Безпокойството на Червения Кестен

„За тези, на които им е трудно да не бъдат разтревожени за другите хора, безпокойствието им е втора природа. Често се тревожат не за себе си, а за тези, на които държат и могат да страдат много. Често предчувствайки някакво нещастие, което може да им се случи.“   Едуард Бах
                                                                                                                                                                                                                               

Състоянието на прекомерно безпокойство и грижи за сигурността и благосъстоянието на любимия човек е заявка за Червен кестен. Вие сте от тези хора които винаги се страхуват, че нещо може да се обърка в живота на близките ви. Ви
е се притеснявате и за чуждите проблеми, което се проявява с патологично изострено чувство за отговорност и свръхзастраховане.

Състоянието Червен кестен е облечено с голяма доза алтруизъм в грижата към другия, обаче надделяват усещанията да не се случи най-лошото. Съзнанието ви е превзето от мисълта за другия, за неговото благополучие и често в главата ви на първо място е лошият сценарий. Подозирате в сериозни заболявания вашите близки и роднини и по този начин си самосъздавате излишни грижи без реално покритие на фактите.

Като родители Червен кестен вие се плашите до смърт, дали децата ви няма да пострадат, ако отидат например за няколко дена на екскурзия. Държате, те редовно да се обаждат по телефона за да уверите, че всичко е наред. Състоянието Червен кестен е в основата на тревогата за децата и родителят (много често това е майката) страда с детето си, заради детето си, заради силната си енергийна връзка с него.

Вие като Червеният кестен с тези свои постоянни безпокойства никак не помагате на хората около себе си. Напротив, може да изградите бариера между себе се и своите близки в чрез непрестанните си страхове и вредят даже на самите вас. Всъщност, лесно развиявате болестно състояние в някои от случаите дори само да чуете или прочетете за дадена болест. Безобидните външни симптоми на ваш близък могат да представляват за вас знак за страшна болест. Сънят ви сериозно се нарушава при мисълта да евентуалните проблеми с любимите хора.

Да обичате чрез страдание е лайтмотивът на тази есенция Червен кестен. Напълно е възможно от своята отрицателна нагласа да привлечете и негативни събития. Процесът на отделяне се забавя и е възможно да потънете в пълна симбиоза с обекта на беспокойство. И в тази връзка щом едната страна направи опит за отделяне, другата просто автоматично вече се чувства засегната и изоставена. Тогава, ако сте личността в Червен кестен за вас настъпва забравата и смятате, че вече не сте нужен. Отнета ви е грижата за другия и така може изгубите смисъла на живота си.

Изпаднали в състоянието Червен кестен и симбиоза, вие пренасяте проблематичната си връзка с родителя към отношенията си партньора. Така влизате отново в състояние на мисловен страхов капан, вече и с партньора си. Има спасение от това положение и това ще се случи щом възприемете положителните страни на Червен кестен. Тогава ще бъдете убеден, че всичко ще се случи по най-добрия начин за вашият близък човек.

Ще усетите радостта от това как всичко се нарежда и всички се чувстват все по-добре и по-добре. Заслугата да случи всичко по този начин ще е на Цветята на Бах, за отключване вашите нови способности за използване. И по специално комбинацията на Червен кестен с Бял кестен и Мимулус с които да потушите излишните страхове и мисли.

Положителния потенциал на Червен кестен е да намерите правилния баланс между съчувствието и да дадете самостоятелност на другите около вас. Разбира се, ще разпознавате проблемите на другите, без да ги превръщате непременно в свои. Вече излъчвате увереност в трудни ситуации и така можете да повлияете на другите. Придобивате способността да се поставите на мястото на другия и да оцените реалната обстановка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *