези експерименти и други като тях показват на учените, че растенията се променят по важни начини, когато се отглеждат на повишени нива на СО2. В рамките на категорията растения, известни като „С3“ – която включва приблизително 95 процента от растителните видове на Земята, включително тези, които ядем, пшеница, ориз, ечемик и картофи, въздействието на СО2 намалява важните минерали като калций, калий, цинк и желязо. Данните, с които разполагаме, как растенията ще отговорят на видовете концентрации на СО2, концентрации които е възможно да видим през настоящия живот, показват, че тези важни минерали спадат средно с 8%. Установено е, че същите условия намаляват протеиновото съдържание на C3 култури, в някои случаи значително, като пшеницата и ориза намаляват съответно с 6% и 8%.

По-рано това лято група изследователи публикува първите проучвания, опитвайки се да преценят какво биха могли да означават тези промени за глобалното население. Растенията са ключов източник на протеини за хората в развиващия се свят и до 2050 г. те смятат, че 150 милиона души биха могли да бъдат изложени на риск от недостиг на протеини, особено в страни като Индия и Бангладеш. Изследователите са открили, че загубата на цинк, която е особено важна за майчиното и детското здраве, може да изложи на риск 138 милиона души.

Те изчисляват също, че повече от 1 милиард майки и 354 милиона деца живеят в страни, в които се очаква значително понижаване на хранителните стойности на желязото, което може да влоши вече широко разпространения в обществото проблем с анемията.

Няма прогнози за Съединените щати, където ние в по-голямата си част се радваме на разнообразна диета без недостиг на протеини, но някои изследователи гледат на нарастващия процент на захари в растенията и изразяват хипотези че системната промяна в растенията би могла да допринесе допълнително към нашите вече тревожни нива на затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.

Друг нов и важен щам на изследване върху въглеродния диоксид и храненето на растенията понастоящем излиза от Министерството на земеделието на САЩ. Люис Зиска, физиолог по растенията в седалището на Селскостопанската научна служба в Белтсвил, Мериленд, се занимава с някои от въпросите, които Лоладзе за пръв път повдигна преди 15 години с редица нови изследвания, насочени към храненето.

Зиска разработи експеримент, който елиминира усложняващия фактор за отглеждането на растения: Той реши да разгледа пчелната храна.

Енчецът, дивите цветя, които мнозина считат за плевели, са изключително важни за пчелите. Той цъфти в края на сезона и поленът му е важен източник на белтъчини за пчелите, с който те се запасяват за зимата. Тъй като енчецът е див и хората не са го отглеждали в нови щамове, той не се е променил с течение на времето, колкото царевица или пшеница. Смитсъновия Институт също има в огромния си исторически архив стотици проби от енчец, датиращи от 1842 г.,  –  даде на Зиска и колегите му възможност да разберат как едно растение се е променило с течение на времето.

Те установиха, че съдържанието на протеини в енчеца е намаляло с една трета след индустриалната революция – и промяната се следи отблизо с повишаването на CO2. Учените се опитват да разберат защо популациите на пчелите по целия свят са в упадък, което пък застрашава много култури, които разчитат на пчелите за опрашване. Документът на Зиска предполага, че намаляването на протеина преди зимата може да бъде още един фактор, който затруднява оцеляването на пчелите в допълнение към други стресови фактори.

Зиска се безпокои, че не проучваме всички начини, по които СО2 влияе върху растенията, от които зависим, особено предвид факта, че преустройството на културите отнема много време.

„Затъваме в способността ни да се намесваме и да започнем да използваме традиционните селскостопански инструменти, като развъждането, за да компенсираме“, каза той. – В момента може да отнеме 15-20 години, преди да стигнем от лабораторията до терена.

Както Лоладзе така и други откриха, че справянето с нови въпроси, които пресичат границите на научните области, може да се окаже трудно. Има много физиолози, изследващи растенията, но повечето от тях са посветени на изучаването на фактори като добива и устойчивостта на вредители – качества, които нямат нищо общо с храненето. Отделът по математика, както открива Лоладзе, не дава приоритет на научните изследвания в областта на храните. И изучаването на живите неща може да бъде скъпо и бавно: Отнема няколко години и огромни суми пари, за да се получи експериментът FACE, за да се генерират достатъчно данни, за да се направят изводи.

Въпреки тези предизвикателства изследователите все повече изучават тези въпроси, което означава, че може да имаме повече отговори през следващите години. Зиска и Лоладзе, който понастоящем преподава математика в Bryan College of Health Sciences в Линкълн, Небраска, си сътрудничат с коалиция от изследователи в Китай, Япония, Австралия и другаде в САЩ за обширно проучване, в което се разгледат как въздейства повишаването на въглеродния диоксид върху хранителния профил на ориза, една от най-важните култури за човечеството. Тяхното изследване включва и изследване на витамини, важен хранителен компонент, който до момента почти не е бил изследван изобщо.

Изследователи от USDA (Департамент по Агрокултура) също наскоро изкопаха сортове ориз, пшеница и соя, които USDA са спасили през 50-те и 60-те години и ги засадили на парцели около САЩ, където предишни изследователи са отглеждали същите сортове преди десетилетия, с цел по-добро разбиране как днес по- високото ниво на CO2 ги засяга.

В изследователската област на USDA в Мериленд изследователите провеждат експерименти върху камбала за измерване на начина, по който витамин С се променя при повишен CO2. Те също така отглеждат кафе, за да видят дали кофеинът намалява. „Има много въпроси“, каза Зиска, като ми показа целия изследователски кампус в Белтсвил. – Просто в момента слагаме само пръста си във водата.

Зиска е част от малка група изследователи, които се опитват да измерят тези промени и да разберат какво означават за хората. Друга ключова фигура, която изследва връзката, е Самюъл Майърс, лекар, превърнал се в изследовател по климата в университета Харвард. Той ръководи Алианса за планетарно здраве, ново глобално усилие за свързване на точките между науката за климата и човешкото здраве.

Майърс също така изразява загриженост, че изследователската общност не е по-фокусирана върху разбирането на динамиката на храненето на CO2, тъй като това е решаващо парче от една много по-голяма картина за това как подобни промени могат да се разпръснат чрез екосистемите. – Това е върхът на айсберга – каза Майърс. „За нас е трудно да накараме хората да разберат колко много въпроси трябва да имат.“

През 2014 г. Майърс и екип от други учени публикуваха голямо проучване в списанието „Nature“, което разглежда ключовите култури, отглеждани на няколко места в Япония, Австралия и Съединените щати, които също установиха, че повишаването на CO2 води до спад на протеина , желязо и цинк. Това беше първият път, когато въпросът привлече внимателно медийно внимание.

„Влиянието на глобалното изменение на климата върху общественото здраве е трудно да се предвиди и очакваме много изненади“, пишат изследователите. „Констатацията, че повишаването на атмосферния CO2 намалява хранителната стойност на C3 културите е изненада, която сега можем да предвидим и да се подготвим по-добре“.

Същата година – всъщност, в същия ден – Лоладзе, тогава преподавател по математика в Католическия университет в Даугу в Южна Корея, публикува своята книга, резултат от повече от 15 години събиране на данни по една и съща тема. Това бе най-голямото изследване в света върху увеличаващия се въглеродния диоксид и въздействието му върху хранителните вещества в растенията. Лоладзе обича да описва науката за растенията като „шумна“ , че е затрупана със сложни данни, чрез които може да е трудно да се открие сигналът, който търсите. Най-накрая новият му набор от данни бе достатъчно голям, за да види сигнала през шума, за да открие „скритата смяна“, както го нарече.

Това, което открил, е, че неговата теория от 2002 г., или по-скоро силното подозрение, което  бе формулирал, е на път да бъде изтъкнато като важно. В близо 130 вида растения и повече от 15 000 проби, събрани от експерименти през последните три десетилетия, общата концентрация на минерали като калций, магнезий, калий, цинк и желязо е спаднала средно с 8%. Съотношението на въглехидратите към минералите се покачило. Растения, като водораслите, се превърнаха в нездравословна храна (джънкфууд).

Какво означава това за хората, – чийто основен прием на храна е растенията – едва започва да се изследва. Изследователите, които се „гмуркат“ в него, ще трябва да преодолеят препятствията, като слабия си професионален профил и бавния темп, както и политическа среда, в която думата „климат“ е достатъчна, за да се провали разговорът за финансиране. Също така ще са необходими изцяло нови мостове, които да бъдат изградени в света на науката – проблем, който самият Лоладзе признава в собствените си изследвания. Когато документът му най-накрая бе публикуван през 2014 г, Лоладзе изброи отхвърлянията, които е получил в търсене на средства за потвърждаване на изследванията си.

ХЕЛЕНА БОТЕМИЛЕР ЕВИЧ е старши репортер по хранене и земеделие на POLITICO Pro.

Ритъмът на живота в 24 часа

Posted on

Нашето тяло си има определен ритъм на живот и древните китайци са поставили цялата информация в ясна и разбираема 24 часова схема. Всеки жизненоважен орган в човешкия организъм си има двучасов период на върхова работа в денонощието.

Как това знание може да ни бъде полезно и да има практическа стойност в ежедневието?

Започваме със ставането сутрин – примерно в 7 часа, най – активния орган от 5-7 сутринта е Дебелото черво. Ако той успява да се освободи от своето съдържание в тази двучасова рамка или скоро след нея функцията на Дебелото черво е в много добра форма. Забавянето на процеса може би говори за по-вяла работа на този орган.

Идва време за закуска и е важно да отбележим следния факт: Стомахът е най-активен веднага след Дебелото черво, а именно от 7до 9 сутринта. Това ни говори, че сутрин е добре човек да закусва стабилно и обратно – енергийно Стомаха е най-слаб 12 часа по-късно или от 19 до 21 часа. Вечер храненето следва да леко и ненатоварващо в противен случай подлагаме Стомаха на ненужно натоварване за което той няма достатъчно сили.
Точно по обедно време от 11 до 13 часа е в максимална активност нашето сърце, което пък подсказва да не натоварваме прекалено с физическа работа и в този диапазон могат емоциите да ни повлияят най-силно( не че през останалото време сме по-малко податливи), затова нека да решаваме „сърдечни казуси “ по друго време през деня…………………. (следва продължение)

„Чистачът“на кръвоносните съдове

Posted on

Бамбукови листа за здраве

Изследванията показват, че бамбуковите листа съдържат множество полезни съставни вещества като флавони, фенолови киселини, антраценови хинини, лактони, амилози, аминокиселини и микроелементи, които защитават от свободните радикали, имат антиоксидантен ефект, забавят стареенето, намаляват умората, предотвратяват развитието на рака, предотвратяват кардио – и цереброваскуларните заболявания, защитават черния дроб, разширяват капилярните съдове, подпомагат микроциркулацията, повишават мозъчната активност, подобряват паметта и съня, а също подобряват текстурата на кожата.

Мечката-панда е единственото животно, което не страда от сърдечно-съдови заболявания , а диетата му се включва и 15 килограма на ден бамбукови листа.

Научната академия в Япония счита, че структурата на флавоните в бамбуковите листа е подобна на структурата на човешкия хемоглобин.

Флавонът в бамбуковите листа не е опасен и не е токсичен. Общоизвестен факт е, че листата на дървото гинко (gingko) съдържат определено количество от киселината гинко, която е опасна за тялото. Флавонът в бамбуковите листа повишава съществено съдържанието на липопротеини с висока плътност.  Клиничните наблюдения са показали, че флавонът от бамбуковите листа се е оказал ефективен при лечението на хиперлипидемия.

Изследванията са показали, че флавонът в бамбуковите листа притежава определено защитен ефект в модела на окисляването на LDL на човека, стимулиран от медните йони, и този ефект обикновено зависи от дозирането.  Последните изследвания документират, че флавонът в бамбуковите листа може да контролира активността на седем общи патогенни вируса в пикочната система – E.faecalis, S. pyogenes, S. epidermidis, P. vulgaris, K. pneumoniae, S.aureus и E.coli.                                         

Флавонът на бамбука може да засили имунитета на течността и на клетките, а също и функцията на фагоцитоза на макрофагите. Той е в състояние да контролира и хиперплазията на туморните клетки.

Систематичните изследвания са показали, че лекарствата и/или продуктите за здраве, съдържащи флавон от бамбукови листа, могат да предотвратят и да излекуват простатита (както предизвикан от микроби, така и с небактериален произход), хиперплазия на простатата, а също и някои заболявания на пикочната система.  От проведените изследвания  става ясно, че високите и средни дозировки на флавона в бамбуковите листа явно могат да предотвратят инфаркт на миокарда, предизвикан от наслагване на лигатура в коронарната артерия; флавонът също така може да намали областта с инфаркт, показвайки зависимост от размера на дозата.

Флавонът в бамбуковите листа явно подобрява и състоянието при миокардиална исхемия, а също защитава от нея.

