ЕмоцииСеберазвитиеЦветя на Бах

ЦВЕТЯТА НА БАХ ЗА УЧЕНИЦИ

Бахови капки за 7 клас

Тече поредната учебна година и вашето дете е 7-ми или 12 -ти клас, а може за вас да е просто поредната му учебна година. Напрежението е по-голямо ако му престоят или т.нар. „матура“ – правилното е (Национално Външно Оценяване) в края на 7 клас или завършване вече с матура в 12 клас. След като преминат през това изпитание, децата се отправят към избраната гимназия или университет. Дотогава обаче има още доста време  изпълнено с очаквания и натоварващи емоции, защото борбата тепърва предстои.

Притесненията в родителите около представянето на детето им са в пълен ход. Допълнителните уроци по математика и български език са почти като задължителни за повечето деца.  Това неизбежно се отразява върху всяко дете и то реагира по различен начин в зависимост от дразнителя. Може да му се разстрои стомахачервата да реагират на стреса около и вътре в него, главата често да го боли, разсейва се повече от обичайното.

Често притесненията и паниката са излишни, обаче в желанието си детето ви да се представи  много добре и отлично, напрежението нараства. И това е разбираемо, защото не ви се разминава (на вас и на детето)  колкото и да търсите спокойствие. „Ще си почиваме след това“- си мислите, и реално казвате на детето и поддържате високо темпото. Това е времето за обучение според широкоразпространеното мнение на повечето родители, и това е напълно вярно.

„Този мач вече съм го играл“, както популярно би прозвучал отговор от родители на осмокласници, и „стресът може да бъде поне една идея по-малък“. Ала това мислене е  толкова  далеч напред във времето от вас, че подобни съвети ви се  струват засега ненужни. Има обаче нещо, което можете да свършите особено ако си познавате детето и знаете неговите възможности.

Дали не е по-добре да се опитате да овладеете ситуацията?

Добре е първо да осъзнаете,че спокойната обстановка около детето в тази ситуация ще му помогне повече и ще  подобри неговият фокус. И не на последно място то трябва да имат увереността, че светът ще бъде същият в края на учебната година.  Животът  продължава въпреки всичко и въпреки цялото напрежение около митичните резултати.

В най-добрият случай вие познаваме добре реакциите на своито дете в напрегната обстановка. Можете да му помогнете като му покажете, че познавате неговата ситуация и знаете как се чувства.  Да разбере, че вие ще го подкрепите независимо от неговият резултат. Защото ще го обичате и след всички матури и изпити и това ще бъде за цял живот.

То може да реагира с още по-голямо притеснение от вас на екстремната ситуация, в която се намира. Сигурно не осъзнавате напълно, че детето подложени на двоен огън – у дома и в училище. Напрежението се увеличава със всеки изминал ден, независимо дали става дума за НВО-то в 7-ми клас, матурата в 12-ти клас или това е рутинна учебна  година. От значение е реакцията на детето ви към процеса на обучение в училище и отношенията с ъс съучениците му. Агримония (Agrimony) е една от есенциите, които могат да бъдат полезни…

Природата знае как да помогне и предлага възможност

Цветните есенции на д-р Бах за различните видове страх и участват в комбинацията за важни изпити или ключово представяне. Страховете на вашето дете са сериозна спирачка да разгърне своят потенциал във важния момент. То става предпазливо и се лута в „лабиринта “ на своите притеснения и страхове. Често страхове му са необясними и нямат нищо общо с училище, но са препятствие за него.  Детето е будно и интелигентно има чуствителна психика и подсъзнателно усеща неща, които и ние възрастните не можем. Страховете ясни или смътни и непознати се овладяват с Мимулус (Mimulus) или Трепетлика (Aspen)

Ако детето ви е затворено като характер и реакция към света то може би има  повече страхове  околкото си мислите. Неговата срамежливост и затвореност, го ограничава и то трудно излиза от своята „черупка“. За това дете д-р Бах препоръчва доза увереност в собствените сили и това се отразява в неговата комбинация от Цветни есенции. Малко е необходимо за да осъзнае, че ще се справи и всичко ще мине добре. Една от есенциите за комбинация в това състояние се нарича Тинтява ( Gentian )

Друг тип реакция на  детето представлява когато е „отнесено от вихъра“ в своите фантазии и този свят не му е чак толкова интересен та да се фокусира в него. Често се пристрастява към технологичните джаджи и е напълно доволно от възможността за такъв изход от стресиращото го ежедневие. Нуждата от заземяване и стабилизация за този тип дете е от изключително значение.  За да му помогнем  както се казва „здраво да стъпи на земята“. Изобщо не му до изпити, ситуацията около 7 или 12 клас или изобщо темата „училище“ го напряга още повече. Тук е ключова Баховата есенция Повет(Clematis) .

Агресията в поведението на  децата е показател за техния страх от нарастващите изисквания към тях и те искат да избегнат училищното натоварване. От това страдат другите деца и възрастните около тях, тъй като напрежението вътре в тях ги кара да търсят отдушник. И те реагират, всяко по-свой начин, дали тяхната реакция е навън към другите или навътре към себе си зависи от темперамента му. Отбелязваме есенциите Джел (Holly)Лоза (Vine), Бор (Pine)….

Цветята на Бах са нужни в точното време

Помощта с Баховите капки, цели да укрепи увереността на бъдещият гимназист, студент или просто ученик че ще премине по-леко изпитанието. Да осъзнае, че нарастват отговорностите му към самият него и е необходимо да се старае да бъде по-спокоен, ако иска и по-добри резултати.

Цветните есенции на д-р Бах осигуряват тази ценна помощ съвсем внимателно и деликатно. Те представляват напълно безопасно средство за подпомагане на тяхното развитие. Децата реагират много бързо на Баховите капки, тъй като още не създали устойчиви навици и модели на поведение като нас възрастните.

За да станат щастливи, здрави и добри деца се нуждаят от нашата подкрепа и тази задача никак не е лека. При някои от децата процесът на израстване е труден и съпроводен от неспирен поток от емоции. И те трябва да се справят с тях  ежедневно, особено ако са по-чувствителни, притеснителни и не споделят какво ги тормози отвътре. Но дори и тези деца които са по-силни, борбени и уверени в себе си имат нужда да се научат да балансират себе си.

Баховите капки са правилният ключ за отключване на вътрешният потенциал на всеки човек, защото сега е времето за развитие. Индивидуалната комбинация от капки се използва в рамките на един месец , ако редовно ги включите в седмичния си график това е времето за употребата им.

СЛЕДВАЙ РИТЪМА НА ПРИРОДАТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *