Бахова терапия

ЦВЕТНИТЕ БАХОВИ ЕСЕНЦИИ

Най-нежната природна терапия, балсам за нашите емоции, чувства и настроение !

Често в Студио Пет Пръста ми споделяте, че някак ви бяга фокуса в ежедневието, изпадате в „дупка“ и сте притиснати от различни страни –  страхове и несигурност в бъдещето, множество отговорности, задачи за отхвърляне и вечно бързане, проблеми с колеги и тиранични шефове, трудности с бизнеса, финансови проблеми, трудни отношения в семейството,  преходи в живота, и още, и още….  

Всеки от вас изживява и реагира по различен начин на  трудностите в живота – свръхтревожност, чувство на провал, ниско самочувствие, самота, безнадеждност, отчаяние, депресии, загуба на смисъл в живота, панически атаки, или желание за контрол над другите, гняв, завист, ревност, агресии, фанатизъм, егоцентризъм,…

И в крайна сметка, ако не се справите с емоциите си и с вътрешните си конфликти, те ви разболяват. Нали знаете, че  96% от болестите се дължат на емоциите! 

Тук на помощ идват цветните есенции на д-р Бах! Те трансформират вашите разболяващи чувства в най-красивия им потенциал и възобновяват връзката със собствените ви душевни сили за самоизцеление! Внасят увереност във вас и най-вече премахват блокажи и бариери, които сами си изграждате! Помагат ви да постигнете душевна хармония и да се справите с трудностите в живота, да бъдете себе си!

Преди 80 години д-р Бах е поставил основите на лечебния метод с растения известен днес като Цветотерапия на д-р Бах. В желанието си да открие лесен, безвреден и ефективен начин за лечение той напуска успешната си практика в Лондон се връща назад към природата. Д-р Едуард Бах намира отговора на своите търсения в английската провинция, в света на цветята, растенията и дърветата.

В основата на болестта трябва да се търси дисхармонията между духовните и психически аспекти от живота на всеки от нас. Тогава, през 30-те на ХХ век, д-р Бах открива, че тази дисхармония поражда различни противоречиви настроения и емоции. Нещастие, страх, отпадналост, примирение, раздразнение и гняв намаляват жизнеността на човешкото тяло, така отваряме вратата за всички болести.

Това разбиране обяснява възникването на болестните състояния според д-р Бах и лековете, които той приготвя тогава лекуват настроението, емоциите и темперамента, не физическите оплаквания. Това е пътят според него да се увеличи жизнеността на всеки, като се стимулират нашите вътрешни изцелителни сили. Крайната цел е постигане на вътрешен мир, спокойствие и любов към живота.

Всеки човек трябва сам да ръководи собствения си живот и да се научи да го води към свободата. Разбира се, всеки е различен тип, различна индивидуалност и при лечението с цветята на д-р Бах трябва да се отчита моментната нужда и настроение, а не физическото заболяване. Лекува се човека и щом  той стане по-добре, болестта си отива, защото бива изхвърлена с помощта на увеличеното ни здраве.

Ползвайте терапията на д-р Бах за всеки Ваш актуален проблем, без чакате той да се задълбочи и да Ви разболее. Отлагането ще задълбочи проблеми като безсъние, високо кръвно, сърдечни проблеми, язва, алергии, хормонални проблеми, схващания и какво ли още не.

Взимането на доза Бахови есенции сега ще ви предпази от болест след години!

Помогнете с Баховите есенции и на децата си – те имат толкова много предизвикателства, нощни страхове,  тръгване на детска градина, раздяла с мама или тате, много отговорности или трудна концентрация в училище, проблеми с отношенията в пубертета,……Децата обичат Баховата терапия! Те най-бързо се повлияват от нея, защото са по-чисти от възрастните и необременени все още от страхове, програми и вътрешни спирачки !    

Есенцията, извлечена от цветовете на растенията на д-р Бах, всъщност са есенцията на Майката Природа, „енергийния подпис“ съдържащ в себе си силата за живот. Има само едно условие за да бъде ефективна терапията – вие сами да пожелаете промяната да настъпи във вас. Защото Баховата терапия е ненатрапчива и бързо ефективна щом е налице Вашето съдействие.                                           

Заедно с това да приемате редовно капките – 4 пъти х 4 капки през деня.

Студио Пет Пръста използва в своята работа оригиналната методика на д-р Бах с Цветните есенции на английската компания Healing Herbs Ltd. 
Баховите капки са официално признати като терапия от Световната Здравна Организация от 1980 г.

Обадете се (0888 979 539) на Ники Колев, за разговор и изготвяне на специално създадена за Вас комбинация от Бахови есенции! Радвайте се на живота!

                                            СЛЕДВАЙ РИТЪМА НА ПРИРОДАТА – Студио Пет Пръста                                                              

НАКРАТКО ЗА 38-ТЕ ЦВЕТНИ ЕСЕНЦИИ НА Д-р БАХ

агримония

Агримония ( Agrimony ) – Цветето на честността
Вие сте хора деликатни, нежни и свръхчувствителни. Прикривате емоциите си, за да не натоварвате другите. Така пред обкръжението си създавате впечатление, че нямате проблеми, а всъщност подтискате характера си. Вие ще направите всичко само мир да има около вас. Защото, ако има караница, вас ви боли и ще се съгласите със всичко, за да запазите поне външния си свят като мирно място. 

Трепетлика (Aspen) – Цветето на психичните сили
Тук откривате неясните си страхове, във вас е останала и съществува една тревожност. В това състояние се появяват нощните страхове последвани от изпотяване, напрежение и неспокоен сън. Може да се появи и мания за преследване, страх от непозната външна сила. Често не можете да поставите граница къде свършва реалното и откъде продължава фантазията.

Бук

Бук (Beech ) – Цветето на търпението
Вие имате критична нагласа към другите, особено страдат вашите близки. Тази нагласа е породена от прекалената ви загриженост за тях. Чувствате се наранен от това, че не всичко е вашия ред. Това е състоянието на строгите родители, родителите с очаквания и изисквания, непосилни на детето. Състоянието Бук може да доведе до алергии, автоимунни заболявания, проблеми с бъбреците. Букът е есенция за толерантност и приемане.  

Червен кантарион

Червен кантарион ( Centaury ) – Цветето на служенето
Щом сте в състояние Червен кантарион изпитвате огромно желание да служите на всички около тях. Вие сте мили, тихи, добри, но с изключително слаба воля за да казват „не“. Това ви изиграва лоша шега, защото не винаги осъзнавате, че може да е във ваш ущърб. Превръщате се в слуги на чуждите желания и интереси. Хората,  искащи услуги от Червен кантарион често държат да диктуват плановете, работата или понякога живота им. 

 

Церато (Cerato) – Цветето на интуицията
В това състояние  нямате достатъчно доверие в себе си, в способността ви да вземате решения. Съветите на околните са търсени от вас през цялото време и имате надежда, че те ще вземат решение вместо вас. Тиинейдърите много се влияят от другите около тях и често даже копират от средата в която пребивават. Есенцията помага да си изградите собствен стил.

Джанка

Джанка (Cherry plum) – Цветето на хладнокръвието
Свръхнапрежението е жестоко и вие не успявате да се владеете, чувствате се притиснати. Страхувате се от нервен срив и да не извършите нещо за да не полудеете. Не можете да се отпуснете вътрешно заради много мисли. Трудно е да оставите живота да се движи, ей така. Искате да го контролирате и се напрягате прекалено. Може да доведе и до схващания в раменете и гърба. Есенцията е спазмолитик и дава сила и хладнокръвие.

Кестенова пъпка

Кестенова пъпка (Chestnut bud ) – Цветето на научаването 
Непрекъснато се сблъсквате с едни и същи грешки и трудности. Попадате в едни и същи неприятни ситуации.
Пъпката е символ на незрялост, затова се дава при деца или пораснали деца – основно при неустойчивост на съзнанието – да им стане интересно. Кестеновата пъпка отваря съзнанието, започвате да възприемате нова информация много по-лесно. Тя помага да извличате най-важното и да не повтаряте едни и същи грешки и се учите от грешките си.  

 Цикория – (Chicory) – Цветето на безкористната любов
Може би сте от майките, които са склонни да прекаляват с грижите си. Когато не се получава така както го искате, се чувствате обидени и наранени, избухвате в сълзи заради неблагодарността на другите. В състояние Цикория се проявяват енергийни задръствания в долната половина на тялото, трудни раждания, проблеми със сърцето и емоционално отравяне. Цикорията помага любовта ви да се трансформира от изискваща в безусловна любов.

Повет

Повет ( Clematis) – Цветето на реалността 
Спомага да се концентрацията ви, или когато детето ви е невнимателно и лесно се отнася в мислите си, във фантазиите, в мечтите си,…За тези деца които изглеждат отнесени, отвеяни, Повет ви помага за заземяване. Подпомага да се върне концентрацията ви, когато сте невнимателен и лесно се отнасяте и изгубвате някъде далече, далече,… Ако сте от хората, замечтани там някъде в бъдещето, доза Повет ви помага за заземяване и стабилизиране.

 

Ябълка (Crab apple) Цветето на пречистването
Чувствате се вътрешно и външно замърсени или нечисти и заразени, тук виждаме прекален стремеж за ред и чистота. Разстройвате се, ако външната среда по някакъв начин не отговаря на вашите изисквания за чистота. Педантични сте и не осъзнавате, че това може много да ви спъпа и пречи. Есенцията изиграва пречистваща роля за вашия организъм и енергийното ви поле. С нея трансформирате негативните състояния в положителни, Повет влиза в ролята на чистач. 

Бряст (Elm) – Цветето на отговорността
Вие поемате големи отговорности,обаче непрекъснато се усещате незрели за изпълнение на задачите.
Също така приемате нещата твърде лично и твърде много се притеснявате за крайния изход. В стремежа си да отговорите напълно на изискванията стигате дотам да искате невъзможното от себе си. Обикновено не успявате почивате добре, не спортувате и си набавяте излишни килограми.

Тинтява

Тинтява (Gentian) Цветето на вярата
Когато сте обезсърчен от това, че не се справяте, когато отказвате да полагате усилия при трудности. Загубили сте мотивация при някакъв провал (например често можем да изгубим мотивация, когато получим „удар“ от съдбата или неблагополучие в работата). Скептични сте и за да не се разочаровате, ставате песимист. Тинтявата ви отключва смелостта да продължите, дава ви вяра в собствените сили, изпълвате се с мотивация и хъс да преминете на друго ниво.    

Прещип (Gorse) – Цветето на надеждата
Изпаднали сте в безнадежност, чувствате че „вече няма никакъв смисъл“. Застинали сте състояние на покорство пред съдбата. Трудно можете да си представите как нещата могат да се наредят. Отказвате да се борите и дълбоко във вас затихва желанието за да се изправите срещу ударите на съдбата. Есенцията ще ви помогне да не позволявате надеждата да ви напусне и виждате в трудни ситуации възможностите за развитие.

Калуна ( Heather) – Цветето на индивидуалността
Калуна е есенцията на децата и изобщо, ако сте от хората, които обичат да имат вниманието върху себе си, също обичате много да приказвате. За вас говоренето е равносилно на потвърждение, че съществувате. Заети сте със себе си през повечето време и задоволявате само своите потребности. Склонни сте да преувеличавате и трудно изслушвате хората. Напълно сте погълнат от своите мисли и чувства и това според вас е най-важното нещо на света.