Бамбуковите листа противодействат на натрупването на тромбоцити и имат изразен ефект при контролиране на нивото на коагулация

Изводи: Екстрактите от бамбукови листа, които се състоят основно от флавони и лактони на кумарин, демонстрират признаци за предотвратяване и лечение на кардио и цереброваскуларните заболявания. Редица опити доказват, че флавонът в бамбуковите листа оказва положителни ефекти при регулиране на нивото на липидите в кръвта с много по-добър ефект от флавона на дървото гинко, без никакви странични ефекти за кръвта, урината, за нивото на кръвната захар, а също за функциите на черния дроб и бъбреците. 

Отстранява на свободните радикали на кислорода.

Ефективно се бори против увреждането на биомакромолекулите с активен кислород, защитава функцията на клетъчната мембрана, предотвратява загубите на генетичен материал, предизвикани от окислителните нарушения на ДНК; предотвратява атеросклерозата, причинена от окисляването на LDL, а също противодейства на образуването на старчески пигменти.

В сравнение със смес от градински чай червенокоренищен (Salvia miltiorrhiza), екстрактът от бамбукови листа видимо разширява артериите, с което увеличава обема на кръвта, постъпваща към сърцето.

Намаляване на миокардиалната исхемия: в сравнение с градинския чай екстрактът по-добре повлиява състоянието при миокардиална исхемия и намалява разширяването на областта на инфаркта на миокарда.

Средните и високите дози от флавона на бамбуковите листа могат да увеличат силата на сърдечните свивания. Антикоагулация: в сравнение с екстракта от дървото гинко средните и високите дози от флавона на бамбуковите листа могат да задържат процеса на коагулация и на натрупване на тромбоцити, което подобрява микроциркулацията.

Целева група: хора с нисък имунитет, с високо ниво на липиди в кръвта, с високо кръвно налягане, страдащи от затлъстяване и мастна хепатоза на черния дроб; млади хора и хора на средна възраст, които се нуждаят от повече антиоксиданти, от средства за намаляване на възрастовите промени и на последствията от радиацията; хора на средна възраст и стари хора, страдащи от сърдечносъдови заболявания, които трябва да бъдат предотвратени; хора, в чиито семейства в миналото е имало членове със сърдечносъдови заболявания.

Група, която не е целева: деца.

Дозиране: Световната здравна организация (СЗО) препоръчва на всеки човек да приема по 1 г флавон на ден. Под формата на екстракт от бамбукови листа „Гуочжен“ се препоръчва да се приемат 2-3 таблетки два пъти на ден по 70-105 мг за деня. (Във всяка таблетка се съдържа всичко 17,5 мг флавон).

Пациентите не трябва да променят своя начин на терапия. Хората със сериозни кардио и цереброваскуларни заболявания не трябва да прекъсват приема на предписаните им до този момент лекарства.

За Боровия Прашец…….

Posted on

Човешкият организъм има огромна нужда от качествени хранителни вещества, наред с всекидневната храна, която уви не е достатъчна като състав да задоволи съвременният клетъчен глад. Процесът може да бъде подпомогнат в много голяма степен от чистата енергия на дивата Природата с помощта на Боровият прашец, най-богатият източник на биологично активни вещества в света, над 260 на брой.

Боровият прашец е „единственият комплексен хранителен продукт в света”. Като такъв съдържа всички важни за човешкия живот хранителни вещества. Ние използваме плодове и зеленчуци за храна и те съдържат до 90 – 92% вода, като след дехидратацията им, в тях остава по – малко от 10% изходно тегло. След дехидратация, прашецът обаче запазва 94,7% от изходното си тегло. Това го прави свръхконцентрирана храна, несъпоставима с други хранителни продукти в природата и ето една основателна причина да го приемаме.
Прашецът съдържа различни хранителни вещества и биоактивни компоненти, които оказват голямо влияние на обмяната на веществата в организма и превъзходно регулират физиологичната активност на почти всички органи.

За изследването на тези функции на прашеца се обединили Лабораторията за изследване на микроелементите, Главната болница НОАК и Институтът по физиология на храненето (Европейски изследователски център за изучаване на микроелементите) в Техническия университет в Мюнхен, които в началото на 90-те години си сътрудничели по програма „Изследване на хранителните и физиологични функции на китайския боров прашец.” Резултатите от тази програма, публикувани през пролетта на 1994г., потвърдили, че боровият прашец съдържа хранителни вещества, необходими за продължителния живот на организма. Те са повече от 200 и включват различни протеини, аминокиселини, минерални вещества, нуклеинови киселини, ферменти и коферменти, монозахариди и полизахариди.

Някои от хранителните свойства на боровия прашец:

Протеините са основни за живота на организма. Те заемат в него второ място след водата. Всички важни тъкани в организма се нуждаят от участието на протеини. Освен това именно те са основната субстанция за формиране на протоплазмата на различните клетки. Организмът на възрастен човек съдържа около 16,3% протеини, т.е. ако човек тежи 50кг., то тяхното съдържание е 8,15 кг. Те се подлагат на постоянни динамични промени разграждане и синтез. Протеините, съдържащи се в храната и попадащи с нея в организма, се използват предимно за създаване на нови тъкани и за поддържане на динамичното равновесие между разрушаването и регенерацията им в тъканите. При недостатъчна консумация на протеинови храни, организмът по–бързо старее и става податлив на болести. В растенията най-много азот има в прашеца, а азотът е важен за живота, т.к. е базов елемент на аминокиселините и най-важен компонент на протеините.

В природата съществуват повече от 20 аминокиселини, 8 от които са незаменими (ЕАС), т.к. не се синтезират в организма и трябва да се приемат отвън. Високото съдържание на аминокиселини е главната отличителна черта на боровия прашец. В него в големи количества се съдържат всички съществуващи в природата обикновени аминокиселини.
Ценността на боровия прашец не е само в това, че е богат на аминокиселини, но и в това, че те присъстват в прашеца и в свободно състояние, като така по – добре се усвояват от организма.

Животът е форма на протеиново съществуване, а протеинът е основата на живота. Но след откриването на нуклеиновите киселини следва да се признае, че именно те са най-важните за живота вещества. Има две причини за игнориране на хранителните им стойности в миналото: първо, били са открити със сто години по– късно от белтъчините (протеините) и, второ, съществува мнение в традиционната нутрициология че, независимо от важността на нуклеиновите киселини за организма, те все пак могат да се синтезират вътре в него и затова няма необходимост да се приемат отвън, с храната.
Един американски учен беше сравнил протеина с движещ се автомобил, чийто шофьор е нуклеиновата киселина, което отразява тяхната връзка и взаимодействие. Протеините, необходими за физиологичната активност на организма, се синтезират под ръководството на ДНК, а РНК изпълнява тази задача. Това може да се разглежда по следния начин: ДНК е дизайнерът в производството на протеини, а РНК изпълнява неговите идеи в производството. Изследванията, провеждани за 50 години доказали, че нуклеиновите киселини носят цялата генетична информация за живота и, намирайки се в хромозомите на клетките, определят наследствеността, ръководят синтеза на протеините, контролират делението и ръста на клетките. Може да се каже, че от раждането до смъртта, животът се управлява и контролира от нуклеиновите киселини. Затова може да се каже, че те са „същността на живота”.
Нуклеиновите киселини в организма се синтезират по два начина – първичен синтез в черния дроб и коректиращ – в мозъка и костния мозък. Констатирано е, че след 20-та година в човешкия организъм постепенно намалява способността за първичен синтез на нуклеиновите киселини. Стареенето на организма, включващо стареене на кожата, загуба на коса и нейното побеляване, отслабване на физическата сила, забавяне на мисловните процеси и загуба на зрението, е резултат от спиране обновяването на клетките поради недостатъчния синтез или постъпване в организма на нуклеинови киселини. За се забави стареенето е необходимо този процес да бъде удължен.
Важният компонент на боровия прашец, нуклеиновата киселина, вече е привлякла към себе си голямо внимание в света. Д-р Франк от САЩ е убеден, че консумирането на храни, богати на нуклеинови киселини, регенерират клетките и предотвратяват стареенето и различни хронични заболявания. В своята книга „No-aging Diet” (Диета без стареене), той пише: „Нацията на столетниците потвърждава хранителната стойност на нуклеиновите киселини”. Някои от изследователите считат, че употребяването на храна с боров прашец е абсолютно необходимо за здравето и дълголетието от гледната точна на нутрициологията. Освен това, той доставя на организма голямо количество ензими, необходими за разлагането на нуклеиновите киселини, за да се произвеждат различни полезни за организма вещества и по този начин да се предотвратява стареенето на клетките и да се ремонтират повредените клетки в процеса на обмяната на веществата. Може да се направи извод, че високото съдържание на нуклеинови киселини в боровия прашец е основен източник на здравето и дълголетието на хората.