 

Джел за любов и омраза

Джел ( Holly) – Цветето на добротата
Джел ви помага при агресия, гняв, силна раздразнителност, ако имате семейни кризи или непоносимост към субекта ви на гняв. Чувствате се неразбрани и засегнати, а чуждото мнение може да възприемете и като плесник. Ревността е едно от състоянията за които ви нужен Джел, за да не ви разяде отвътре това чувство. Джел е помощник и при хормонални проблеми, овладява гнева и агресията. Той ще донесе хармония във вас, ще излъчвате доброта и сърдечност. Ще се изпълните с любов и светло чувство.

Орлов нокът

Орлов нокът ( Honeysuckle) – Цветето на миналото
Живеете живот в миналото, стоите в старите спомени от едно време и си представяте колко по-добре е било едно време. Трудно се примирявате със загубата на близък човек, домашен любимец или имот. Не приемате напълно настоящето и често потъвате в прекрасните спомени от преди. Още съжалявате, ако навремето сте пропуснали своите шансове и възможности за развитие.  

Габър ( Hornbeam) – Цветето на жизнеността
Когато трудно ставате сутрин и трудно започвате на деня, има във вас една летаргия. Това може да е вашето състояние преди изпити или когато отегчението ви е налегнало. Изтощени сте от едни и същи повтарящи се дейности, от монотонността на ежедневието. В състояние Габър се събуждате уморен и изтощен. Много подходяща есенция за студенти в сесия. Габърът е есенцията за която дава тонус и възвръща жизнеността. 

Слабонога (Impatience) – Цветето на темпото
Когато сте обхванат обща напрегнатост, нетърпение, сприхавост и раздразнителност. Вие сте от хората които се дразнят от бавното темпо на другите, не понасяте мудността, не можете да изслушвате другите. Можете да си докарате болести с хиперфункция – високо кръвно, сърцебиене, сърбежи от напрежение, често изхождане. Това е цвете ви помага, когато сте стресиран, и помага да се успокоите. Есенция Слабонога ви помага да си изработите повече търпение и да дадете шанс на нещата да развият сами.

Лиственица – (Larch) – Цветето на вярата в себе си
Чувствате че сте пренебрегнати от другите и е възможно да се сравнявате с другите и това обаче никога не е във ваша полза. Съществува известна нерешителност вътре във вас, която не позволява да се развивате. Положителния потенциал на Лиственица е да съумеете да си дадете шанс за развитие и да използвате индивидуалните си възможности. Положителния потенциал на есенцията е да знаете какво сте способни и да отчитате и слабите си места. Тя част и от комбинацията за учене и концентрация.

Мимулус

Мимулус (Mimulus) –Цветето на смелостта
Конкретните страхове много силно ви влияят щом сте състояние Мимулус, тук се намират страховете и фобиите ви. Притесняват ви определени болести и болки, да не ви се случи нещо на вас или близките и да ги загубите. Тази есенция е много подходяща, ако имате страх от изява, предстои ви изпит, и изобщо за треска преди важно събитие. Това са капките за храброст и смелост да разкъсате оковите на страха.

Синап

Синап (Mustard) – Цветето на светлината
Чувството е, че ви е връхлетял тъмен облак, при страх от отговорностите на живота, при спонтанно настъпваща депресия. Тя понякога може да трае само часове. Синап ви помага да запазите младежкия си дух и духовна свобода. Целта е вашият страх от изискванията на живота да се превърне в радост от живота. Много подходяща есенция за зодия Скорпион. Комбинацията Синап с Джел е универсален хормонален регулатор. 

дъб

Дъб (Oak) – Цветето на издръжливостта
Вие сте победеният и изтощен боец, който се държи въпреки всичко и не признава слабостта си. Вътрешно сте на края на силите си, обаче външно се  показвате силен. Помага ви за дисфункция на щитовидната жлеза и Хашимото. Болестта ви идва за да ви спре, иначе вие сами няма да го направите. Негативното състояние на Дъба води към ревматоиден артрит и възпаление на жлъчката. Положителния аспект е да умеете да прецените докъде да се натоварвате.

маслина

Маслина (Olive) – Цветето на възстановяването
Когато изчезне лекотата от живота ви и имате нужда да свалите товара на всекидневието.
Защото градския живот ви изчерпва и тази есенция ще помогне за енергийното ви възстановяване. Така ще имате време и да осъзнаете, че физическото тяло си има своят лимит и това трябва да се има предвид. Ако дълго време не сте почивал и когато ви се разтупва сърцето, Маслина ще ви успокои и възстанови. 

Китайски Бор

Бор (Pine) – Цветето на самоуважението
Състоянието Бор е усещането ви за вина вътре във вас и в един момент става много уморително и ви изтощава. Вие вътрешно даже се обвинявате, че съществувате и е възможно да сте загубил смисъла за живот. Отричате самия себе си и сам се изключвате от любовта и потока на живота. Положителния потенциал на Бор ви дава разбирането, че заслужавате да бъдете обичан както всички останали хора. Приемате напълно себе си.

Червен кестен

Червен кестен (Red chestnut) – Цветето на самостоятелността
Прекомерна ви загриженост и страх за другите оставя вас самия постоянно на втори план В същото време не се страхувате за себе си, сам се пренебрегвате. Възприемате живота на другите като свой собствен, все едно не съществувате. Това отношение ви се отразява като повишаване на кръвното налягане и както на качеството на съня ви. Положителния потенциал на есенция Червен кестен е да намерите баланс между загрижеността за другите и уважение към тяхната самостоятелност и вас самия.

Скална роза

Скална роза  ( Rock rose ) – Цветето на силните чувства
Намирате се в състояние на силен страх, паника и ужас,  вие сте попаднали екстремна ситуация. Възможно е и лично да не сте преживял ужаса ( чул сте или сте видял по телевизия) обаче той ви повлиява и го преживявате драматично. Много често се страхът ви се локализира в коленете – не можете да ходите, получавате едно сковаване. Може да се локализира и в стомаха като гадене, подуване на корема, повръщане. Скална роза играе ролята на леене на куршум. 

Скална вода

Скална вода ( Rock water) – Цветето на гъвкавостта
Искате да вдъхновявате другите, например с хранене, суровоядство, гладуване. Залитате в крайни форми, които отиват и към самоизмъчване. Вие сте твърде сурови и така се отнасяте и към себе си. Правите всичко възможно да сте най-добрите от всички, при вас самодисциплината е на първо място. Болезнено е за вас да се нарушават правилата и имате прекален стремеж към съвършенство.

Склерантус

Склерантус ( Scleranthus ) – Цветето на равновесието
Ключовият момент е липсата ви на фокус и нарушаване на равновесието. Представете си една везна люшкаща се от единият към другия край. Състоянието Склерантус е несигурност как да постъпите, искате да стане или така или иначе. Нямате ясен фокус, който ще помогне да разрешите вашето колебание. В комбинация с Мимулус – преодолявате на страха да вземете решение. Склерантус внася решителност и без колебание взимате правилното решение.

Витлеемска звезда (Star of Bethlehem ) – Цветето на утешението
Преживяли сте физически и психически шок след катастрофа, операция, това състояние продължава и след години. Шокът има две фази – остра, в момента на събитието и хронична, която може да продължи с години.
В хроничната фаза имате безсъние,  болки в стомаха, страхове, депресия, исхемична болест, оплаквания в сърдечната област.

Кестен

Сладък кестен ( Sweet chestnut ) – Цветето на освобождението
Попаднали сте в екстремна ситуация, състоянието ви е драматично и не можете да се справите. Блокирали сте и не знаете какво да направите, защото не можете да се справите сам. Вие сте пред капитулация и вътрешно сте дълбоко отчаян. Може да имате и любовни разочарования, Сладък кестен ще облекчи състоянието ви. За деца – при провал, който може да не е голям, но самото дете силно го изживява. 

Върбинка

Върбинка ( Vervain ) – Цветето на въодушевлението
В отрицателното състояние на Върбинка сте много напрегнати и даже да искате да се отпуснете ви е физически трудно. В това състояние се случва да сте много ентусиазирани и когато нещата не се случват както ги искате се изнервяте. В положителен аспект тази есенция ви помага да се отпуснете и да дадете възможност нещата да се получат без прекалено да ги притискате. Положителният лайтмотив е „има светлина в тунела“

Лоза - Бахова терапия

Лоза ( Vine ) – Цветето на властта
Разумът управлява чувствата в състояние Лоза, вие „убивате“ емоционалната си реакция. С желание сте в ролята на лидер и не се страхувате да използвате огромните си възможности за вашите амбиции. Не показвате, щом нещо не ви е наред, само в краен случай. Не търпите противоречия. Това са капки за шефове, мениджъри и хора на ръководни длъжности. Състоянието Лоза звучи „Не мислете, просто правете каквото ви казвам“. 

Орех

Орех (Walnut ) – Цветето на новото начало
Имате неувереност и сте податлив на външни влияния, колебаете се най-вече когато сте пред нов етап от живота. Имате страх от големите промени в живота, например сватба, раждане или смяна работа. Взели сте важно решение, но имате недостиг на смелост да го реализирате. Тази есенция е за всички преходни периоди в живота ни – от дете до възрастен. Есенциите, Орехът + Ябълка са средство и за енергийна защита. 

Водно теменуга

Водна теменуга ( Water violet ) – Цветето на общуването
Тази есенция е свързана с душевния ви потенциал за общуване, за смирението и мъдростта. Като Водна теменуга сте култивирал прекалено от своята „специалност и различност“. Забележете самото цвете в природата, формата му изразява една нежна енергия, но същевременно е изправена. В отрицателно състояние на Водна теменуга, оставате затворени в черупката си, щом обаче излезете можете да предавате ценностите си на другите.

Бял кестен ( White chestnut ) – Цветето на мисълта
Есенция за лекота в главата, когато ви налягат тежки мисли. Имате една нервност, натрапливост на мислите, чувствате, че ще полудеете. Заради умственото напрежение може да усещате напрежение в челото и очите.
В положителен аспект, Бял кестен ви помага „да слезете от менталната въртележка“ и да достигнете спокойствие на ума. Тази есенция е свързана с душевното ви спокойствие и вътрешна прозорливост

Див овес

Див овес ( Wild oat ) – Цветето на призванието
Когато нямате цел, вие се разстройвате психически, а здравето е свързано с наличието цел. Тази есенция ви разкрива като хора със способности, но без поставена конкретна цел. Заедно с Шипка си помагате във вземането на решение или ако искате нещо, а не правите нищо за да го постигнете. Отключва вземането на решение и подпомага да познаете призванието си и да го последвате.

Шипка

Шипка ( Wild rose) – Цветето на жаждата за живот 
Липсва ви мотивация и сте безразличие към ученето и какво ще се случи занапред. Вие сте в състояние на примирение и апатия, имате една инертност, когато се носите по течението. Животът не ви носи радост, липсва ви вътрешна мотивация. Когато имате сте изтощен и имате нужда от сила да продължите напред,  есенцията Шипка запалва вътрешната ви лампа. Проявявате инициатива и забелязвате живота около вас.

Бахова терапия - Върба

Върба ( Willow ) – Цветето на съдбата
В това състояние, Върба считате, че не сте заслужили такова отношение и във вас се настанява едно огорчение и обида. Това е несправедливо според вас и усещането ви тормози и ви оставя „извън релсите“. В състояние Върбата не разбирате как при останалите всичко е наред, имат прекрасен живот, докато вие сте винаги под ударите на съдбата. Хроничното състояние Върба е вечно мърморещи, смятащи себе си за жертва хора.

СЛЕДВАЙ РИТЪМА НА ПРИРОДАТА